16-05-2021

Στο Βελιγράδι ο Κοτζιάς για το Σκοπιανό – Αύριο η κρίσιμη συνάντηση με Ντιμιτρόφ

  • Συνάντηση Κοτζιά με Ίβιτσα Ντάντιτς
  • Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο υπουργών Εξωτερικών θα βρεθούν οι εξελίξεις στην περιοχή
  • Αύριο η κρίσιμη συνάντηση με Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα

Στο Βελιγράδι βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, το οποίο αποτελεί τον πρώτο σταθμός της τριήμερης περιοδείας του σε Σερβία, ΠΓΔΜ και Κόσοβο.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάντιτς.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο υπουργών Εξωτερικών θα βρεθούν οι εξελίξεις στην περιοχή με έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων τον Μάιο.

Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν, επίσης, την εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας, εν όψει του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας καθώς και την περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας, με έμφαση τις υποδομές, την ενέργεια και τις μεταφορές.

Αύριο η κρίσιμη συνάντηση στην Οχρίδα

Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Οχρίδα για την αυριανή κρίσιμη συνάντηση με τον ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, αναφορικά με το ονοματολογικό.

Oι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα πιάσουν το νήμα των συνομιλιών από το σημείο που το άφησαν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Βιέννη στις 30 Μαρτίου.

Κατά την συνάντηση αυτή, για το αποτέλεσμα της οποίας ο κ. Κοτζιάς προέβη σε διεξοδική ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, ταυτοποιήθηκαν και καταγράφηκαν τα κύρια σημεία για κάθε πλευρά, καθώς και τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης των δύο μερών. Θα συζητηθεί επίσης η θετική μελλοντική ατζέντα της συνεργασίας των δύο χωρών, υπό την αίρεση της επίλυσης του ονοματολογικού.

Επόμενος και τελικός σταθμός της περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών θα είναι η Πρίστινα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή και ζητήματα διμερούς συνεργασίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ