09-05-2021

Στη Σόφια για λύση οι Τσίπρας και Ζάεφ – Την ανάγκη συμφωνίας με 180 βουλευτές προτείνει η ΕΕ

Η επικείμενη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, την Πέμπτη (17/5) στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει στη Σόφια, προοιωνίζει νέα δεδομένα και πιθανή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά την εξάωρη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ έρχεται σε μία χρονική συγκυρία που η Αθήνα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως ο ένας από τους δύο όρους που είχε θέσει για την επίλυση έχει ολοκληρωθεί, καθώς η ΠΓΔΜ δέχεται τη σύνθετη ονομασία, αλλά δεν πληροί το δεύτερο που είναι το erga omnes (την αλλαγή του Συντάγματός της προκειμένου να αλλάξει και η συνταγματική της ονομασία).

Με αυτά τα δεδομένα, οι διπλωματικές πιέσεις που ασκούνται στα Σκόπια για υποχώρηση στο θέμα του erga omnes είναι μεγάλες και κλιμακούμενες, σύμφωνα με το tribune.gr.

Την ίδια ώρα, τυχόν προώθηση της διπλωματικής διαδικασίας αναμένεται να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, δεδομένης της αποκάλυψης που κάνει η σημερινή «Αυγή της Κυριακής», που κυκλοφορεί με τίτλο «Λύση στο Μακεδονικό με 180 προτείνουν οι Βρυξέλλες».

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Γιώργου Μελιγκώνη, οι Βρυξέλλες αλλά και η Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ), προεξέχουσας της Ουάσινγκτον, επιδεικνύουν ιδιαίτερη ανησυχία για το μικροκοπολιτικό πρίσμα μέσα από το οποίο εξετάζουν το μείζον διπλωματικό και γεωπολιτικό ζήτημα της επίλυσης του Σκοπιανού πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ επιδιώκουν την προώθηση λύσης στο ονοματολογικό, ώστε η ΠΓΔΜ να μπει σε τροχιά εισόδου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, προκειμένου να ανασχεθεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια.

Με αυτό το δεδομένο, το βλέμμα των διεθνών συμμάχων δεν είναι «καρφωμένο» μόνο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Τσίπρα και Ζάεφ, αλλά και στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης γύρω από το ζήτημα.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο και το διεθνές ενδιαφέρον έχει εκφραστεί ποικιλοτρόπως και στον αρχηγό της σκοπιανής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, ο οποίος παρά το γεγονός ότι είναι επικεφαλής του εθνικιστικού VMRO που ελέγχεται ακόμα από τον Νίκολα Γκρουέφσκι, είναι προσεκτικός στη στάση και τις παρεμβάσεις του.

Παράλληλα, παρά την παλαιότερη στάση της ΝΔ στο θέμα και στη βάση της σύνθετης ονομασίας ενιαίας έναντι όλων, εκλαμβάνονται ως ιδιαιτέρως ανησυχητικά τα μηνύματα που έχει εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ανησυχία αυτή εντάθηκε στους διεθνείς κύκλους των συμμάχων, μετά τα συλλαλητήρια και τις πιέσεις του «σαμαρικού» στρατοπέδου, οι οποίες ανάγκασαν τον κ. Μητσοτάκη να αγκαλιάσει τα συλλαλητήρια, προτείνοντας την αναζήτηση λύσης «σε άλλη συγκυρία», προκειμένου να διασώσει την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας.

Επειδή λοιπόν η εθνική υπευθυνότητα της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αντιστρόφως ανάλογη με την κρισιμότητα της δεδομένης συγκυρίας, αφού το Σκοπιανό εγκυμονεί τον κίνδυνο να οδηγηθεί εν ευθέτω χρόνω σε de facto εθνική ήττα με αναγνώριση της γείτονος με τη Συνταγματική της ονομασία, φαίνεται πως στις Βρυξέλλες ανησυχούν για τυχόν μελλοντική υποχώρηση από όποια συμφωνία από την πλευρά των κομμάτων της σημερινής αντιπολίτευσης σε Ελλάδα και Σκόπια.

Δεδομένου ότι οι Βρυξέλλες ανησυχούν για τυχόν ακύρωση της συμφωνίας από μία μελλοντική κυβέρνηση υπό τον κ. Μητσοτάκη προς τέρψιν των εσωκομματικών του ισορροπιών, και δεδομένου ότι η αντιπολίτευση των Σκοπίων θα αναγκαστεί να υπερψηφίσει εάν υπάρξει λύση λόγω της πρότασης για erga omnes, οι Βρυξέλλες έχουν παραινέσει σύμφωνα με πληροφορίες την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία στη βουλή.

Την ανάγκη συμφωνίας με 180 βουλευτές εφόσον υπάρχει λύση, σύμφωνα με πληροφορίες έχει υποστηρίξει και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς και η Φεντερίκα Μογκερίνι, σε ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια.

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει σαφώς προς κάθε ενδιαφερόμενο πως η ΝΔ υπό τον κ. Μητσοτάκη έχει αποδειχθεί παντελώς αναξιόπιστη και δεν μπορεί η κυβέρνηση να δεσμευτεί για τη στάση της.

Ωστόσο, στο ίδιο μήκος κύματος υπογράμμισε πως εφόσον σημειωθεί λύση εντός των εθνικών «κόκκινων γραμμών», η κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα περάσει με πλειοψηφία από τη Βουλή.

Εξάλλου, αυτό που προέχει είναι να τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις, και όταν και εφόσον έρθει λύση στο ονοματολογικό, το Μέγαρο Μαξίμου θα πάρει τις αποφάσεις του.

Ωστόσο, όπως συνάγεται από την αποκάλυψη της «Αυγής», στις Βρυξέλλες προκύπτει μείζον έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική αντιπολίτευση.

Χαρακτηριστική είναι η σπουδή της ΝΔ μετά την προχθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γιώργο Παπανδρέου, να σημειώσει μέσω πηγών της πως ο αρχηγός της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι «την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής τη φέρει η κυβέρνηση», ενώ του ανέλυσε τις «δικές του σοβαρές επιφυλάξεις για τις επιλογές Τσίπρα, τις οποίες έχει διατυπώσει και δημοσίως».

Στο ίδιο κλίμα κινείται και το δημοσίευμα της της Αυγής που αναφέρει πως οι Βρυξέλλες θέλουν συμφωνία με «180» για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ 

Την ανάγκη υπερψήφισης της συμφωνίας για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ με 180 βουλευτές φέρεται να υποστηρίζει, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης Αυγής που επικαλείται ανώτερες κυβερνητικές πηγές, η πλευρά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, αυτή η πρόταση φέρεται να έχει διαμηνυθεί σε ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ακόμα πως οι Βρυξέλλες εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τη μικροκομματική τακτική, όπως τονίζεται, με την οποία αντιμετωπίζουν πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Αθήνα τις εργώδεις προσπάθειες επίλυσης του “Μακεδονικού”».

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα στην κυριακάτικη Αυγή αναφέρει:

«Τη σοβαρή ανησυχία των Βρυξελλών για τη μικροκομματική τακτική με την οποία αντιμετωπίζουν πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα τις εργώδεις προσπάθειες επίλυσης του “Μακεδονικού” αναδεικνύει η πληροφορία, που φέρνει στο φως η “Αυγή” της Κυριακής, ότι έγινε κρούση στο Μέγαρο Μαξίμου για έγκριση της τελικής λύσης με ενισχυμένη πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή.

Στην Ε.Ε., αλλά και στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τελούν με το βλέμμα στραμμένο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας – Σκοπίων για την επίλυση ενός προβλήματος δεκαετιών, που κληροδοτήθηκε σε αμφότερες τις κυβερνήσεις, Τσίπρα και Ζάεφ αντιστοίχως. Άλλωστε, τυχόν συμφωνία επί του “Μακεδονικού” θα “ξεκλειδώσει” τον δρόμο της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. – και αυτός ο σχεδιασμός εντάσσεται σε ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο των Βρυξελλών, αλλά και της Ουάσιγκτον, για ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και για “κλείδωμα” τυχόν “κερκόπορτας” προς το εσωτερικό της Ε.Ε.

Τούτων δοθέντων, στην Αθήνα αλλά και στα Σκόπια υπάρχει πλήρης κατανόηση ότι οι διαπραγματεύσεις δεν αφορούν μόνο τις δύο χώρες, ούτε μόνο τις δύο κυβερνήσεις, αλλά το “Μακεδονικό” είναι μία -αλλά μεγάλη και σοβαρή…- ψηφίδα σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παζλ στα Βαλκάνια.

Αντιπολίτευση εδώ και εκεί

Με δεδομένο λοιπόν το διεθνές ενδιαφέρον για την έκβαση των εν εξελίξει συζητήσεων, τα βλέμματα όλων δεν είναι στραμμένα μόνο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά και στις κινήσεις των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων στην Αθήνα και στα Σκόπια. Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ Χρ. Μιτσκότσκι έγινε γίνει αποδέκτης του έντονου ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας για επίλυση του θέματος – και κάπως έτσι ερμηνεύεται η έως τώρα προσεκτική στάση του, παρά το γεγονός ότι το VMRO συνεχίζει να ελέγχεται από τον εθνικιστή πρώην πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι. Αντιθέτως, ενώ τα ίδια μηνύματα έχουν φτάσει και στον αρχηγό της ελληνικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκη, ο τελευταίος ως τώρα κάθε άλλο παρά… προσεκτικός έχει φανεί. Στον αντίποδα, ειδικά μετά τα δύο συλλαλητήρια για το “Μακεδονικό” και με φόντο τις ισχυρές εσωκομματικές πιέσεις από τους “σαμαρικούς”, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αναγκαστεί να “αγκαλιάσει” τα συλλαλητήρια και τους “μακεδονομάχους” και έχει ταχθεί εναντίον της λύσης γενικώς, λέγοντας ότι το θέμα… “δεν είναι της παρούσης”. Συν τοις άλλοις, η Ν.Δ. έχει θέσει και θέμα δεδηλωμένης με αφορμή τη διακήρυξη του Π. Καμμένου πως διαφωνεί με τη χρήση του όρου “Μακεδονία”, ενώ ουδείς μπορεί να βασιστεί και στις ψήφους του Κινήματος Αλλαγής, λόγω διαρκών… παλινωδιών.

Πρόταση για “180”

Επειδή λοιπόν η εθνική υπευθυνότητα που επιδεικνύουν οι δυνάμεις της ελληνικής αντιπολίτευσης είναι… αντιστρόφως ανάλογη της υπευθυνότητας των “ομολόγων” τους στην ΠΓΔΜ, φαίνεται πως ουδείς στις Βρυξέλλες έχει πειστεί πως ακόμη κι αν Αθήνα και Σκόπια δώσουν… αύριο το πρωί τα χέρια, αυτό θα αποτελέσει μια συμφωνία με μέλλον και προοπτική. Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει δέκτης καλοπροαίρετων εισηγήσεων και παραινέσεων να ζητήσει την υπερψήφιση τυχόν συμφωνίας για το “Μακεδονικό” με πλειοψηφία 180 βουλευτών. Κοινός παρονομαστής των εισηγήσεων αυτών είναι να πρόκειται για μια συμφωνία που θα έχει διάρκεια και σταθερότητα, η οποία θα διασφαλιστεί από την ευρύτερη πολιτική και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Την ανάγκη υπερψήφισης της συμφωνίας με 180 βουλευτές φέρεται να υποστηρίζει η πλευρά του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντ. Μογκερίνι. Μάλιστα, αυτή η πρόταση φέρεται να έχει διαμηνυθεί σε ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης.

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Βεβαίως, επίσης κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει προς… κάθε ενδιαφερόμενο ότι η Ν.Δ. έχει αποδειχθεί απολύτως αναξιόπιστη, αλλά και πως εφόσον Αθήνα και Σκόπια καταλήξουν σε μια στέρεη συμφωνία πνοής, που θα κινείται στο πλαίσιο των ελληνικών “κόκκινων γραμμών”, τότε αυτή η συμφωνία θα περάσει σε κάθε περίπτωση από τη Βουλή.

Εξάλλου, προσώρας προέχει να τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις και να φτάσουν στην πολυπόθητη συμφωνία -είναι νωρίς, μ’ άλλα λόγια, για να συζητήσει κανείς τον τρόπο επικύρωσής της από την ελληνική Βουλή. Και όταν έρθει αυτή η ώρα, η κυβέρνηση θα σταθμίσει όλα τα πολιτικά δεδομένα και θα πάρει τις αποφάσεις της. Ωστόσο, όποιες κι αν είναι αυτές, το μόνο ώς τώρα βέβαιο είναι ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης στο ελληνικό πολιτικό σύστημα – και δη στις πτέρυγες της αντιπολίτευσης…

Επιμένει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Άλλωστε, ακόμη και τώρα που έχει κορυφωθεί η κινητικότητα μεταξύ Αθηνών – Σκοπίων και κάθε μέρα που περνά κρίνεται καθοριστική για την έκβαση των συζητήσεων περί το “Μακεδονικό”, ο Κυρ. Μητσοτάκης φροντίζει να στέλνει μηνύματα κατά κάθε ενδεχομένου συναίνεσης – κι ας έχει διαβεβαιώσει, στις διεθνείς επαφές του, για την υποτιθέμενη βούλησή του να βρεθεί λύση. Αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι προχθές, Παρασκευή, μετά τη συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, αρμόδιες “γαλάζιες” πηγές έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι ο κ. Μητσοτάκης “επισήμανε στον κ. Παπανδρέου πως την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής τη φέρει αυτονοήτως η κυβέρνηση”, ενώ “τού ανέλυσε τις δικές του σοβαρές επιφυλάξεις για τις επιλογές του κ. Τσίπρα, τις οποίες, άλλωστε, έχει διατυπώσει, ως οφείλει, δημοσίως”.

Πρόταση διπλής ονομασίας στο τραπέζι από την ΠΓΔΜ

Μια λεπτή και ευαίσθητη διαπραγμάτευση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να συμβιβαστεί η ελληνική “κόκκινη γραμμή” για χρήση τής υπό διαπραγμάτευση ονομασίας “erga omnes” με την πολιτική δυσχέρεια της κυβέρνησης Ζάεφ να αλλάξει το σύνταγμα της γείτονος εδώ και τώρα βρίσκεται καθημερινά σε εξέλιξη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Μετά τις απανωτές επαφές και συναντήσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ επεξεργάζονται και διαπραγματεύονται σκληρά τη νομική και διπλωματική φόρμουλα μιας υπό εξέταση συμφωνίας που περιέχει “βήματα” και “στάδια” και οδηγεί στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος παράλληλα με τους απαραίτητους σταθμούς στον δρόμο προς την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Άλλωστε, από την ελληνική πλευρά απορρίφθηκε και άλλη μία “φρέσκια” πρόταση που κατέθεσε η πλευρά της ΠΓΔΜ, η οποία προέβλεπε τη διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας στο σύνταγμα μαζί με… τη νέα ονομασία. Για παράδειγμα, μία φράση του τύπου “Η συμφωνημένη ονομασία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι Άνω Μακεδονία” εμφανίζεται από την άλλη πλευρά ως πρόταση που θα μπορούσε να ικανοποιεί και τις ελληνικές ευαισθησίες αλλά και να διασφαλίζει την πολιτική αντοχή της κυβέρνησης Ζάεφ για επικύρωση της συμφωνίας. Ωστόσο, επειδή το πρώτο σκέλος… δεν ισχύει, η πρόταση βρίσκεται εκτός τραπεζιού, καθώς παραβίαζε τη βασική ελληνική “κόκκινη γραμμή”.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι οι επαφές Κοτζιά – Ντιμιτρόφ είναι διαρκείς, αλλά και ότι… ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, εφόσον οι διαπραγματεύσεις σημειώσουν τα επόμενα 24ωρα περαιτέρω πρόοδο, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον ομόλογό του εκ της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ στη Σόφια, την προσεχή Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων. Και αν γίνει αυτή η συνάντηση, μπορεί να αποδειχθεί και ιστορική….».

(Πηγή: Αυγή, tribune.gr)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ