23-04-2021

Συμφωνία σε επίπεδο ΥΠΕΞ στο Σκοπιανό – Ο τελικός λόγος στους πρωθυπουργούς

  • Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας της ΠΓΔΜ ολοκλήρωσαν στις Βρυξέλλες το κομμάτι των διαπραγματεύσεων που τους αναλογούσε
  • Κοτζιάς: Tελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών
  • «Είχαμε μία παραγωγική συνάντηση και έχουμε ένα συμβιβαστικό πλαίσιο που θα εκπονηθεί σήμερα», ανέφερε ο Ντιμιτρόφ
  • Νέα συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ μέσα στην εβδομάδα
  • «Στην πιο κρίσιμη καμπή τους οι διαπραγματεύσεις» τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος
  • «Επιλύστε τα τελευταία ζητήματα», καλεί Ελλάδα και ΠΓΔΜ η Γερμανία
  • «Η ΕΕ θα στηρίξει μια ενδεχόμενη συμφωνία για το ονοματολογικό», τόνισε η Μογκερίνι

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας της ΠΓΔΜ ολοκλήρωσαν στις Βρυξέλλες το κομμάτι των διαπραγματεύσεων που τους αναλογούσε για το Σκοπιανό και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο πριν από την οριστική συμφωνία των Πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια συμβιβαστική πλαίσιο για τη πολυπόθητη πλέον λύση στο Σκοπιανό φαίνεται ότι κατέληξαν ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς και ο σκοπιανός ομόλογός του Νίκολα Ντιμιτρόφ, όπως μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων Mia και όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις των δυο ΥΠΕΞ.

Κοτζιάς: Tελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών». Aυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν», συνέχισε ο Ν. Κοτζιάς.

Καταλήγοντας ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Μόλις τελειώσουν και αυτοί, και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Ντιμιτρόφ: Έχουμε ένα συμβιβαστικό πλαίσιο που θα εκπονηθεί σήμερα

«Είχαμε μία παραγωγική συνάντηση και έχουμε ένα συμβιβαστικό πλαίσιο που θα εκπονηθεί σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντιμιτρόφ, μιλώντας στο Mia, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, μέσα στην εβδομάδα.

«Πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί το θέμα σε επίπεδο πρωθυπουργών γιατί είδαμε πως οι διαρροές επηρεάζουν τη διαδικασία» υπογράμμισε και συνέχισε:

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία», σημείωσε στη συνέχεια χαρακτηριστικά ο σκοπιανός ΥΠΕΞ.

Μαξίμου: Τίποτα δεν τελείωσε, τώρα η πιο κρίσιμη καμπή

Η κυβέρνηση ωστόσο συνιστά ψυχραιμία, καθώς όπως τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά τη νέα συνάντηση, οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους».

«Επιλύστε τα τελευταία ζητήματα», καλεί Ελλάδα και ΠΓΔΜ η Γερμανία

Έκκληση τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τα Σκόπια «να λύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα» σε ό,τι αφορά στη διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ και να αξιοποιήσουν μια ίσως «ιστορική ευκαιρία», απευθύνει η γερμανική κυβέρνηση, ενόψει της συνάντησης, αύριο, Τρίτη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο Βερολίνο. Η επίλυση της διαφοράς, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ«θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

«Η ΕΕ θα στηρίξει μια ενδεχόμενη συμφωνία για το ονοματολογικό», τόνισε η Μογκερίνι

Η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, παρουσιάστηκε αισιόδοξη για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ εντός των επόμενων εβδομάδων.

«Ενημερώθηκα από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ζήτημα της ονομασίας και πράγματι (τα νέα) είναι ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα, αλλά δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί κάτι», ανέφερε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σημειώνοντας ότι είναι «αισιόδοξη» και μάλιστα ιδιαίτερα αισιόδοξη όταν πρόκειται για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ