13-05-2021

Διαφώνησαν για να συμφωνήσουν ΝΔ και ΔΗΣΥ για τα F-16 – Ενημέρωσε τον Τσίπρα ο Καμμένος

  • Ένταση και υψηλοί τόνοι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής για την αναβάθμιση των F-16
  • ΝΔ και  ΔΗΣΥ διαμαρτυρήθηκαν εντόνως για το ότι έλαβε απόφαση το ΚΥΣΕΑ δίχως να έχει νωρίτερα γνωμοδοτήσει η Βουλή
  • «Η ΝΔ εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη της επί της αρχής για τη συμφωνία»
  • «Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε θέσει θέμα διαδικασίας, όχι θέμα ουσίας»

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής όπου ο Πάνος Καμμένος ενημέρωσε για την αναβάθμιση των F-16. Τόσο η ΝΔ όσο και η ΔΗΣΥ διαμαρτυρήθηκαν εντόνως για το ότι έλαβε απόφαση το ΚΥΣΕΑ δίχως να έχει νωρίτερα γνωμοδοτήσει η Βουλή. Όταν έρθει η αμερικανική απάντηση στο ελληνικό LOA (Letter of Agreement) θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της Επιτροπής για να συζητηθεί και η αμερικανική απάντηση. Μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη συνεδρίαση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή εξέφρασε θετική γνώμη για τη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ. Η Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη τάσσονται υπέρ του προγράμματος.

Ωστόσο, στιγμή έντασης προκλήθηκε όταν η ΝΔ διαμαρτυρήθηκε για το ότι δεν ενημερώθηκε μετά από τη σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Ο Πάνος Καμμένος εξήγησε ότι το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε πρώτα για το θέμα γιατί έληγε η προθεσμία απάντησης στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, πρότεινε σε όσους είχαν αντιρρήσεις να αναβληθεί η συνεδρίαση. Μετά από διακοπή λίγων λεπτών ΝΔ και ΔΗΣΥ συμφώνησαν να συνεχιστεί η διαδικασία αναβάθμισης.

«Η ΝΔ θέλει τη Συμφωνία για την αναβάθμιση των F16. Διαφωνεί για τη διαδικασία, ότι δεν έγινε σωστά. Να ξανακάνουμε ΚΥΣΕΑ αύριο το πρωί. Βάζει διαδικαστικά θέματα επειδή έγινε πρώτα το ΚΥΣΕΑ. Πάμε από την αρχή. Νομικά είμαστε ασφαλείς. Να μην αφήσουμε παράθυρο σε οποιοδήποτε να αμφισβητήσει τη Συμφωνία», ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Ακόμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών, Συμεών Μπαλής, ενημέρωσε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, εντός της συνεδρίασης, εξήγησε προς τους βουλευτές οι οποίοι έθιξαν θέμα διαδικασίας, ότι το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε αφενός έχοντας λάβει υπόψη του τις αρχικές τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής Εξοπλιστικών αφετέρου διότι έληγε η προθεσμία για την απάντηση, και γι΄ αυτό συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ έχοντας υπόψη τις αρχικές τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται πως προηγήθηκε συνάντηση του αμερικανού πρέσβη με τον πρόεδρο της ΝΔ, στο «μενού» της οποίας βασική θέση είχε το ζήτημα των F-16.

Κικίλιας: Η ΝΔ εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη της επί της αρχής για τη συμφωνία

Την επί της αρχής συμφωνία της ΝΔ για τη συμφωνία παρά τις αντιρρήσεις της επί διαδικαστικών θεμάτων» ανέφερε ο κ. Κικίλιας. Αντίστοιχα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗ.ΣΥ δήλωσε ότι το κόμμα του έχει πρόβλημα με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και όχι με την ίδια τη συμφωνία.

Εν τω μεταξύ σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο κ. Καμμένος έδωσε διευκρινίσεις για την υπόθεση του καταδικασθέντα (σε πρώτο βαθμό) πρώην πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι υπηρετεί στην εθνοφυλακή της Δράμας. Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι δεν γνωρίζει τον εθνοφύλακα και σημείωσε ότι στις ένοπλες δυνάμεις δεν προβλέπεται δήλωση πολιτικών φρονημάτων.

«Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε θέσει θέμα διαδικασίας, όχι θέμα ουσίας. Την αναβάθμιση των F16 τη θεωρούμε απαραίτητη για τη χώρα, ωστόσο η διαδικασία δεν τηρήθηκε με βάση την πρόβλεψη του νόμου του 2011», είπε από την πλευρά της ΔΗΣΥ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Eurokinissi

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ