12-04-2021

Το ερευνητικό και νομικό της πλαίσιο θα συζητήσει σήμερα η Προανακριτική για τη Novartis

Για δεύτερη φορά συνεδριάζει το απόγευμα της Τρίτης η Προανακριτική Επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο Novartis.

Αναλυτικότερα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση στις 18.30 οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για την Novartis αναμένεται να προχωρήσουν σε περιγραφή του νομικού και ερευνητικού πλαισίου εντός του οποίου θα κινηθούν.

Επίσης, σε αυτή τη συνεδρίαση θα γίνει για πρώτη φορά συζήτηση για ζητήματα ουσίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθεί η επιστολή που απέστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με την οποία ζητεί να κληθεί για κατάθεση ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis K. Φρουζής.

Πρόεδρος της Προανακριτικής ο Θεόδωρος Δρίτσας

Υπενθυμίζεται ότι ο Θεόδωρος Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) εξελέγη τη Δευτέρα πρόεδρος της επιτροπής. Αντιπρόεδρος της επιτροπής εξελέγη ο Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και γραμματέας η Παναγιώτα Κοζομπόλη (ΣΥΡΙΖΑ).

Υπό μυστικότητα οι συνεδριάσεις

Υπέρ της τήρησης της αρχής της μυστικότητας των συνεδριάσεων τάχθηκε τη Δευτέρα η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της αρχής της μυστικότητας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΝΔ, με το σκεπτικό ότι πρέπει να τηρηθεί ο Ποινικός Κώδικας.

Δημοσιότητα των συνεδριάσεων ζήτησε το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή.

Η Ένωση Κεντρώων δήλωσε ότι δεν προβάλει αντιρρήσεις σε όποια απόφαση λάβει η επιτροπή.

Τον προγραμματισμό και το αντικείμενο των εργασιών της θα συζητήσει η ειδική επιτροπή σε επόμενη συνεδρίασή της, που προσδιορίστηκε για τις εξήμισι το απόγευμα της Τρίτης. Την εβδομάδα αυτή θα υπάρξει μία ακόμη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, η οποία θα προσδιοριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

Η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τη Novartis θα έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πρωτοδικών, όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και θα μπορεί να αναθέτει σε εισαγγελέα πλημμελειοδικών, ή εφετών, την διενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ