14-04-2021

Συμφέροντα πίσω από τα χτυπήματα σε βάρος της ΕΡΤ καταγγέλλει ο Κρέτσος (video)

Συμφέροντα πίσω από τα χτυπήματα σε βάρος της ΕΡΤ, έδειξε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή. Ο κ. Κρέτσος, προσδιόρισε ως αιτία των επιθέσεων εναντίον της δημόσιας τηλεόρασης, την απόφασή της να επενδύσει σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα και να προωθήσει «εμβληματικού τύπου σχέδια» στα οποία περιλαμβάνεται και η δημιουργία αθλητικού καναλιού.

Ο κ. Κρέτσος, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι η ΕΡΤ μολονότι αναπτύσσει τα προγράμματά της, το κάνει με σημαντικά μικρότερο κόστος σε σχέση με το παρελθόν και κάλεσε όσους μιλούν για φαινόμενα κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας να τα καταθέσουν στην Δικαιοσύνη, διότι πλήττουν το brand name της εταιρείας με παραπλανητικά σχόλια και αοριστολογίες.

Απαντώντας στον βουλευτή της ΔΗΣΥ, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος τού ζήτησε να πάρει θέση για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από δημοσιογράφους, στελέχη της ΕΡΤ και ακόμη από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, ο κ. Κρέτσος είπε πως «η ΕΡΤ ξαναστοχοποιείται ενώ από τότε που ξαναστάθηκε στα πόδια της είναι σίγουρο ότι ενοχλεί κάποιους».

Λίγο αργότερα, σε συζήτηση με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Κρέτσος παραδέχθηκε ότι το θέμα με την ΕΡΤ έχει προσλάβει και εσωκομματικά χαρακτηριστικά «κάτι που δεν μπορούμε να αρνηθούμε».

Ο αρμόδιος υφυπουργός, από την Ολομέλεια πάντως ανάφερε πως ο ίδιος δεν θα ισχυριστεί ότι όλα είναι τέλεια, αναρωτήθηκε δε, «γιατί ξαφνικά υπάρχει ένας τέτοιος μεγάλος θόρυβος» και πρόσθεσε, «υπάρχουν ενίοτε και χτυπήματα κάτω από την ζώνη».

«Ένα κλίμα που δημιουργείται ώστε να το εκμεταλλευτούν κάποιοι για να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα και να ικανοποιήσουν το διακαή τους πόθο για μια ΕΡΤ κλειστή, συρρικνωμένη, ένα απλό φθηνό παρακολούθημα των ιδιωτικών καναλιών» είπε και διεμήνυσε, «αυτό δεν θα τους περάσει, εμείς προχωρούμε με όραμα, με ειλικρίνεια και με ξεκάθαρους στόχους ανάπτυξης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος υφυπουργός ενημέρωσε ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα προγραμματίζονται τέσσερα εμβληματικού χαρακτήρα πρότζεκτ, όπως είναι η δημιουργία του αθλητικού καναλιού ΕΡΤsports, η δημιουργία δύο θυγατρικών εταιρειών της ΕΡΤ (η μία που θα αναλάβει την προώθηση νέων τεχνολογιών διάχυσης καινοτομίας και την προώθηση της έρευνας, και η άλλη που θα παράγει και θα βοηθήσει στη διανομή πρωτότυπου οπτικοακουστικού περιεχομένου), η υιοθέτηση του προτύπου HbbTV2.0 στην υβριδική πλατφόρμα της ΕΡΤ για την ανάπτυξη διαδραστικών εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Σχολίασε δε τα περί «κακοδιοίκησης» λέγοντας πως το 2011 δόθηκε μία μελέτη του ΙΟΒΕ, όπου αναφέρει ότι οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες SUPER LEAGUE εκτιμάται ότι προσφέρουν άμεσα ή έμμεσα 2,3 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, περίπου 550 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό και δημιουργούν πάνω από 40.000 θέσεις εργασίας.

Εξήγησε ότι το αναφέρει αυτό διότι οι μεταδόσεις της SUPER LEAGUE δεν φέρουν μόνο σημαντική αύξηση τηλεθέασης στην ΕΡΤ, η οποία είναι εμφανής και αφορά στο νεανικό και ανδρικό κοινό, «το οποίο είχε λείψει από την ΕΡΤ» όπου το σχετικό τηλεμερίδιο φθάνει σε κάποιες μεταδόσεις το 30% και το ξεπερνάει. Ο κ. Κρέτσος, κάλεσε την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ αν θεωρούν ότι κακώς η ΕΡΤ πήρε τα δικαιώματα εφτά ΠΑΕ της SUPER LEAGUE και κακώς επενδύει στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα να το πουν καθαρά και ευθέως «και όχι μέσω των εντύπων και των ιστοσελίδων του κ. Μαρινάκη», όπως ανέφερε.

Τα στοιχεία

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, αντιπαρέβαλλε στην κριτική για τη λειτουργία της ΕΡΤ «την πραγματικότητα» που όπως είπε μιλάει από μόνη της και υπογράμμισε ότι «η ΕΡΤ αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους, έχει μια εξαιρετική ποικιλία περιεχομένου. Παρά το γεγονός ότι το ανταποδοτικό τέλος στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των εργαζόμενων στην ΕΡΤ είναι μειωμένος σε σχέση με το παρελθόν και πολύ πιο μικρός από άλλους δημόσιους τηλεοπτικούς οργανισμούς.

Η ΕΡΤ είναι παντού και πρώτη στα μεγάλα γεγονότα, έχει το πιο πλούσιο πρόγραμμα μυθοπλασίας και αθλητικό πρόγραμμα που διαθέτει ελεύθερα στους πολίτες, στηρίζει τις Τέχνες και τον Πολιτισμό με τα μουσικά της σύνολα, με τις χορηγίες σε εκατοντάδες πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς, είναι το μοναδικό κανάλι που στηρίζει εμπράκτως τον Κινηματογράφο και την ελληνική οπτικοακουστική δημιουργία. Αναδεικνύει την τοπικότητα, την πολιτιστική πολυμορφία εκπέμπει με όλες τις πιθανές τεχνολογικές μορφές μετάδοσης είναι σε όλες τις πλατφόρμες, σε όλα τα δίκτυα και έχει να δείξει πολλές τεχνολογικές καινοτομίες. Η ΕΡΤ, όλα αυτά τα υλοποιεί με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το παρελθόν».

Επιπλέον ο κ. Κρέτσος ζήτησε από όποιον έχει στοιχεία να απευθυνθεί στον εισαγγελέα και εκείνος να επιληφθεί και στην ΕΡΤ αλλά κάλεσε να μην «μιλάμε με fake news», τα οποία πλήττουν το brand name της εταιρείας. «Να μιλήσουμε για την ΕΡΤ με στοιχεία όχι με παραπλανητικές ειδήσεις, όχι με σόου και εντυπωσιασμούς και όχι βέβαια με μισές αλήθειες».

Προσέθεσε ότι η ΕΡΤ αναθέτει εξωτερικές παραγωγές με μεσοσταθμικό αναλυτό κόστος το οποίο είναι κατά 42% μικρότερο από αυτό της ΝΕΡΙΤ. Επίσης, λειτουργούν πέντε κανάλια και 27 ραδιοφωνικοί σταθμοί με ένα προσωπικό που είναι μειωμένο κατά 50% από το 2008. Η ΕΡΤ παραμένει κερδοφόρα στα οικονομικά της και εύρωστη με ένα ανταποδοτικό τέλος που είναι μικρότερο κατά 30% από την προ του «μαύρου» εποχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ΕΡΤ, αυτή την στιγμή, έχει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα, και αφιερώνει περίπου 13% του τηλεοπτικού χρόνου σε Δελτία Ειδήσεων και 21% σε ενημερωτικές εκπομπές και έκτακτη επικαιρότητα. (Το αντίστοιχο ποσοστό επί ΝΕΡΙΤ ήταν κοντά στο 60%). «Άλλο το 34% άλλο το 60%, καταλαβαίνουμε όλοι τη διαφορά», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Συμπλήρωσε ότι αυτή την στιγμή, το πρόγραμμα της ΕΡΤ είναι 10% η κατανομή στις αθλητικές μεταδόσεις και 56% σε ποιοτικό ψυχαγωγικό πρόγραμμα, προσφέροντας πάνω 5.000 ώρες τον χρόνο σε εκπομπές λόγου και Πολιτισμού. Ποιό άλλο κανάλι έχει αντίστοιχη προσφορά στις τέχνες και τον Πολιτισμό και πώς εμείς πραγματικά χρησιμοποιούμε την ΕΡΤ μόνο για την ενημέρωση, όταν έχουμε τα μισά ενημερωτικά προγράμματα συγκριτικά με το παρελθόν;, διερωτήθηκε επίσης.

Ακόμη ο κ. Κρέτσος, ενημέρωσε ότι από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν μεταδοθεί εντελώς δωρεάν ως χορηγίες επικοινωνίας σε κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις περισσότερα από 15.000 τηλεοπτικά μηνύματα και περισσότερα από 20.000 ραδιοφωνικά μηνύματα. «Ποιός άλλος τηλεοπτικός σταθμός έχει τέτοια προσφορά και συμβολή;» αναρωτήθηκε και κατέληξε λέγοντας πως η ΝΕΡΙΤ διέθετε μόλις το 7,5% του προγράμματος στις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Στην ψυχαγωγία η ΝΕΡΙΤ 16,3% και η ΕΡΤ 56%, ενώ το κόστος των εκπομπών είναι μειωμένο από 20% έως 40%.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ