09-03-2021

Τσίπρας: Ζητάμε καθαρή και ισχυρή εντολή – Το δίλημμα είναι εάν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ

Καθαρή και ισχυρή εντολή για να συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε τον Γενάρη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το δίλημμα των εκλογών είναι αν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ που φέρει όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος, αποκλείοντας την μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να βρεθεί ένα modus viventi ανάμεσα σε δύο πολιτικές δυνάμεις που είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα. Εγώ υπηρετώ ένα πολιτικό σχέδιο, κάποιοι θα επιχειρήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλιού. Δεν θα τους κάνει την χάρη ο ελληνικός λαός, θα του δώσει την δύναμη να συνεχίσει αυτό που άρχισε τον Γενάρη του 2015».

Απαντώντας στο ερώτημα αναφορικά με το ενδεχόμενο να μην έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την πλειοψηφία, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το πρόγραμμά του, θα είναι πρώτος στις εκλογές, διεκδικεί την απόλυτη πλειοψηφία και πως αν δεν την έχει, η χώρα θα κυβερνηθεί. «Σε εμάς όρους και προϋποθέσεις να ταυτιστούμε με το παλιό και να μην κάνουμε τις τομές που θέλουμε, κανείς δεν θα βάλει», υπογράμμισε. Υποστήριξε ότι κανείς δεν δίνει μάχη από τα υπόλοιπα κόμμα για να βγει πρώτος και πως είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος. Τόνισε ότι η μάχη που δίνουν οι άλλοι είναι για να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον αναγκάσουν να είναι όμηρος των παλιών πολιτικών δυνάμεων.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία και τη βεβαιότητά του ότι ο λαός θα δώσει απάντηση στις 20 Σεπτέμβρη, για να προσθέσει ότι πάντως αν ο λαός θέλει να επιλέξει την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος -και άρα το κόμμα του δεν καταφέρει να νικήσει τις εκλογές- τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κοινωνική πλειοψηφία, να διεκδικεί και να προστατεύει τα δικαιώματά της.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που υπέγραψε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας τονίζοντας ότι «παρά τις δυσκολίες που έχει, για πρώτη φορά έχει μια προοπτική εξόδου». Διερωτήθηκε επίσης εάν θα έφερνε καλύτερη συμφωνία ο Αντώνης Σαμαράς ή ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ή ο Σταύρος Θεδοωράκης, που έλεγε στην κυβέρνηση να φέρει συμφωνία όπως και να είναι αυτή. Υποστήριξε ότι η σωστή και γρήγορη τήρηση της συμφωνίας είναι η πιο γρήγορη διέξοδος, παράλληλα με τα ζητήματα που μπορεί η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί και στα οποία έχει αναφερθεί εκτενώς.

«Είμαι βέβαιος», σημείωσε, «ότι έχουμε ακόμα δυσκολίες, αλλά τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας». Η νέα τριετής συμφωνία με τους εταίρους -αν και δεν αντανακλά τις προσδοκίες μας- παρέχει δυνατότητες και προοπτικές. Μάλιστα, σε μία συγκριτική παράθεση όλων των συμφωνιών έως σήμερα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ετήσια δημοσιονομική προσαρμογή που είχε συμφωνήσει το 2010 ο Γ. Παπανδρέου προέβλεπε περικοπές 17 δισ. ευρώ το χρόνο, η συμφωνία Σαμαρά 25 δισ. ετήσια δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ το τελευταίο πρόγραμμα μόνο 2,9 δισ. ευρώ το χρόνο. Στο ίδιο χρονικό σημείο ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για την επόμενη τριετία και στην μείωση των επιτοκίων (από 3,8% και 4,5% σε 1,5%) που συνδέονται με τα ομόλογα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (20 δισ. ευρώ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (28 δισ. ευρώ).

Από την κριτική του κ. Τσίπρα δεν ξέφυγε η ΝΔ «η οποία προσπαθεί να πείσει ότι για όλα τα δεινά δεν φταίει εκείνη αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, που για 6 μήνες μάτωσε για να βγάλει τη χώρα από τη μέγγενη», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας για την προεκλογική τακτική που ακολουθεί μέχρι τώρα τουλάχιστον το κόμμα του κ. Μεϊμαράκη: «Η στρατηγική της δεν είναι ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, Μεϊμαράκης κατά Τσίπρα, γιατί ξέρουν ότι έτσι θα έχαναν κατά κράτος. Αντίθετα η ΝΔ δεν λέει να συγκρίνουμε τα προγράμματά μας, αλλά να συγκρίνουμε τι υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη και τι κατάφερε να υλοποιήσει. Η ΝΔ απουσιάζει από την προεκλογική περίοδο», διαπίστωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι οι πολίτες μπορούν να κρίνουν τη μάχη που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ επί 6 μήνες.

«Είναι καλό πράγμα να ζητάει κανείς “συγγνώμη”. Ο κ. Μεϊμαράκης πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα 40 χρόνια, πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα 2,5 χρόνια της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την στάση που κρατούσε το κόμμα του όσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματευόταν με τους δανειστές», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τη χθεσινή «συγγνώμη» του προέδρου της ΝΔ.

«Δεν ζητάω να μου πει συγγνώμη που με είπε “ψευτράκο”, “πονηρούλη”», είπε και τόνισε ότι «είναι οξύμωρο να ζητάει συνεργασία και να θέλει να πείσει ότι δεν έχει διαφορές», σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και τις δυνάμεις εκείνες που δοκιμάστηκαν στη διακυβέρνηση της χώρας επί 40 χρόνια, όπου η ΝΔ είχε κομβικό ρόλο.

Επανερχόμενος στα πολιτικά διλήμματα των εκλογών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει «να ξεφύγουμε από το καθεστώς των παλαιών πολιτικών πρακτικών του ρουσφετιού, της διαπλοκής και της κομματικοκρατίας», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε κορυφαία πρωτοβουλία την εισαγωγή του σχεδίου νόμου για τις τηλεοπτικές συχνότητες, συμπληρώνοντας πως θα είχε ήδη γίνει νόμος του κράτους, αν «κάποιοι αριστεροί βουλευτές δεν αποφάσιζαν να ρίξουν την κυβέρνηση». Δήλωσε έτοιμος να σπάσει τους θύλακες της διαπλοκής και το «τρίγωνο της αμαρτίας», που καθόρισε για πολλά χρόνια τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι «θα μπει τάξη» και «δεν θα φοβηθούμε το πολιτικό κόστος». «Ο ελληνικός λαός έχει πλήρη επίγνωση για το ρόλο του καθένα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής συμμαχιών θα ενισχυθούν οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις, προαναγγέλλοντας πως σε περίπτωση που ο αγωγός Turkish Stream εδραιωθεί στην Τουρκία θα περάσει και από την Ελλάδα. Για να ξεδιαλύνει τα αντικρουόμενα στρατηγικά συμφέροντα, όπως αυτά προσδιορίστηκαν με σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε τις διακρατικές σχέσεις της Γερμανίας με την Ρωσία. (σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχει συμφωνία Μόσχας – Βερολίνου για τη διέλευση και δεύτερου αγωγού φυσικού αερίου σε γερμανικό έδαφος). αλλά και τις συνέργειες που έχει πετύχει η Άγκυρα με τους Ρώσους, παρότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. «Η λογική ότι θα κάνουμε αυτό που μας λένε οι άλλοι, μας οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ενδιαφέρουσα απάντηση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν ρωτήθηκε τρεις φορές, συνολικά, για τον εάν μία ήττα του κόμματος του στις εκλογές συνδέεται με νέες εσωκομματικές εξελίξεις σε επίπεδο ηγεσίας: «Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα με μένα» ήταν η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, δίνοντας σαφές στίγμα των προθέσεών απέναντι σε όλα τα υποθετικά σενάρια.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ