11-02-2021

Κίνηση υψηλού συμβολισμού η επίσκεψη Γιούνκερ – Το «μενού» των συνομιλιών με Τσίπρα

  • Κίνηση που φανερώνει τη στήριξη της Κομισιόν στην πορεία εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, μετά από 8 χρόνια
  • Ο κ. Γιούνκερ επέλεξε να έρθει στην Ελλάδα μία μόλις ημέρα πριν το Eurogroup της Παρασκευής
  • Τι θα συζητηθεί στη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ

Τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποδέχεται σήμερα, Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. με τη μεταξύ τους συνάντηση να μεταφράζεται ως μια κίνηση υψηλού συμβολισμού για τη στήριξη της Κομισιόν στην πορεία εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, μετά από 8 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Γιούνκερ επέλεξε να έρθει στην Ελλάδα μία μόλις ημέρα πριν το Eurogroup της Παρασκευής, στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα παρουσιάσει αναλυτικά την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας για την επόμενη μέρα της εξόδου από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τι θα συζητηθεί στη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ

Στο «μενού» της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν όλα τα ζητήματα που άπτονται της οικονομίας, η οποία για δεύτερη συνεχή χρονιά υπεραποδίδει των στόχων, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και διαψεύδοντας για ακόμη μία φορά τις υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις και τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα.

Επίσης, θα τεθούν τα ζητήματα της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας, την ώρα που η Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά έρχεται πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, της περαιτέρω αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων και του πακέτου Γιούνκερ και της πορείας για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, που πλέον δεν αμφισβητείται από κανέναν εκ των θεσμών.

Η Κομισιόν εξάλλου και ο ίδιος ο πρόεδρος Γιούνκερ, στο παρελθόν έχει στηρίξει τις προσπάθειες εξόδου της χώρας από την κρίση, αποτελώντας παραδοσιακό σύμμαχο της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό, θα τεθεί επί τάπητος η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση που θα “κλείσει” και το πρόγραμμα, η ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων των εταίρων για τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Ιουλίου του 2017, καθώς και η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, η οποία θα βασίζεται σε καθεστώς αντίστοιχο σε αυτά στα οποία υπήχθησαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επιπλέον, στην ατζέντα θα βρεθούν και οι πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, καθώς οι θέσεις της Κομισιόν βρίσκονται πολύ κοντά στις αντίστοιχες ελληνικές θέσεις για εκδημοκρατισμό της ευρωζώνης μέσα από ενεργότερο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο των αποφάσεων, τερματισμό της λιτότητας και στροφή σε πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο, με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Πέραν της οικονομίας, επί τάπητος θα τεθούν και ζητήματα των περιφερειακών εξελίξεων (Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια), των ευρωτουρκικών σχέσεων καθώς και του προσφυγικού.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση θα ξεκινήσει στις 10:50 και μετά την ολοκλήρωσή της οι δύο ηγέτες θα προβούν σε κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα παραστεί σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, κατά την οποία ο πρόεδρος Γιούνκερ θα απευθυνθεί προς την Εθνική Αντιπροσωπεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ