13-04-2021

«Εκτός τόπου και χρόνου όποιος μιλά για τέταρτο μνημόνιο» σχολίασε ο Σταθάκης

Η κυβέρνηση δεν συζητά κανένα μνημόνιο είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε σημερινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Εξήγησε πως «το μόνο κείμενο που έχει η κυβέρνηση στα χέρια της τον Αύγουστο του 2018 είναι το αναπτυξιακό σχέδιο με τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, που έχουν ξεκινήσει και δεν έχουν ολοκληρωθεί». Είπε, ακόμα, ότι «όποιος μιλά για τέταρτο μνημόνιο είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Ερωτηθείς για τη μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, απάντησε ότι η κυβέρνηση τα προηγούμενα δύο έτη έφερε υπεραπόδοση στα δημόσια οικονομικά «γιατί κάναμε συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, αντίθετα από ό,τι ισχυρίζονται πολλοί, δημιουργώντας όμως χώρο για το κοινωνικό κράτος». Και πρόσθεσε ότι αυτή η υπεραπόδοση, η οποία, όπως είπε, «αν δεν υπήρχε, δεν θα μιλούσαμε τώρα για έξοδο από το μνημόνιο, δίνει “αέρα” στις μελλοντικές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις».

Είπε ότι τα μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητο μπήκαν από το ΔΝΤ, όταν είχε βέτο στις διαπραγματεύσεις, και η ελληνική κυβέρνηση «για να λυθεί τότε το πρόβλημα, δεχθήκαμε υπό έναν όρο: επειδή πετύχαμε 3,5% πλεόνασμα, που το ΔΝΤ θεωρούσε ότι δεν θα το επιτυγχάναμε και ήθελε 1% “αέρα” του ΑΕΠ».

«Αυτά τα μέτρα», συνέχισε ο κ. Σταθάκης, «μπήκαν αλλά με αντίμετρα, (και) το αποτέλεσμα είναι ‘μηδέν’ (δημοσιονομικά ουδέτερο)» προσθέτοντας ότι για κάθε μέτρο θα υπάρχει και ένα αντίμετρο, διαφορετικά «θα ανεβεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι το οποίο δεν είναι δέσμευση της χώρας, άρα είναι υποχρεωτικό να πάρει ο υπουργός Οικονομικών, μέτρα και αντίμετρα».

Στην, εκ νέου, ερώτηση, τι θα πράξει η κυβέρνηση για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, είπε ότι στόχος είναι «η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο τον Αύγουστο» προσθέτοντας ότι στο αναπτυξιακό σχέδιο και εν αναμονή θετικών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων «γιατί και το 2018 πηγαίνει πολύ καλά, η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, το θέμα είναι ανοιχτό“.

Ο κ. Σταθάκης είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος του 2019, και ζήτησε, «μην επενδύσει κανείς πολιτικά πάνω στο θέμα της περικοπής των συντάξεων». Είπε ειδικότερα, ότι η «ΝΔ επενδύει όλο το πολιτικό της κεφάλαιο στην περικοπή των συντάξεων, χωρίς να ξέρει καν τι είναι το μέτρο, το οποίο δεν θίγει τα 2/3 των συνταξιούχων ούτε κατά ένα ευρώ γιατί δεν έχουν προσωπική διαφορά, ενώ το μέτρο αφορά όσους έχουν προσωπική διαφορά».

«Μετά τον Αύγουστο είναι ανοιχτό πεδίο το πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση διάφορα θέματα και υπογράμμισα και την αύξηση του κατώτατου μισθού για αυτόν τον λόγο», είπε ο κ. Σταθάκης, επαναλαμβάνοντας πως «όσοι επενδύουν στην καταστροφολογία των συντάξεων θα πέσουν έξω».

Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί φέτος να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, ενώ απαντώντας σε παρατηρήσεις υπεραμύνθηκε της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι από το φθινόπωρο θα υπάρχει περαιτέρω ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά.

Ανέφερε ακόμα ότι η οικονομία μπαίνει σε θετική τροχιά με μείωση της ανεργίας και ρυθμό ανάπτυξης που στηρίζεται στην άνοδο των εξαγωγών. Ο κ. Σταθάκης απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επιβάρυνση των καταναλωτών της ΔΕΗ, μέσω αύξησης των τιμολογίων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ