26-02-2021

Την πεποίθηση ότι θα κυβερνήσει για δύο τετραετίες εξέφρασε ο Τσίπρας

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας για το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε σύντομη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-HELEXPO Αναστάσιο Τζήκα και μέλη της διοίκησης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει για δύο τετραετίες.

Συζητώντας για τα εγκαίνια της έκθεσης που έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν πειράζει που δεν έκανα εγώ τα εγκαίνια ως πρωθυπουργός. Τα επόμενα οχτώ χρόνια, θα έχω τη δυνατότητα…» και αμέσως όλοι γέλασαν με νόημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει απόψε στις 19:30 το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε συγκέντρωση, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη.

Αύριο Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», ενώ πιο νωρίς, στις 10:30 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα συνεργασίας με τη Ν.Δ.

«Ο κόσμος ξέρει ότι δεν παραδοθήκαμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «τα δύσκολα είναι πίσω μας».

«Είμαστε συμπαγείς, είμαστε έτοιμοι,  δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς ότι φλερτάρουμε με την ιδέα της δραχμής, ότι βάλαμε το κόμμα πάνω από Ελλάδα, πάνω από το συμφέρον της πατρίδας. Έχουμε την εμπειρία, την ικανότητα να προχωράμε με βήματα σταθερά σε στέρεο έδαφος είμαστε πιο έμπειροι πιο προσγειωμένοι, και θα ΄λεγε κανείς και εγώ θα σας το πω ευθέως: Αισθάνομαι τώρα ότι τα βήματα που έχω να κάνω μπροστά μου είναι βήματα σίγουρα» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «θα έχουμε μία δύσκολη χρονιά» αλλά υπάρχουν σημαντικά θέματα που θα αλλάξουν την πορεία της χώρας, όπως το χρέος, το οποίο μπορεί να μειωθεί ακόμη και μέσα στη διάρκεια του έτους.

Απάντηση στον πρόεδρο της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη του στη Realnews, ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί ακόμα και με τον Αλέξη Τσίπρα έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος του καταλόγισε «υποκρισία» και τόνισε πως δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα ή περιθώριο κυβερνητικής συνεργασίας με τη Ν.Δ.

«Για ποιο λόγο ξαφνικά τόσο πολύ με έχει αγαπήσει ο κ.Μεϊμαράκης, όταν πολιτικά, στην πρώτη του συνέντευξη τύπου, μετά την απόφαση μου για εκλογές βγαίνει και με λέει «ψευτράκο», «πονηρούλη» και «πολιτικό αγύρτη»; Πως είναι δυνατό να λέει ότι θέλει να με έχει πρωθυπουργό και να συνεργαστούμε ακόμα και με εμένα πρωθυπουργό; Αυτό είναι υποκρισία», είπε ο κ. Τσίπρας. «Αν είμαι «ψευτράκος», αν είμαι «πονηρούλης», αν είμαι «πολιτικός αγύρτης», αν «κατέστρεψα» τη χώρα επτά μήνες, γιατί θέλει να συνεργαστεί μαζί μου; Το λέει δεν το θέλει. Το λέει γιατί έχει ένα στόχο να περάσει το μήνυμα, με τη βοήθεια της πλειοψηφίας των ΜΜΕ της διαπλοκής, ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά, όλοι είναι το ίδιο. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να πετύχει. Δεν υπάρχει και το ξέρουνε όλοι δυνατότητα ή περιθώριο κυβερνητικής συνεργασίας, διότι οι προγραμματικές μας διαφορές είναι πάρα πολύ μεγάλες. Πέρα από την ιδεολογία δεν υπάρχει κοινός στόχος. Εμείς θέλουμε να γκρεμίσουμε αυτά τα οποία η Ν.Δ και ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να διατηρήσει», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε και το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβερνητικής συνεργασίας με το παλιό.

Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών τόνισε πως το κόμμα που θα έρθει πρώτο αν δεν καταφέρει να έχει αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή, θα είναι πολύ κοντά σε αυτή και, άρα, θα σχηματισθεί κυβέρνηση. «Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση τετραετίας, χρειάζεται σταθερότητα, ο τόπος χρειάζεται, όμως και μεγάλες αλλαγές και τομές. Νομίζω ότι όχι απλά το εγγυώμαι, αλλά ξέρω και πως θα τα κάνω. Θα κυβερνήσουμε με τους έντιμους ανθρώπους, θα κυβερνήσουμε με τους καλύτερους. Έχω πλέον εμπειρία, γνωρίζω και τα λάθη μου. Η απόφαση μου είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα να έχει τους καλύτερους ακόμα και αν δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ.Τσίπρας.

Μιλώντας για τις διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ τόνισε ότι «η συμφωνία που υπογράψαμε έχει στοιχεία που είναι θετικά, όπως το περιουσιολόγιο, η ΝΔ το θέλει αυτό, γιατί δεν το έκανε; Έχει διασταύρωση στοιχείων που η ΝΔ δεν τα θέλει για να μην ελέγχονται οι έχοντες. Από τη συμφωνία δεν θα δραπετεύσουμε, θα φύγουμε ένα την εφαρμόσουμε σωστά και δώσουμε τις μάχες. Το χρέος, ποιοι θα δώσουν τη μάχη αυτοί που έλεγαν ότι είναι βιώσιμο; Τα κόκκινα δάνεια, τα εργασιακά, η συμφωνία λεέι ότι θα επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, αποτρέψαμε τις ομαδικές απολύσεις η ΝΔ τι λέει για αυτά; Είναι υπέρ των ομαδικών απολύσεων για να ενισχύσει το μεγάλο κεφάλαιο» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτή τη συμφωνία που φέραμε, που έχει αγκάθια, εμείς κατακτήσαμε πέντε πράγματα και δεν γίνανε οι προθέσεις των δανειστών συμβόλαιο, αλλά πρέπει να δοθούν μάχες, ποιος θα δώσει αυτές τις μάχες;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διατυπώνοντας τα διλήμματα των εκλογών.

«Συλλογικό όραμα δεν είναι το νόμισμα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι στόχος είναι να βελτιωθεί η λειτουργία του κράτους, με αξιοκρατία και αίσθημα δικαιοσύνης, «θα κριθούμε το θέλουμε και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τη νύχτα της συμφωνίας επισήμανε ότι «εκείνη τη νύχτα ήξερα ότι υπήρχε σχέδιο και μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή. Ξέραμε ότι πάμε στους λύκους, δώσαμε μια μάχη αλλά κερδίσαμε και πράγματα» πρόσθεσε.

«Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για το δημοψήφισμα», είχε ως αποτέλεσμα την αντεκδίκηση από την πλευρά των δανειστών , επανέλαβε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι μίλησε στους εταίρους τους ζήτησε πέντε ημέρες παράταση για να αποφασίσει ο λαός για τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι «εάν πει ο λαός «ναι» τότε υπογράφουμε τη συμφωνία εάν πει «όχι» να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να διορθώσουν τη συμφωνία». Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση των δανειστών ότι θα πάμε ομαλά στο δημοψήφισμα, όμως αποφάσισαν να κλείσουν τις τράπεζες.

Σε ερώτηση για τον πρώην υπουργό οικονομικών υποστήριξε ότι «είναι φανερό ότι είχαν στοχοποιήσει τον Βαρουφάκη και αυτό δυσκόλευε και τις δικές μου ενέργειες».

Σε μία πιο προσωπική ερώτηση για τη στήριξη της οικογένειάς του, είπε ότι το πιο σημαντικό που με στηρίζει είναι ότι η αίσθηση που έχω ότι η εξουσία είναι εφήμερη, «δεν φαντάστηκα ούτε στιγμή ότι είμαι στην κορυφή του Ολύμπου, έχει σημασία να τα έχεις καλά με τη συνείδησή σου και εγώ τα έχω καλά με τη συνείδησή μου» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ