30-10-2020

«Ο Τσίπρας κυβερνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες – Θετικός ο απολογισμός»

Ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος των Podemos στην Ισπανία, Ινίγο Ερεχόν σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Monde αναφέρθηκε στην Ελλάδα και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας πως «κυβερνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες και υπό τις σκληρές επιταγές της τρόικας. Αν λάβουμε υπόψη μας όλα αυτά τότε μάλλον ο απολογισμός είναι θετικός».

«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές, όλος ο κόσμος μιλούσε για αυτό στην Ισπανία. Η Ελλάδα βρισκόταν σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Λέγαμε ότι αν συμβεί αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα έχει καταφέρει» σημειώνει ο Ερεχόν και προσθέτει: «Η Ελλάδα δεν είναι πια κάτι μοναδικό. Ο Τσίπρας κυβερνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες και υπό τις σκληρές επιταγές της τρόικας. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά ο απολογισμός είναι μάλλον θετικός».

Ο Ερεχόν, που είχε διαφωνήσει με τον ηγέτη των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας σε θέματα των συμμαχιών, όπως τονίζει η εφημερίδα Le Monde, υπογραμμίζει ότι «η Ισπανία είναι η τέταρτη οικονομία στην Ευρώπη και είχε μεγαλύτερο περιθώριο να θέσει το προοδευτικό πλαίσιο που προσδοκούσαμε. Ο τρόπος να βοηθήσουμε την Ελλάδα είναι να υπάρξουν και άλλες προοδευτικές κυβερνήσεις ώστε να ανατραπούν οι ισορροπίες ισχύος και να ανανεωθεί προς προοδευτική κατεύθυνση το ευρωπαϊκό σχέδιο».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών σε ευρωπαικές χώρες, ο Ερεχόν τονίζει ότι «με τις εκλογές στην Ιταλία λήγει μια εκλογική περίοδος στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, γεγονός που δείχνει ότι το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα καταρρέει. Τα κυριότερα θύματα είναι τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και οι νικητές είναι τα δεξιά λαϊκιστικά ρεύματα που πλέον έχουν παύσει να αποτελούν εξαιρέσεις και τείνουν να γίνουν κανόνας. Ο πολιτικός προοδευτισμός πρέπει να απομακρυνθεί από την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική που προωθεί η Γερμανία», υποστηρίζει ο Ερεχόν.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)