17-04-2021

Γαβρόγλου: Επιχορήγηση 1,5 εκατ. ευρώ και 60 θέσεις εργασίας σε πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Ιόνιο

Από το βήμα του Α’ Θερινού Τμήματος της Ολομέλειας της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ανακοίνωσε την αποδοχή των αιτημάτων των πρυτανικών αρχών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Ιόνιου πανεπιστημίου, για την ενίσχυση των δύο ανώτατων αυτών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησής τους.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Γαβρόγλου, για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ζήτησαν και θα δημιουργηθούν 42 νέες θέσεις εργασίας, που θα κατανεμηθούν σε ορίζοντα 3ετίας, και ένα εκατομμύριο ευρώ για την ενίσχυση του εργαστηριακού εξοπλισμού και των υποδομών του, ενώ στο Ιόνιο πανεπιστήμιο θα δοθούν 18 θέσεις και 500.000 ευρώ για την ενίσχυση των υποδομών του και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Ο κ. Γαβρόγλου υπεραμύνθηκε εκ νέου της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «ένα πρωτόγνωρο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα που έχει την καθολική σχεδόν συναίνεση όλων των άμεσα εμπλεκομένων φορέων».

Ταυτόχρονα, απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί συγχώνευσης των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια και περί μικροκομματικών λογικών, και την κατηγόρησε για έλλειψη προτάσεων και σοβαρών επιχειρημάτων, υποστηρίζοντας ότι διακατέχεται από δογματικές λογικές, αγνοώντας ότι αυτό που γίνεται, είναι μια συζήτηση για το μέλλον των ανώτατων ιδρυμάτων.

«Εμείς δεν θα πάμε για να κόψουμε κορδέλες και να χαϊδέψουμε αυτιά ή να εγκαινιάσουμε νέα τμήματα, αλλά για να δούμε πόσο δυναμικά πάει αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα. Θα ξαναπάμε λοιπόν για να συναντήσουμε αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους, που όλο αυτό το διάστημα της διαβούλευσης έδειξαν χαρακτήρα, για να ξαναδούμε τους φοιτητές να διαμαρτύρονται με πανό και να συζητήσουμε μαζί τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.

Ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ακόμα, ότι με το νομοσχέδιο «μπήκε επιτέλους τάξη στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών», ενώ διαβεβαίωσε ότι «θα είμαστε αμείλικτοι εκεί που θα καταλάβουμε προσπάθεια διαπλοκής στη στελέχωση των νέων τμημάτων».

«Το πανεπιστήμιο ανοίγεται προς τα έξω με κανόνες και νέους θεσμούς, και αυτό θα γίνει με τα μνημόνια συνεργασίας, το θαλάσσιο πάρκο στη Κέρκυρα και το διατροφικό πάρκο στην Άρτα», κατέληξε.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση έκανε λόγο για νομοσχέδιο εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, υποστήριξε ότι είναι πρόχειρο, και χωρίς ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, επέμεινε ότι οδηγεί στη συγχώνευση, απορρόφηση και την κατάργηση των ΤΕΙ χωρίς αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και χωρίς καμία πρόνοια για τα τεχνολογικά ιδρύματα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ