15-05-2021

Στα «χαρακώματα» Μαξίμου και ΝΔ με «φόντο» το δημοσίευμα της FAZ για Μητσοτάκη – Επιμένει ο συντάκτης

  • «Φωτιές» στη ΝΔ άναψε το δημοσίευμα
  • «Ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί επανειλημμένως ότι ως πρωθυπουργός δεν θα ακύρωνε μια συμφωνία στο ονοματολογικό», ανέφερε η FAZ
  • Εξηγήσεις από τον Μητσοτάκη ζήτησε το Μαξίμου
  • «Απολύτως ψευδές δημοσίευμα από την πρώτη ως την τελευταία λέξη», απάντησε η ΝΔ
  • Επιμένει ο συντάκτης του δημοσιεύματος: «Ο Μητσοτάκης είπε ότι είναι εντάξει με τη συμφωνία αλλά κάνει φασαρία  γιατί θέλει να αποφύγει τη διάσπαση της ΝΔ
  • Τζανακόπουλος: Βαρύτατα εκτεθειμένος ο Μητσοτάκης

Πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε σήμερα, Δευτέρα μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της ΝΔ, με αφορμή το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), το οποίο εκθέτει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς τονίζει ότι «έχει δεσμευτεί επανειλημμένως ότι ως πρωθυπουργός δεν θα ακύρωνε μια συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ».

Το επίμαχο δημοσίευμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο κάλεσε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις, παραθέτοντας ορισμένα ερωτήματα.

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να είπε ότι “πρέπει να επιδείξει αντιπαλότητα, προκειμένου να μην χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ”», τόνισε μεταξύ άλλων το Μέγαρο Μαξίμου, ρωτώντας παράλληλα τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

1) Ισχύει ότι έχει δεσμευθεί επανειλημμένως πως “δεν θα ακυρώσει μια συμφωνία στο ονοματολογικό”;

2) Ισχύει ότι ομολόγησε εκτός συνόρων πως κρατά αυτή τη στάση στη συμφωνία με την πΓΔΜ “προκειμένου να μην χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ”;

Εάν δεν διαψεύσει άμεσα τις αποκαλύψεις της FAZ, επιβεβαιώνει πως είναι όχι μόνο πατριδοκάπηλος αλλά και τσάμπα μάγκας.

Διαψεύδει τη FAZ η ΝΔ – «Απολύτως ψευδές δημοσίευμα από την πρώτη ως την τελευταία λέξη»

Τελικά, το απόγευμα της Δευτέρας η ΝΔ διέψευσε το επίμαχο δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντάς το ως «απολύτως ψευδές από την πρώτη ως την τελευταία του λέξη» και εξαπολύοντας νέα επίθεση προς το Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν μας εκπλήσσει το θράσος του κ. Τσίπρα να ζητάει και τα ρέστα από τη Νέα Δημοκρατία για την εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε. Ούτε το γεγονός ότι χαμογελούσε, ακούγοντας τον κ. Ζάεφ να μιλά μπροστά του για “Μακεδόνες” εννοώντας τους συμπατριώτες του. “Μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα καμία προηγούμενη Κυβέρνηση δεν είχε αποδεχθεί και οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τη συμφωνία των Πρεσπών που ήδη παράγει τετελεσμένα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει:

«Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα της FAZ, είναι απολύτως ψευδές από την πρώτη ως την τελευταία του λέξη. Εν αντιθέσει με τον Αλ. Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά την ίδια ακριβώς γλώσσα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Όπως ακριβώς η Νέα Δημοκρατία έθεσε προ των ευθυνών της την Κυβέρνηση με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, το ίδιο ακριβώς θα πράξει καταψηφίζοντας τη συμφωνία, όταν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος τη φέρουν προς επικύρωση στη Βουλή».

Επιμένει ο συντάκτης του δημοσιεύματος

Μετά τη σύγκρουση Μαξίμου – ΝΔ και τη διάψευση του δημοσιεύματος από την πλευρά της Πειραιώς, ο συντάκτης του επίμαχου δημοσιεύματος επανήλθε στο ζήτημα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, τονίζοντας πως δύο πηγές του στο Βερολίνο, του μετέφεραν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εντάξει με τη συμφωνία και πως κάνει φασαρία γιατί θέλει να αποφύγει τη διάσπαση της ΝΔ.

Για υποκρισία και εμπόριο πατριωτισμού καταγγέλλει τον Μητσοτάκη ο Τζανακόπουλος

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος», έγραψε στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας την ανάρτηση του συντάκτη της FAZ. «Η υποκρισία και το εμπόριο πατριωτισμού σε όλο τους το μεγαλείο», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, αναδημοσιεύοντας του tweet του εν λόγω συντάκτη.

Το δημοσίευμα που άναψε «φωτιές» στη ΝΔ

Σύμφωνα με τη FAZ «πηγές στο Βερολίνο διαβεβαιώνουν ότι ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί επανειλημμένως ότι ως πρωθυπουργός δεν θα ακύρωνε μια συμφωνία στο ονοματολογικό».

Δικαιολογώντας τη στάση του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να είπε ότι «πρέπει να επιδείξει αντιπαλότητα, προκειμένου να μη χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ. Σε περίπτωση που τα είπε όντως αυτά ο Μητσοτάκης, η ιδιαίτερα επιθετική του στάση έναντι της συμφωνίας προκαλεί έκπληξη».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ