20-01-2021

Στα «χαρακώματα» ΗΠΑ – Ρωσία και στη μέση η Ελλάδα για Μακεδονικό και απελάσεις

  • Κλίμα ψυχρού πολέμου με εμπλοκή και της Ελλάδας στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας
  • Αφορμή η απέλαση ρώσων διπλωματών από τη χώρα μας, αλλά και η πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ
  • Πυρά του ρωσικού ΥΠΕΞ: «Η ”Μακεδονία” απορροφήθηκε με το ζόρι από το ΝΑΤΟ»
  • «Κάθε ανάμειξη από άλλες χώρες είναι απαράδεκτη», το μήνυμα Στολτενμπεργκ προς τη Μόσχα
  • Ρίχνει τους τόνους με την Ελλάδα η Ρωσία: Οι απελάσεις διπλωματών έχουν συμμετρικές συνέπειες
  • Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στηρίζουμε την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της

Κλίμα ψυχρού πολέμου με εμπλοκή και της Ελλάδας, επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με αφορμή την απέλαση ρώσων διπλωματών από τη χώρα μας, αλλά και την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά την υπογραφή της πρόσκλησης του ΝΑΤΟ προς τον Ζόραν Ζάεφ ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα εξαπέλυσε τα πυρά της στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι «η ”Μακεδονία” απορροφήθηκε με το ζόρι από το ΝΑΤΟ».

«Η απορρόφηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το ζόρι επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των “ανοιχτών θυρών” έχει γίνει αυτοσκοπός και ένα εργαλείο με στόχο τη γεωπολιτική επιρροή», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Περίπου την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ έστειλε το δικό του μήνυμα στη Ρωσία ερωτηθείς αν υπάρχει παρέμβαση της Μόσχας στο θέμα της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ. «Kάθε ανάμειξη από άλλες χώρες είναι απαράδεκτη», απάντησε με νόημα ο Στολτενμπεργκ.

Αλλά στις δηλώσεις της, η Μαρία Ζαχάροβα αναφέρθηκε και στην απέλαση των ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν συνεισφέρει τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αθήνας, όπως μετέδωσε το sputniknews.gr.

«Προχωρούμε πάντοτε με την αρχή ότι τέτοιου είδους ενέργειες, όπως οι απελάσεις διπλωματών έχουν συμμετρικές συνέπειες. Αυτές οι ενέργειες δεν προσθέτουν τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, θεωρούμε την ίδια στιγμή πως οι διμερείς σχέσεις έχουν δική τους αξία. Εμείς μιλάμε για συνεργασία προς όφελος των λαών των δύο χωρών», ανέφερε η κ. Ζαχάροβα.

Πάντως, η επίσημη ρωσική πλευρά κρατά χαμηλούς τόνους στο θέμα, παρά το γεγονός ότι ήταν στα ρωσικά ΜΜΕ για δεύτερη μέρα.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στηρίζουμε την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της

Σε συνέχεια των όσων είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ήρθε μια ακόμη τοποθέτηση από τις ΗΠΑ σχετικά με το ζήτημα των απελάσεων ρώσων διπλωματών και την ανάμιξή τους στην πολιτική της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα για την απέλαση των ρώσων διπλωματών.

Αναλυτικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως την Ελλάδα στο δικαίωμα της να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους στο παρελθόν για τη ρωσική κακοήθη επιρροή σε αυτή τη περιοχή. Η παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες των άλλων χωρών είναι απαράδεκτη και στηρίζουμε την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της».

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις πιθανές προσπάθειες που καταβάλει η Ρωσία με σκοπό την υπονόμευση της συμφωνίας που επετεύχθη για την επίλυση του θέματος του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ.

«Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες ενέργειες στο παρελθόν, όπως και άλλες χώρες, για να στείλουν ένα μήνυμα σχετικά με την αποσταθεροποιητική, απαράδεκτη ρωσική συμπεριφορά, και σημειώνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις πιθανές ρωσικές προσπάθειες για την υπονόμευση της σημαντικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα του ονοματολογικού».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ