30-10-2020

«Ο Ζάεφ θα κάνει το αποφασιστικό βήμα και θα υπάρξει αίσια έκβαση στο ονοματολογικό»

  • Αναγνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση αλλά και η πολιτική απόφαση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας «δεν είναι εύκολες»
  • Διαβεβαιώνει ότι οι Τσίπρας και Κοτζιάς έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες δικλίδες, ώστε να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις που πρόκειται να αναληφθούν από τους γείτονές μας
  • Για τη λήξη του προγράμματος, δηλώνει ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η καθαρή έξοδος, ενώ κατηγορεί τη ΝΔ ότι επιθυμεί ένα νέο μνημόνιο
  • Εκτιμά ότι η αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα δεν θα κριθεί από τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι ο Ζόραν Ζάεφ «θα κάνει το αποφασιστικό βήμα» και θα υπάρξει αίσια έκβαση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση αλλά και η πολιτική απόφαση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας «δεν είναι εύκολες» και σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός της γείτονος «πρέπει να σκεφτεί όλες τις πτυχές και να αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες του».

Επίσης, διαβεβαιώνει ότι οι Τσίπρας και Κοτζιάς έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες δικλίδες, ώστε να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις που πρόκειται να αναληφθούν από τους γείτονές μας.

Για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα, επισημαίνει ότι «στο εξωτερικό προσπαθεί να εμφανιστεί ως μετριοπαθής πολιτικός και στο εσωτερικό εξακολουθεί να άγεται και να φέρεται από τους ακροδεξιούς στους οποίους έχει παραδώσει τα κλειδιά της ΝΔ», ενώ προσθέτει πως «μέχρι να αποφασίσει θα έχει απολέσει και όποια ψήγματα αξιοπιστίας τού έχουν απομείνει».

Για τη λήξη του προγράμματος, δηλώνει ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η καθαρή έξοδος, ενώ κατηγορεί τη ΝΔ ότι επιθυμεί ένα νέο μνημόνιο, που θα έχει ως αποτέλεσμα «να συρθεί ξανά η χώρα στον βούρκο της λιτότητας και των διαρκών εξωτερικών καταναγκασμών».

Εκτιμά ότι η αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα δεν θα κριθεί από τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ. Υπογραμμίζει ότι το σημαντικό σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν είναι τόσο ο χαρακτήρας του γαλλικού μηχανισμού, αλλά η αρχική επιμήκυνση του σταθμισμένου μέσου όρου ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων. «Αυτή η επιμήκυνση θα κρίνει κυρίαρχα τη στάση των αγορών και την αξιοπιστία της λύσης», προσθέτει.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)