28-10-2020

«Τσίπρας και Μακρόν συζήτησαν για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα», ξεκαθαρίζει ο Καμμένος

  • Έκτακτη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ παραχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
  • «Tο πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F16 τυγχάνει της έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε ο Πάνος Καμμένος
  • Έδωσε απαντήσεις για τις γαλλικές φρεγάτες
  • «Εξετάστηκε η συμφωνία με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί ένα ποσό που χρωστάει η Γαλλία στην Ελλάδα για να υπάρξει συνέργεια και να κατασκευαστούν οι φρεγάτες στην Ελλάδα»

Στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, καθώς και στις γαλλικές φρεγάτες, μετά τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια έκτακτης Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε μετά από διαπραγμάτευση που συνεχίζεται ότι το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F16 τυγχάνει της έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης.

To πρόγραμμα των F16 τυγχάνει της έγκρισης της κυβέρνησης και της Βουλής, όμως σε ό,τι αφορά την καταβολή των χρημάτων που θα είναι εντός του 1,1 δις, υπάρχει ζήτημα λόγω των δεσμεύσεων που έχουμε απέναντι στους εταίρους. Η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ γίνεται σε αυτό το επίπεδο για τα ποσά ανά έτος πριν και μετά το 2021, οπότε και υπάρχει η δέσμευση της Ελλάδας έναντι των δανειστών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις γαλλικές φρεγάτες, για τις οποίες συνομίλησε ο Αλέξης Τσίπρας με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Αυτό που έχει συμβεί με τις φρεγάτες είναι πως υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα από υπουργίας Μειμαράκη, ωστόσο αυτό το πρόγραμμα δεν είχε προχωρήσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπήρχαν.

Σε επίπεδο συνομιλίας Μακρόν-Τσίπρα εξετάστηκε η συμφωνία με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί ένα ποσό που χρωστάει η Γαλλία στην Ελλάδα για να υπάρξει συνέργεια και να κατασκευαστούν οι φρεγάτες στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει η διερεύνηση όλων των πιθανών δυνατοτήτων, αρχής γενομένης από το επίπεδο επαφών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μακρόν. Όταν και αν έρθει η ώρα αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους και πάνω στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού».