11-02-2021

Διώξεις για το σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ έως τις 15 Μαΐου – Η κατάθεση Πολάκη στην Εξεταστική

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, Αντώνης Μπαλωμενάκης, αποκάλυψε ότι έρχονται διώξεις έως τις 15 Μαΐου για όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ η «μαύρη τρύπα» των 230 εκ. ευρώ που είχε αποκαλύψει ο Παύλος Πολάκης, φαίνεται να είναι μεγαλύτερη.

Κατά την έναρξη της σημερινής Εξεταστικής Επιτροπής, της οποίας μάρτυρας ήταν εκ νέου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο κ. Μπαλωμενάκης ενημέρωσε τα μέλη για τη χθεσινή επίσκεψη του ιδίου με κλιμάκιο βουλευτών-μελών της Επιτροπής στην προϊσταμένη του Σώματος Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, η οποία τους δήλωσε ότι στις 3 Μαΐου θα έχει διαβιβαστεί στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, το τελικό πόρισμα των Επιθεωρητών για το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Κατόπιν αυτού, ο κ. Μπαλωμενάκης εξήγησε στα μέλη της Επιτροπής ότι «αντίγραφο του συνολικού πορίσματος θα μπορούμε να λάβουμε από την εισαγγελία, εάν ασκηθούν ποινικές διώξεις, ευθύς αμέσως, σε κάθε δε άλλη περίπτωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση η κ. Παπασπύρου διαβεβαίωσε ότι μέχρι τις 15/5 θα έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα».

Ο κ. Μπαλωμενάκης ενημέρωσε ακόμη ότι η κ. Παπασπύρου τους ανέφερε ότι «για το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν ασχοληθεί 12 επιθεωρητές, ενώ η καθυστέρηση αποδίδεται στην αργή ροή πληροφοριών, στο γεγονός ότι πάρα πολλά έγγραφα έχουν χαθεί, ότι ακόμη και τα ηλεκτρονικά έγγραφα είχαν σβηστεί και έπρεπε να αναζητηθούν τα ίχνη τους, που ως γνωστόν ουδέποτε εξαλείφονται».

Επιπλέον, ο κ. Μπαλωμενάκης εστίασε στην αναφορά της Επιθεωρήτριας «για τις οικονομικές συναλλαγές του ΚΕΕΛΠΝΟ, τραπεζικές και έξω-τραπεζικές», για τις οποίες όπως είπε υπάρχει επαρκής εικόνα, και έκανε γνωστό ότι «αναφορικά με το Ντυνάν υπάρχουν ξεχωριστοί φάκελοι».

Στην ενημέρωση του κ. Μπαλωμενάκη, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, προσέθεσε ότι «η Επιθεωρήτρια δήλωσε ότι η Επιτροπή βοήθησε ουσιαστικά στη διερεύνηση των υποθέσεων που εξετάζει».

Στην έναρξη της κατάθεσής του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εστίασε στην μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χθες Τετάρτη, εναντίον του, του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ και άλλων, για απιστία η σύζυγος του διοικητή της ΤτΕ, Λίνα Νικολοπούλου, αναφερόμενη στην απένταξη του έργου «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», μέσω του οποίου είχε αναλάβει το υποέργο της επικοινωνιακής εκστρατείας για τον καρκίνο.

Ο κ. Πολάκης έκανε λόγο «για στημένη διαδικασία ανάθεσης», εξηγώντας ότι «ο διαγωνισμός είχε καταληκτική ημερομηνία την 16/10/2009 κι αφού δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, με μεταγενέστερες αποφάσεις, αντί να ακυρωθεί και να προκηρυχθεί νέος, επεκτάθηκε κατά 6 μήνες η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος, με την κ. Νικολοπούλου να αναλαμβάνει τελικά το έργο».

Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, ζήτησε εκ νέου να γίνει δεκτό το αίτημα της κ. Νικολοπούλου να παραστεί στην Επιτροπή και να καταθέσει ως μάρτυρας, ώστε να της δοθεί η δυνατότητα να τοποθετηθεί για όσα ακούγονται.

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του, ο κ. Πολάκης επανέλαβε, ότι το «ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν το μακρύ χέρι της εκάστοτε εξουσίας και ένα ισχυρό πελατειακό εργαλείο του υπουργείου Υγείας» και υποστήριξε ότι «από το 2013-2014 άρχισε να μοιράζει αφειδώς χρήματα σε υπαρκτά και ανύπαρκτα sites».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο «Ερρίκος Ντυνάν» και ζήτησε να ενημερωθεί «γιατί δεν έχουν ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί για τη συγκεκριμένη υπόθεση». Στο εν λόγω ερώτημα τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής, όσο και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, επισήμαναν ότι με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας η Εξεταστική της Βουλής δεν μπορεί να ανοίξει απευθείας τραπεζικούς λογαριασμούς.

Επιπλέον, ο κ. Λάππας ανέφερε ότι «η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής είπε ότι πρέπει να υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση για να γίνει άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών από την Εξεταστική», ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισαν ότι έχουν στείλει σχετικό αίτημα στη Δικαιοσύνη και δεσμεύθηκαν να στείλουν και νέο για να δουν πού βρίσκεται η υπόθεση.

Τέλος, ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε και στον τότε μητροπολίτη Καισαριανής που ήταν μέλος του ΚΕΕΛΠΝΟ και ζήτησε να ελεγχθεί το ποσό που έλαβε από τον οργανισμό για εξετάσεις σε πρόσφυγες και πώς κατανεμήθηκαν τα χρήματα, ενώ κατήγγειλε ότι ήταν προκλητικός ο τρόπος που έγινε η προκήρυξη για την αγορά νέου κτιρίου για τον Οργανισμό, την οποία χαρακτήρισε φωτογραφική.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ