21-10-2020

Φλαμπουράρης: Η ομαλή έξοδος από τα μνημόνια είναι δεδομένη για την κυβέρνηση μας

 

Με συνέντευξη που παραχώρησε στην “Εφημερίδα των Συντακτών“, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, χαρακτηρίζει “δεδομένη” την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ενώ καθιστά σαφές πως τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι τέτοια που την προεξοφλούν.

«Οι θυσίες του ελληνικού λαού με τη συνεχή επιμονή αλλά και την επίπονη προσπάθεια της κυβέρνησης έχουν πιάσει τόπο», τόνισε ο κ. Φλαμπουράρης.

Σε ερώτηση ότι το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ πιέζουν για να εφαρμοστούν νωρίτερα οι περικοπές των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου, ο υπουργός Επικράτειας απαντά: «Θέλω να τονίσω ότι οποιοσδήποτε καλόπιστος και αντικειμενικός παρατηρητής μπορεί να διαπιστώσει ότι το θέμα αυτό δεν έχει προκύψει από το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ, αλλά το αναδεικνύει συνεχώς η αντιπολίτευση, η οποία έχει μετατρέψει ένα θεωρητικό ενδεχόμενο σε βεβαιότητα. Η πραγματικότητα είναι, ότι η συζήτηση για τα δημοσιονομικά του 2019 δεν έχει καν αρχίσει και η αντιπολίτευση βιάζεται βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα τα μικροπολιτικά της συμφέροντα απέναντι στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών ανθρώπων. Η εκτίμησή μας είναι ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν δίνει έδαφος στους δανειστές για τέτοιες αξιώσεις, εξάλλου το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι».

Αναφορικά με τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το χειρισμό των εθνικών θεμάτων, ο Αλέκος Φλαμπουράρης εκφράζει τη λύπη του, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για κριτική αλλά, όπως λέει, «αντιμάχεται “τυφλά” κάθε ενέργεια και κάθε θέση που εκφράζεται από την ελληνική κυβέρνηση χωρίς να ενδιαφέρεται ούτε για τον αντίκτυπο των απόψεών της στο εξωτερικό ούτε για τον αντίκτυπό τους στο εσωτερικό. Στις επανειλημμένες προκλήσεις να καταθέσει στον ελληνικό λαό τις δικές της προτάσεις, δεν το κάνει και ο λόγος είναι σαφής. Δεν θέλει να φανεί ότι είναι σε αντίθεση με τις δικές της πάγιες θέσεις, αλλά και τη λεγόμενη “εθνική γραμμή”, στη χάραξη της οποίας ο χώρος της είχε πρωτεύουσα συμμετοχή. Προτιμά γραμμή μικροκομματικών συμφερόντων και φέρεται ως ο άξιος κληρονόμος της ελληνικής κατάρας που είναι ο διχασμός. Λυπάμαι. Όσο για τις “κόκκινες” γραμμές της κυβέρνησης είναι επαρκώς και με σαφήνεια διατυπωμένες από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών κι ας μην κάνουμε όλοι εξωτερική πολιτική στις συνεντεύξεις».

Ερωτηθείς για τη συνεργασία της κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις από τη μια ή την άλλη πλευρά, ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει: «Η συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια στηρίζεται στην εντιμότητα, την εμπιστοσύνη, στη διαφάνεια και κυρίως στον σεβασμό των διαφορετικών ιδεολογικών προελεύσεων. Η συνεργασία μας συμβάλει στην έξοδο από τα μνημόνια, στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς και στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον για όλους αυτούς που υπέφεραν τα χρόνια της κρίσης. Όσο αυτά τηρούνται, κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει. Αυτό, βεβαίως, δεν εμποδίζει επιμέρους διαφοροποιήσεις, ακόμη και σε θέματα σοβαρά, ως προς τα οποία, θεμιτά ο καθένας μπορεί να διατυπώνει τις θέσεις του».

Για τη σχέση της κυβέρνησης με επιχειρηματίες και κυρίως με τον Ιβάν Σαββίδη, ο κ. Φλαμπουράρης σημειώνει: «Η κυβέρνηση πρέπει να έχει και επιδιώκει σχέσεις με οποιονδήποτε που η δραστηριότητά του, πολιτική, επιχειρηματική ή άλλη, επιδρά στα δημόσια πράγματα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει νοήμων πολίτης που δεν θεωρεί αυτό αναγκαίο. Αυτή η απόφαση κρίνεται απαραίτητη γιατί αυτό που κυρίως επιδιώκεται είναι η διατήρηση και η αύξηση των θέσεων εργασίας και αυτό δεν γίνεται χωρίς την προσπάθεια για διάσωση των επιχειρήσεων του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και με νέες επενδύσεις στο πλαίσιο της δίκαιης ανάπτυξης. Και έχουμε κάποιες επιτυχίες μέχρι σήμερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Αίτημα Δένδια για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία - Επιστολή σε Ισπανία, Γερμανία & Ιταλία (video)

Ενώ προσθέτει πως «αυτό που αποκρούεται -και ορθά- είναι το να μετατρέπεται αυτή η απαραίτητη συνομιλία σε σχέση εντολέα – εντολοδόχου, με εντολοδόχους βεβαίως τους πολιτικούς. Αυτό υπαινίσσονται οι κατήγοροί μας, σήμερα για τον Σαββίδη, αύριο για κάποιον άλλο… Διαβεβαιώνω λοιπόν, τους πολίτες και μετά λόγου γνώσεως, ότι ουδέποτε η κυβέρνηση αυτή λειτούργησε ως εντολοδόχος κανενός παράγοντα παρά μόνον του ελληνικού λαού που την εξέλεξε. Επί των ημερών μας, στο Μέγαρο Μαξίμου προσέρχονται οι πάντες – και οι απολυμένοι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι και οι κάθε είδους διαμαρτυρόμενοι και οι παράγοντες της δημόσιας ζωής και αρχηγοί κρατών. Αλλά στο φως της ημέρας και με τις κάμερες και τους δημοσιογράφους απέξω. Στο Μαξίμου σήμερα δεν υπάρχουν σκοτεινά δωμάτια και τροχήλατες βαλίτσες, όταν μάλιστα σ’ αυτή τη μικρή χώρα όλα μαθαίνονται εν τέλει. Και ο κόσμος το γνωρίζει καλά, ότι εμείς δεν είμαστε ίδιοι με τους προηγούμενους».

Ερωτηθείς για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο υπουργός Επικράτειας τονίζει ότι διέρχεται μια χρόνια συστημική στρέβλωση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Δεν έχουμε άλλα εργαλεία από τη συστηματική δουλειά, την εξαντλητική διαβούλευση και την εντιμότητά μας, για να επιβάλουμε όρους και κυρίως τους μηχανισμούς επίβλεψης και υλοποίησής τους, ώστε να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη δράση κάποιων παραγόντων, που επιδρούν αρνητικά στις λειτουργίες του ποδοσφαίρου. Για να γίνει το ποδόσφαιρο ξανά ο χώρος χαράς και διασκέδασης των νέων αλλά και όλης της οικογένειας. Το έχω ξαναπεί, σ’ αυτήν την κυβέρνηση κανένα ιστορικό δίλημμα και κανένα συστημικό πρόβλημα δεν της χαρίστηκε».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Τσίπρας για νέο πτωχευτικό κώδικα: Έχουμε ολοκληρωτική αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας (video)

Στην ερώτηση για το εάν υπάρχουν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη με αιχμή την υπόθεση Novartis, εξαπολύει επίθεση στη ΝΔ, για την οποία λέει οτι προσπάθησε να το χαρακτηρίσει σκευωρία, αλλά δεν τα κατάφερε. «Όλος ο ελληνικός λαός επιθυμεί να ριχτεί φώς, για να μάθει επιτέλους τι, πώς και με ποιους πρωταγωνιστές πραγματοποιήθηκε», σχολιάζει ο κ. Φλαμπουράρης.

Προσθέτει πως «η μόνη, αλλά καθοριστική παρέμβασή μας στη δικαιοσύνη είναι η μη παρέμβασή μας. Αυτό έδωσε το αναγκαίο οξυγόνο, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς τον φόβο της όποιας παρέμβασης και να δράσει όπως θεωρεί κάθε φορά σωστό. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που κάποτε ασκεί εμμέσως, διά των αποφάσεών της, δραστικότατη αντιπολίτευση στις πολιτικές μας αποφάσεις. Αυτά είναι πλέον αποδείξιμα από τα ίδια τα γεγονότα. Από την άλλη, δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς, ότι η γενικότερη κρίση των θεσμών της μεταπολίτευσης δεν θα μπορούσε να την αφήσει ανεπηρέαστη, κάποιες παθογένειες υπάρχουν, ουδείς ισχυρότερος του περιβάλλοντός του άλλωστε. Πρέπει και η Δικαιοσύνη να δώσει τη μάχη του αύριο στα του οίκου της», καταλήγει ο υπουργός Επικρατείας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναγερμός στο «Big Brother»: Το ροζ βίντεο της Δανέζη, ο σάλος και η διακοπή του live streaming

Συναγερμός έχει σημάνει εδώ και λίγες ώρες στο σπίτι του «Big Brother» με ροζ βίντεο παίκτριας που διέρρευσε στο διαδίκτυο. Μετά το βίντεο της Χριστίνας...

Big Brother: Οριστικό τέλος για την 24ωρη μετάδοση – Υπάρχουν και άλλα «ροζ» βίντεο (video)

Μετά τα ροζ βίντεο της Χριστίνας Ορφανίδου, σειρά πήρε η Σοφία Δανέζη να απασχολήσει με παρόμοια θέμα, φέρνοντας μεγάλη αναστάτωση στο σπίτι του Big...

Κανέλλη: Μην ξεχάσετε ποτέ τη σβάστικα στο τζάμι της κουζίνας του Ηλιόπουλου

Στη σβάστικα, σχηματισμένη από κάγκελα, στο παράθυρο της κουζίνας της μητέρας του καταδικασμένου για ένταξη στην εγκληματική οργάνωσης, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, η οποία φαίνεται στο...

«Ζούμε έναν ολοκληρωτισμό που πλέον δεν κρατάει τα προσχήματα», λέει η Ακρίτα (ηχητικό)

«Ζούμε την απόλυτη δυστοπία, με έναν ολοκληρωτισμό που πλέον δεν κρατάει τα προσχήματα» τόνισε η Έλενα Ακρίτα, μιλώντας «Στο Κόκκινο» και τον Νίκο Ξυδάκη. Αναφέρθηκε...

Μάγια Τσόκλη: Τι είπε για τον γάμο του πατέρα της με τη θεία της – «Είναι από τα ζευγάρια που ζηλεύεις» (video)

Στην απώλεια της μητέρας της και τον γάμο του πατέρα της με τη θεία της αναφέρθηκε η Μάγια Τσόκλη σε μια εκ βαθέων συνέντευξη...

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η πρόεδρος «άδειασε» την εισαγγελέα και την κάλεσε να τοποθετηθεί εκ νέου

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, αμφισβήτησε την αλήθεια σε όσα είπε τη Δευτέρα η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, προκαλώντας την αντίδραση των συνηγόρων της...