27-01-2021

«Η χώρα μας γυρίζει σελίδα», τόνισε ο Κατρούγκαλος

«Αντίθετα από τη ρητορική που αναπτύσσεται από την αντιπολίτευση πράγματι γυρίζει σελίδα η χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θεραπεύονται όλες οι πληγές της οκταετίας της λιτότητας και της μαυρίλας των μνημονίων. Προφανώς περνάμε σε μια νέα περίοδο που τα μέσα εκτέλεσης της πολιτικής είναι πλέον δικά μας», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στην ενημέρωση που παραχώρησε σήμερα στους διπλωματικούς συντάκτες στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Κατρούγκαλος προέταξε τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, στην οποία επιβεβαιώνεται το τέλος των μνημονίων που σηματοδοτεί και μία καθαρή έξοδο από τα προγράμματα οικονομικής βοηθείας.

Αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά θέματα έδωσε την εικόνα για τη συζήτηση γύρω από το μέλλον της ΕΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι είναι αλληλένδετο και με το μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο χρίζει αποτελεσματικής αντιμετώπισης από την ΕΕ, γεγονός που διαφάνηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, η οποία σηματοδοτήθηκε από την προσπάθεια διατήρησης της ενότητας της Ευρώπης απέναντι σε αυτό το μείζον ζήτημα αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για ένα πολιτικό πρόβλημα της Ευρώπης.

Σχολιάζοντας το συμβιβασμό που επήλθε στην ΕΕ είπε ότι «άφησε ανοιχτά τα σοβαρά ζητήματα», κυρίως όσον αφορά «μια συνολική λύση», όπως είναι η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού -δηλαδή να παραμείνουν οι μετανάστες στην πατρίδα τους- αλλά και η αποτελεσματικότερη δυνατή φρούρηση των συνόρων της Ευρώπης, θέσεις που υποστηρίζει η χώρα μας. «Γι΄ αυτό, εμείς καλοδεχτήκαμε προτάσεις όπως αυτή για την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή», σημείωσε.

Ο κ. Κατρούγκαλος ωστόσο έδωσε έμφαση στην εσωτερική διάσταση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, ως «βασική προϋπόθεση για μία αποτελεσματική λύση», εστιάζοντας στην «αναγκαία αναμόρφωση του κανονισμού του Δουβλίνου ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι χώρες πρώτης υποδοχής».

Ειδικότερα, για το μέλλον της Ευρώπης ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην ελληνική πλατφόρμα δημόσιας διαβούλευσης με την ενεργοποίηση μιας ιστοσελίδας, όπου και οι Έλληνες θα μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους με βάση ένα ερωτηματολόγιο ανάλογο με αυτό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Παράλληλα έκανε μνεία στη σύνοδο της Πρωτοβουλίας Περιφερειακής Συνεργασίας της ΕΕ για τη γαλάζια ανάπτυξη στην περιοχή του Ιονίου και της Αδριατικής, που πραγματοποιήθηκε στην Κατάνια της Σικελίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η Ελλάδα αποδέχτηκε να απευθυνθεί η πρόσκληση στη ΠΓΔΜ για συμμετοχή της σε αυτή τη δραστηριότητα.

Αναφερόμενος στη Συνάντηση Κορυφής ΕΕ στη Σόφια σχετικά με τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε τη σαφή θέση της χώρας μας υπέρ της διεύρυνσης, η οποία, όπως σημείωσε, δεν είναι σε αντίθεση με την αναγκαία εμβάθυνση και ομογενοποίηση της ΕΕ. Παράλληλα σηματοδότησε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά η χώρα μας προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην παράλληλη Διαδικασία του Βερολίνου για το BREXIT, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Λονδίνο.

Κάνοντας μια αναδρομή στα πιο πρόσφατα πεπραγμένα οικονομικής διπλωματίας ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης όπου συμμετείχε ως επικεφαλής μιας σημαντικής επιχειρηματικής αποστολής και στις επαφές που είχε εκεί με Ρώσους αξιωματούχους για θέματα προώθησης των οικονομικών σχέσεων.

Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ταξίδια του σε χώρες της Λατινικής Αμερικής -Αργεντινή, Χιλή, Περού- όπως και στην Νότια Κορέα, όπου είχε τη δυνατότητα να προωθήσει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις που είναι σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο, σε τομείς, πέραν του τουρισμού που αποτελεί βασικό μας στόχο, και των αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις ιχθυοκαλλιέργειες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ