07-05-2021

Συμπαράσταση του Ευρωκοινοβουλίου στους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής (εικόνες)

Ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (S&D) Ούντο Μπούλμαν, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Ευρωκοινοβουλίου προς τους κατοίκους. Τον κ. Μπούλμαν συνόδευσαν ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς.

Ο κ. Μπούλμαν επισκέφθηκε το Μάτι και τις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα, ενώ νωρίτερα το μεσημέρι συμμετείχε σε σύσκεψη στο δημαρχείο Ραφήνας στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης. Στη σύσκεψη ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου ενημερώθηκε από τους δημάρχους για την έκταση των καταστροφών, τις ενέργειες αποκατάστασης που έχουν γίνει και τα προβλήματα που εκκρεμούν.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο Μάτι, ο κ. Μπούλμαν εξέφρασε βαθύτατη λύπη για την απώλεια 99 ανθρώπινων ζωών και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Είμαι εδώ για να δω και να ακούσω ώστε μαζί με τον Μιλτιάδη Κύρκο να κάνουμε το μέγιστο δυνατό στην Ευρωβουλή ώστε να διασφαλισθούν χρηματοδοτήσεις και να διατεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για να ξανακτίσουμε αυτές τις γειτονιές το συντομότερο δυνατόν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούλμαν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τοπικοί άρχοντες θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί, «πριν έρθουν οι βροχές και οι πλημμύρες».

«Επισκεφθήκαμε όλη την καμένη περιοχή προκειμένου να αναδείξουμε την συνολική καταστροφή. Παρά το ότι το κράτος έχει παρέμβει από την πρώτη στιγμή, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύουμε», ανέφερε ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς. «Επισκεφθήκαμε τις κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων, όπου εξηγήσαμε στον κ. Μπούλμαν το πώς έγινε με ασφάλεια η εκκένωση του χώρου από τα παιδιά που φιλοξενούνταν εδώ» είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και πρόσθεσε:

«Ο κ. Μπούλμαν μας διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη της Ευρώπης και στο επίπεδο των χρηματοδοτήσεων, ενώ συζητήσαμε και το θέμα για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει και μια ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης στις χώρες που αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις».

«Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάναμε ήδη το καθήκον μας. Έχουμε νομοθετήσει και αναμένεται να περάσει από το Συμβούλιο, ρύθμιση ώστε να διατίθενται περισσότεροι πόροι και να υπάρχει συνδυασμός ενεργειών σε χώρες που αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις και η Ευρωπαϊκή απάντηση να είναι άμεση, ταχεία και να μην ξαναγίνει τέτοια καταστροφή», υπογράμμισε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής, Μιλτιάδης Κύρκος.

Αργότερα απόψε, ο κ. Μπούλμαν θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που άφορα το μέλλον της Ευρώπης, η οποία διοργανώνεται από την ομάδα S&D και το Ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung στην Αθήνα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ