27-10-2020

Επανέρχεται με μήνυμα αισιοδοξίας ο Ζάεφ: Είμαστε στο τέλος της διαδρομής

  • Επανέρχεται στις αισιόδοξες δηλώσεις ο σκοπιανός πρωθυπουργός
  • «Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών»
  • Προηγούμένως εκτάκτως κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για σύσκεψη με τον πρωθυπουργό ο έλληνας ΥΠΕΞ
  • Η σύσκεψη των δύο αντρών διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα
  • Ο ελληνας ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε τις διαρροές από τα σκοπιανά Μέσα
  • Ο στενός πυρήνας των συνεργατών του πρωθυπουργού εκτιμά ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες

Ραγδαίες είναι σήμερα οι εξελίξεις στο μέτωπο του Σκοπιανού με τον έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά να επιβεβαιώνει ότι «θα γίνει το τηλεφώνημα», τη στιγμή που ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εκφράζει εκ νέου την αισιοδοξία του για τη λύση.

«Είναι επιθυμία μας να έχουμε λύση στο θέμα της ονομασίας πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 2, δήλωσε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι είναι αναγκαίο η λύση να είναι ποιοτική κι αξιοπρεπής, τέτοια που να διατηρεί την “ταυτότητα”, διότι μόνο έτσι θα γίνει αποδεκτή από τους Σκοπιανούς που που θα μετέχουν στο δημοψήφισμα.

Ο Ζάεφ είπε ακόμα ότι η επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα είναι συνεχής και ότι εξετάζονται διάφορες στρατηγικές για να ολοκληρωθεί η 25ετής διαμάχη για το όνομα. Είπε επίσης ότι μόλις επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως προανήγγειλε ο Νίκος Κοτζιάς, θα ενημερώσει τους πολίτες.

«Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών», είπε ο Ζάεφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στην Αθήνα - Οικονομία, ενέργεια και Ανατολική Μεσόγειος στην ατζέντα

Πρόσθεσε ότι αυτή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ των προέδρων των δυο κυβερνήσεων, των υπουργών Εξωτερικών και όταν συμβεί αυτό οι Πρόεδροι των δυο χωρών αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι πολίτες θα ενημερωθούν.

Ο Ζάεφ είπε ακόμα ότι αν υπάρξει άμεσα λύση δεν αποκλείεται να ακυρώσει το ταξίδι του στην Γερμανία. 

Ο Νίκος Κοτζιάς επιβεβαιώνει το τηλεφώνημα: Θα γίνει

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Νίκος Κοτζάς λίγο λίγο μετά το τέλος της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το τηλεφώνημα θα γίνει.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ κλήθηκε σε σύσκεψη με τον έλληνα πρωθυπουργό, σε μια ημέρα που αναμένεται να κρίνει πολλά στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της γείτονας χώρας.

Επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ σήμερα «βλέπουν» τα ΜΜΕ των Σκοπίων

Παράλληλα, σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων “Makfax”, στη διάρκεια του σαββατοκύριακου υπήρξαν διαβουλεύσεις σε επίπεδο συμβούλων των πρωθυπουργών των δύο χωρών, κατά τις οποίες σημειώθηκε πρόοδος.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Ακύρωσε και η Ελλάδα τη στρατιωτική άσκηση ανήμερα της εθνικής εορτής της Τουρκίας

«Οι πρωθυπουργοί ΠΓΔΜ και Ελλάδας Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας, θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το όνομα» αναφέρει χαρακτηριστικά το Makfax επικαλούμενο ανώτατες διπλωματικές πηγές. «Είναι μια πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ζάεφ και τον Τσίπρα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, η οποία επρόκειτο να γίνει πριν από 10 μέρες».