26-09-2020

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Δεν τη γλιτώνω, θα τη φορέσω τη γραβάτα (εικόνες – video)

 

  • Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμφωνία που επετεύχθη για το χρέος στο Λουξεμβούργο
  • «Ιστορική ημέρα για την Ευρώπη η 21η Ιουνίου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας
  • Συμφωνία πάνω από τις προσδοκίες των αγορών
  • «Πρέπει να γνωρίζουμε με πόσες θυσίες του ελληνικού λαού επιτεύχθηκε αυτή η συμφωνία», τόνισε ο ΠτΔ
  • Στις 19:30 ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στις ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο Ζάππειο

Τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τη συμφωνία που επετεύχθη τα ξημερώματα της Παρασκευής, στο Eurogroup, για το ελληνικό χρέος.

Κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος ρώτησε τον πρωθυπουργό αν προτίθεται να φορέσει γραβάτα, όπως είχε δεσμευτεί ότι θα έκανε σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας με την Ευρώπη για τη μείωση του χρέους. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε τη γραβάτα του και τον ρώτησε αν θα κρατήσει την υπόσχεση που είχε δώσει και θα φορέσει κι ο ίδιος, μετά την ιστορική συμφωνία του Eurogroup. Του είπε, μάλιστα, ότι πρέπει να επιλέξει ποια, καθώς είναι πολλοί οι ηγέτες που του έχουν κάνει δώρο γραβάτα με πρώτη αυτή του Ματέο Ρέντσι.

Ο πρωθυπουργός απάντησε αστειευόμενος ότι «τα στοιχήματα πρέπει να τηρούνται όταν κερδίζονται».

«Το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο και αυτή είναι μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη»

Παράλληλα, ιστορική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο και αυτή είναι μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προβλέπει καταρχάς μία δεκαετή περίοδο χάριτος και ισόχρονη επέκταση της αποπληρωμής των κεφαλαίων των δανείων της χώρας προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Κεφάλαια και τόκοι που έληγαν το 2023 θα αποπληρωθούν μετά το 2033 και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα να έχουμε ένα πολύ στιβαρό μαξιλάρι ρευστότητας, ύψους άνω των 24 δισ. ευρώ, και βεβαίως έχουμε και την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 4,8 δισ. ευρώ, 1,2 δισ. ευρώ κάθε έτος από το 2019 έως το 2022» τόνισε.

«Η συμφωνία είναι πολύ πιο πάνω από τις προσδοκίες των αγορών»

Όσον αφορά το πλαίσιο που διαμορφώνεται με αυτές τις αποφάσεις, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μία συμφωνία που είναι πολύ πιο πάνω από τις προσδοκίες των αγορών. Μία συμφωνία που ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος των εταίρων μας, απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού, όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να παραμείνει ενωμένη και αρραγής η Ευρωζώνη. Προκειμένου να προστατευτεί και να μείνει αρραγές το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ως εκ τούτου, εκτίμησε πως η 21η Ιούνη 2018 μένει στην Ιστορία ως μία πολύ σημαντική ημέρα για την Ευρώπη. «Είναι μία νέα σελίδα για τη χώρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τον συνετό δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας και των δομικών μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η χώρα. Σημαίνει, όμως, ότι εγκαταλείπουμε τον ακανθώδη δρόμο των μνημονίων, της επιβολής ακραίας λιτότητας, της άρσης σημαντικού μέρους της οικονομικής κυριαρχίας των κυβερνήσεων που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια» επισήμανε.

Όπως πρόσθεσε, από εδώ και στο εξής έχουμε βεβαίως στόχους, δεσμευόμαστε σε αυτούς τους δημοσιονομικούς στόχους, έχουμε άλλωστε αποδείξει ότι μπορούμε να τους πετυχαίνουμε, όμως είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης, που εκλέγει ο ελληνικός λαός, να επιλέγει τα μέσα, προκειμένου να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους, και αυτή είναι μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τη χώρα.

«Πιστεύω, ότι γρήγορα και ο ελληνικός λαός θα διαπιστώσει τις θετικές αλλαγές που έρχονται και αφορούν τόσο το αμέσως επόμενο διάστημα -μέσα στο 2018- όσο κυρίως και τα αμέσως επόμενα χρόνια, τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, κυρίως και από τη δυναμική που θα αναπτυχθεί στην ελληνική οικονομία, μετά από τη θετική ανταπόκριση των αγορών, που θα οδηγήσει σε ένα κύμα επενδύσεων, που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Συμβολικής σημασίας επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα: Στον ορίζοντα η Χάγη - Τι λέει ο γερμανικός Τύπος για ελληνοτουρκικά

Το «ευχαριστώ» στον Παυλόπουλο για τη στήριξη

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτό είναι το πλαίσιο και συμπλήρωσε: «Ήθελα να είσθε ο πρώτος, στον οποίο θα μεταφέρω και θα παρουσιάσω, με κάθε επισημότητα, τις λεπτομέρειες της χθεσινής απόφασης, όμως, πέραν του θεσμικού ρόλου, θα ήθελα με την παρουσία μου εδώ να αναγνωρίσω και τον ιδιαίτερο ρόλο που εσείς ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θεσμικά αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, διαδραματίσατε όλο αυτό το διάστημα».

«Πήραμε κρίσιμες αποφάσεις, πολλές φορές κάτω από πολύ μεγάλη πίεση, και θέλω και δημόσια να αναγνωρίσω ότι αταλάντευτα ήσασταν προσανατολισμένος στην άποψη ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της ανταμοιβής. Ομολογώ ότι είχατε δίκιο και πιστεύω ότι αυτή η ανταμοιβή δεν αφορά καμία κυβέρνηση. Αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού. Ως εκ τούτου, θα ήθελα και πέραν του θεσμικού σας ρόλου, και προσωπικά, να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παυλόπουλος: Zήσαμε κρίσιμες συγκυρίες 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης σε ό,τι αφορά την ενημέρωσή του, σημείωσε ότι έκανε αυτό που θα έκανε ο καθένας στη θέση του, κάθε Πρόεδρος Δημοκρατίας και οι προκάτοχοί του, αν βρίσκονταν στην ίδια θέση. «Έκανα το χρέος μου. Αυτό επέβαλε και η συγκυρία, αλλά και η ιστορία του τόπου και η προοπτική της» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος. Παράλληλα, διευκρίνισε προς όλους εκείνους που μπορεί να έχουν κάποιες αμφιβολίες, ότι ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά το Σύνταγμα, δεν είναι στατικός. Προσαρμόζεται κατ’ ανάγκη στη συγκυρία. Είναι διαφορετικός στις ομαλές περιστάσεις και πολύ διαφορετικός όταν η συγκυρία είναι κρίσιμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Συμβολικής σημασίας επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα: Στον ορίζοντα η Χάγη - Τι λέει ο γερμανικός Τύπος για ελληνοτουρκικά

Επίσης, υπογράμμισε ότι ζήσαμε κρίσιμες συγκυρίες και παρατήρησε ότι η απόφαση για την παραμονή στην ευρωπαϊκή πορεία μας ήταν απόφαση της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. «Κανένας δεν μπορεί να πει ότι στο δημοψήφισμα που έγινε τότε ο ελληνικός λαός που είπε ΟΧΙ, αυτός ο λαός ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Αυτό αποδείχθηκε στην πορεία. Και θέλω εδώ να αναγνωρίσω σε όλους εκείνους που εκείνη την εποχή συνέβαλαν, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, προς αυτήν την κατεύθυνση» πρόσθεσε.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε πρώτον, σε ένα τμήμα από το ανακοινωθέν του χθεσινού Eurogroup, στο οποίο επισημαίνεται ότι η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με ισχυρότερη οικονομία, η οποία στηρίζεται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν και δεύτερον, στη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στην οποία σημείωσε, μεταξύ άλλων, «αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για τις αντοχές του και την προσήλωσή του στην Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι τούτες τις ώρες πρέπει όλοι μας, εμείς πρωτίστως, αλλά και οι εταίροι μας, να γνωρίζουμε με πόσες θυσίες του ελληνικού λαού επιτεύχθηκε αυτό που επιτεύχθηκε.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αυτές οι θυσίες δεν οφείλονται μόνο σε λάθη δικά μας, ενώ υπενθύμισε ότι αρκετές, πολύ σημαντικές μάλιστα από αυτέ τις θυσίες οφείλονται και σε λάθη που έγιναν λόγω του περιεχομένου των προγραμμάτων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από εκείνους που τα διαμόρφωσαν και όχι από εμάς.

Ο πρωθυπουργός, θα πραγματοποιήσει ομιλία στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων στις 19:30, στο Αίθριο του Ζαππείου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Big Brother»: Διέρρευσε νέο ροζ βίντεο της Χριστίνας Ορφανίδου (video)

Τέλος δεν έχει ο εφιάλτης για τη Χριστίνα Ορφανίδου. Εδώ και λίγες ώρες διέρρευσε νέο ροζ βίντεο της παίκτριας του «Big Brother» σύμφωνα με την...

Θα απαντήσει ο Μαρκουλάκης στη Μενδώνη για τα «μαύρα»;

Έξαλλος είναι ο καλλιτεχνικός κόσμος μετά τη δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ότι δεν είναι δυνατόν να αποζημιωθούν όλοι οι καλλιτέχνες αφού, όπως είπε,...

Ο Κικίλιας έβαλε «χέρι» σε πολίτη – «Μη με ακουμπάτε» (video)

Παρατήρηση σε πολίτη που τον πλησίασε αρκετά έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, την ώρα που βρισκόταν στην Κυψέλη με τον Σωτήρη Τσιόδρα και...

Αυτοκτόνησε ο διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής στον Βόλο Αλέκος Δούρας

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία του Βόλου από την αυτοκτονία του γνωστού καρδιολόγου και Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου, Αλέξανδρου Δούρα. Όπως αναφέρει...

Ξέφυγε η κατάσταση στο «Big Brother» – Άρχισαν οι πιο αισθησιακές σκηνές (video)

Άρχισαν οι πιο hot σκηνές στο σπίτι του «Big Brother». Στο επεισόδιο της Τρίτης η κάμερα «έπιασε» τον Παναγιώτη να χαϊδεύει τη Χριστίνα ενώ της...

Η αποκάλυψη της Δαλιάνη για την εποχή της «Μαρίας της άσχημης» που θα συζητηθεί (video)

Η Αγγελική Δαλιάνη έγινε γνωστή μέσα από τη σειρά «Μαρία η άσχημη» και μίλησε για αυτή την επιτυχία που γνώρισε. «Χαιρόμουν που είχε τόσο μεγάλη...