17-05-2021

Κρίσιμη συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στο Σούνιο

  • Αναμένεται να εξετασθούν εκ νέου όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί σχετικά με τη νέα ονομασία
  • Οι δύο υπουργοί έχουν «ραντεβού» και τον Ιούνιο στη Ρόδο

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς που γίνεται στο Σούνιο, στο περιθώριο της Δεύτερης Υπουργικής Συνάντησης «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης αναμένεται να εξετασθούν εκ νέου όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί σχετικά με την αποδοχή της χρήσης της νέας ονομασίας έναντι όλων (erga omnes).

Η Υπουργική Συνάντηση ξεκίνησε με εναρκτήρια ομιλία του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις των συμμετεχόντων ομολόγων του.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Στις 12:30, ξεκίνησε ο πρώτος από τους τρεις κύκλους εργασιών της Συνάντησης με θέμα το μέλλον της Ευρώπης και παρουσιάσεις από βουλευτές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο δεύτερος κύκλος εργασιών, ο οποίος θα αρχίσει μετά το γεύμα εργασίας των ΥΠΕΞ, στις 15:30, θα εστιάσει στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ.

Από τις 16.30 μέχρι τις 18.30, στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου εργασιών, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν το μείζον θέμα της ενεργειακής συνεργασίας. Με το πέρας των εργασιών, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, η Βουλγάρα ομόλογός του, Εκατερίνα Ζαχάριεβα, Προεδρεύουσα του Συμβουλίου ΕΕ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, Προεδρεύων της ομάδας Visegrad, θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Κατά τη χθεσινή μέρα οι δύο πλευρές εξέπεμπαν αισιοδοξία σημειώνοντας ότι ο δρόμος που τους απομένει δεν είναι μακρύς.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, οι δύο υπουργοί έχουν «ραντεβού» και τον Ιούνιο στη Ρόδο ενώ για τις 17 Μαϊου είναι προγραμματισμένο το ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ στη Σόφια για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Βαλκανίων στη Βουλγαρία, στις 17 Μαΐου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ