06-03-2021

Μεταβλητότητα… τρόμου στο δρόμο προς τις κάλπες

Ανεβαίνουν οι τόνοι της προεκλογικής αντιπαράθεσης δύο 24ωρα πριν από την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών και εν αναμονή του καθοριστικού ντιμπέιτ, ενώπιος ενωπίω, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην παρούσα φάση της προεκλογικής περιόδου, επιλέγει την ανοιχτή σύγκρουση με τις δυνάμεις που πρεσβεύουν το “παλιό και το φθαρμένο”, όπως κατέδειξε η χθεσινή ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, οδηγώντας το αμφιταλαντευόμενα τμήματα των ψηφοφόρων στη σύγκριση “Τσίπρας ή Μεϊμαράκης”.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΝΔ, με σύμμαχο τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, τα οποία καταγράφουν οριακές διαφορές και ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων για αυτοδύναμη κυβέρνηση, μαζεύει τις αποστάσεις και επαναλαμβάνει το θεώρημα των συμμαχιών.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν βάσιμα ότι ο κ. Τσίπρας θα λάβει τελικά από το εκλογικό σώμα τη “δεύτερη ευκαιρία” που αποζητά. Δεν παραγνωρίζουν, όμως, ότι οδεύουμε σε μία από τις πιο ευμετάβλητες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς η συμπεριφορά του δείγματος στις κυλιόμενες, μη δημοσιευμένες, μετρήσεις πολιτικής επιρροής μοιάζει με κινούμενη άμμο.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες 15 μέρες αποσπάστηκε δύο φορές από τη ΝΔ, ενώ άλλες τόσες η “γαλάζια” παράταξη κατάφερε να “μαζέψει” τη διαφορά. Άγνωστος Χ, που θα καθορίσει πιθανότητα την έκβαση του αποτελέσματος, είναι οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι δείχνουν να συγκροτούν μία ικανή δεξαμενή.

Εκτός από τα ντιμπέιτ, κρίσιμη θεωρείται η σημερινή εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ (14:00). Αν κ. Τσίπρας πείσει με τις απαντήσεις του σε ερωτήσεις πολύ πρακτικού περιεχομένου (π.χ. Ασφαλιστικό, προαπαιτούμενα, Αγροτικό, Φορολογικό κλπ) ενδεχομένους να κερδίσει κρίσιμους πόντους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη στάση και στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών.

Πέτρος Παπαβασιλείου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ