04-02-2021

Ίσινγκ: Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η πολιτική ένωση της Ευρώπης

Προειδοποίηση για τις σκέψεις που υπάρχουν αναφορικά με τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού Υπουργείου Οικονομικών απεύθυνε ο εκ των «αρχιτεκτόνων» του ευρώ, καθηγητής Ότμαρ Ίσινγκ,  τονίζοντας ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη προσπάθεια που αντίκειται στις βασικές αρχές της σύγχρονης δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την Telegraph, ο  Ίσινγκ υποστηρίζει πως ένα τέτοιο άλμα για τη συνταγματική δομή της Ευρώπης είναι αδιανόητο μέσα στην τρέχουσα πολιτική ατμόσφαιρα.

Θα απαιτούσε δημοψηφίσματα σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο και τα 2/3 της πλειοψηφίας στα δύο σώματα του γερμανικού κοινοβουλίου. «Οι πιθανότητες μιας πολιτικής ένωσης είναι κοντά στο μηδέν» είπε μιλώντας σε forum στη Λίμνη Κόμο.

Αν η Ευρώπη θα έπρεπε να «τρέξει» και να «εξαναγκάσει» την ταχύτητα ολοκλήρωσης, αυτό θα οδηγούσε στην προσπάθεια ανάδειξης εκπροσώπων με αχαλίνωτες εξουσίες επί ευαίσθητων θεμάτων της εθνικής ζωής.

«Η πολιτική ένωση δεν μπορεί να γίνει στην Ε.Ε. από την… πίσω πόρτα» τόνισε ο καθηγητής προσθέτοντας πως «πρόκειται για παραβίαση της αρχής της μη φορολόγησης χωρίς αντιπροσώπευση, και συνιστά μια λανθασμένη και επικίνδυνη προσέγγιση».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ