16-01-2021

Υπερψηφίστηκε το ν/σ «Κλεισθένης» – Από τις επόμενες εκλογές η κατάτμηση της Β’ Αθήνας

  • Με 241 ψήφους υπερψηφίστηκε η κατάτμηση της Β’ Αθήνας, συνεπώς θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές
  • Με ευρεία πλειοψηφία «πέρασε» η απλή αναλογική
  • Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών
  • Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή με «φόντο» την ημερομηνία των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών
  • Έντονη αντιπαράθεση με το «καλημέρα» μεταξύ Σκουρλέτη και Γεωργιάδη
  • Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά
  • Το «γάντι» στη Γεννηματά πέταξε ο Βερναδάκης για απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές
  • «Όχι» σε κατάτμηση της Β’ Αθηνών και απλή αναλογική από τον Λεβέντη

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, ή αλλιώς «Κλεισθένης Ι» που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, υιοθέτηση απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές και κατάτμηση της Β’ Αθήνας.

Επί της αρχής, από το σύνολο των 273 βουλευτών, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 150 ενώ 123 καταψήφισαν.

Ωστόσο, ευρύτερη ήταν η πλειοψηφία για τα άρθρα 28 και 56 που αφορούν την θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στις δημοτικές περιφερειακές εκλογές καθώς 161 υπερψήφισαν και 111 καταψήφισαν. Συγκεκριμένα, υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ πλην του Κ.Κατσίκη, και του ΚΚΕ.

Την ίδια ώρα, με 241 ψήφους «πέρασε» η κατάτμηση της Β’ Αθηνών και έτσι θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Υπέρ της κατάτμησης ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι. Έτσι, υπερέβησαν κατά πολύ το όριο των 200 ψήφων που απαιτείται για να ισχύσει μια συνταγματική αλλαγή από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η τροπολογία για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, υπερψηφίστηκε με 149 ψήφους έναντι 122, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».

Διαξιφισμοί και αντιπαραθέσεις σε υψηλούς τόνους

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη από το πρωί της Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο καθώς και για τις τροπολογίες για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής.

Η ημερομηνία των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, η εισαγωγή του συστήματος της απλής αναλογικής για την κατανομή του συνόλου των εδρών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και η ψήφος των αποδήμων, κράτησαν στα «ύψη» το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή.

Η συζήτηση ξεκίνησε από χθες, Τετάρτη, ενώ η ονομαστική ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το βράδυ και ολοκληρώθηκε, παρά τα τεχνικά προβλήματα, λίγο μετά τις 11.

Κόντρα με το «καλημέρα» μεταξύ Σκουρλέτη-Γεωργιάδη

Η δεύτερη ημέρα συνεδρίασης της Ολομέλειας άνοιξε με την αντιπαράθεση του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη όταν ο πρώτος απηύθυνε προειδοποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την απλή αναλογική πολύ σύντομα θα δει τους συνδυασμούς της Χρυσής Αυγής και της Ζωής Κωνσταντοπούλου στα δημοτικά συμβούλια, προδότες να ανεβάζουν και προδότες να κατεβάζουν τη σημερινή κυβέρνηση.

«Ναι» από ΝΔ στην κατάτμηση της Β’ Αθηνών 

Λίγες ώρες πριν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια, έγινε γνωστό ότι η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει την τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, με τον αρχηγό του κόμματος να καλεί τα στελέχη να διαλέξουν σε ποιον τομέα προτιμούν να είναι υποψήφιοι.

«Πράσινο φως» και από Μητσοτάκη για αλλαγές στη Β’ Αθήνας – «Ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους»

“Θα ψηφίσουμε την κατάτμηση της Β΄Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής”, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΝΔ δίνει το «πράσινο φως» για να σπάσει η Β΄ Αθηνών, είπε ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε από την κυβέρνηση να τολμήσει και να ψηφίσει και εκείνη την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους.

Νωρίτερα την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντήσεις στα κομματικά γραφεία με βουλευτές που εκλέγονται στις δύο περιφέρειες ρωτώντας τους για την άποψή τους και για το που θα κατέβουν.

«Ναι» και από ΔΗΣΥ στην κατάτμηση της Β’ Αθηνών – «Όχι» στην απλή αναλογική

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα υπερψηφίσει την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και Περιφέρειας Αττικής, ενώ θα καταψηφίσει το σχέδιο της απλής αναλογικής που φέρει η κυβέρνηση στους Δήμους και τις Περιφέρειες, γνωστοποίησε η επικεφαλής της παράταξης Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Ολομέλεια.

«Όσες κάλπες στήσετε, όσα κόλπα και να κάνετε δεν σας σώζει τίποτα, ο κόσμος θα σας μαυρίσει», ήταν το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά από το βήμα της Ολομέλειας, σημειώνοντας πως ο νόμος Σκουρλέτη για την απλή αναλογική στους Δήμους θα πρέπει να καταργηθεί το ταχύτερο.

Το «γάντι» στη Γεννηματά πέταξε ο Βερναδάκης για απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές

«Παράθυρο» για απλή αναλογική από τις επόμενες εθνικές εκλογές άνοιξε εμμέσως ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του κυβερνητικού Έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης, απευθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά.

«Τίθεται ένα κεντρικό ερώτημα μετά την ομιλία της κ. Γεννηματά. Το 2016, όταν αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο και φέραμε την απλή αναλογική, το επιχείρημα που δεν ψήφισε τότε την απλή αναλογική ήταν μη κατάτμηση τότε των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Σήμερα, η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών είναι πραγματικότητα και η πρόκληση για το Κίνημα Αλλαγής είναι αν θα έπρεπε να ξαναδεί τη στάση του απέναντι στην απλή αναλογική και τον εκλογικό νόμο», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας. Όπως πρόσθεσε, εάν σήμερα δεν ξαναδεί τη στάση του το Κίνημα Αλλαγής, «πέρα από το ότι είναι προσχηματικά όσα λέει, και κινούνται στα όρια του βερμπαλισμού, θα δικαιώσει όσους είναι καχύποπτοι και θεωρούν αυτό το μόρφωμα, το Κίνημα Αλλαγής, μία απλή πολιτική ουρά της πιο σκληρής δεξιάς νεοφιλελεύθερης παράταξης, που είναι η ΝΔ».

«Όχι» σε κατάτμηση της Β’ Αθηνών και απλή αναλογική από τον Λεβέντη

Ως «έκτρωμα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης το νομοσχέδιο για την απλή αναλογική στους δήμους, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του και με την τροπολογία για την κατάτμηση της περιφέρειας Β΄ Αθήνας και της Αττικής.

«Η κατάτμηση που φέρνει ο κ. Τσίπρας τη φέρνει για να χαϊδέψει τα αυτιά της κ. Γεννηματά, νομίζοντας πως θα διεμβολίσει το δίπολο Γεννηματά – Μητσοτάκη, αλλά αυτό δεν διασπάται», εκτίμησε ο κ. Λεβέντης.

«Ναι» και από τον Θεοδωράκη στην κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής

Πυρά προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας  στη Βουλή χαρακτηρίζοντας «προσβλητικό παιχνίδι κολοκυθιάς» τον επανακαθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές.

Πρότεινε να καθιερωθεί σύστημα σταθμισμένης αναλογικής, εκλογή του δημάρχου και του περιφερειάρχη με 42% και πλαφόν εισόδου 3% για να αντιπροσωπευτεί μια παράταξη στα συμβούλια. Έντονα επικριτικός ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης για την καθιέρωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την άρνησή της και τη παραπομπή του θέματος σε επιτροπή διαλόγου.

Πάντως, ο κ. Θεοδωράκης συμφώνησε με την κατάτμηση της Β Αθηνών και του υπολοίπου Αττικής.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λιανεμπόριο: Και τα βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές

Μαζί με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ανοίγουν τα εμπορικά βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της...

Το μήνυμα της Λίνας Μενδώνη για την Σοφία Μπεκατώρου

Η Σοφία Μπεκατώρου συγκλόνισε με την αποκάλυψη του βιασμού της από παράγοντα της Ομοσπονδίας της Ιστιοπλοΐας, με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, να παίρνει θέση...

Μαγειρεύοντας με τα παιδιά της γνωστή ηθοποιός

Η γνωστή ηθοποιός πρόσφατα απέκτησε το τρίτο της παιδί και ζει την απόλυτη οικογενειακή ευτυχία.Το μεσημέρι της Παρασκευής μπήκε στην κουζίνα να μαγειρέψει με...

Γιάννης Καπετάνιος: Στο νοσοκομείο ο ηθοποιός – Το «ευχαριστώ» σε γιατρούς και νοσηλευτές

Ένα πρόβλημα υγείας αντιμετώπισε ο Γιάννης Καπετάνιος και χρειάστηκε να νοσηλευτεί.Ο αγαπημένος ηθοποιός δημοσίευσε μία φωτογραφία στην οποία φαίνεται ξαπλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου.Μάλιστα...

Ψάρεμα, κυνήγι: Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις – Τι ισχύει για πρακτορεία ΟΠΑΠ

Μπορεί το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια να επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ωστόσο στη συνεδρίαση της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου οι ειδικοί δεν έδωσαν...

Super League 2: Επιτέλους σέντρα – Ξεκινά το πρωτάθλημα

Απόψε (16/1) ξεκινά το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας, 312 ημέρες μετά το τελευταίο παιχνίδι που διεξήχθη.Η πρεμιέρα του πρωταθλήματος περιλαμβάνει τρία ματς, αντί των...