20-04-2021

Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας με Τουρκία, ΠΓΔΜ, Κυπριακή ΑΟΖ και Αλβανία στις «βαλίτσες» του

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί απόψε, Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27.

Η Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, των 27 κρατών – μελών, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες θα ασχοληθεί αφενός με θεσμικά ζητήματα για την πορεία της Ένωσης και αφετέρου με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020.

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί το βράδυ της Πέμπτης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι ο κύπριος Πρόεδρος θα ενημερώσει αύριο τη Σύνοδο για τις σχετικές εξελίξεις και ο έλληνας Πρωθυπουργός πρόκειται να τοποθετηθεί επί του ζητήματος εκφράζοντας τη στήριξη στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Θα αναφερθεί επίσης στην προκλητική τουρκική στάση στο Αιγαίο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ αύριο, Παρασκευή, πέραν των εργασιών της συνόδου που θα ξεκινήσουν το μεσημέρι, ο κ. Τσίπρας θα έχει σειρά επαφών κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ αυτών, με τον γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, τον ιταλό πρωθυπουργό Τζεντιλόνι (μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη), ενώ θα υπάρξουν συναντήσεις ΤσίπραΜέρκελΜπορίσοφΓιούνκερ (επί τάπητος ευρωτουρκικές σχέσεις και μεταναστευτικό) και ΤσίπραΜογκερίνι (επί τάπητος Τουρκία, πΓΔΜ, Αλβανία).

Τέλος, πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, θα διεξαχθεί Διεθνή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, με τη συμμετοχή και του έλληνα Πρωθυπουργού, η οποία διεξάγεται ώστε να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες, στις οποίες έχει κρίσιμο ρόλο η ΕΕ, που σχετίζονται με την παροχή πολιτικής στήριξης, καθώς και την ασφάλεια και την ανάπτυξη στο Σαχέλ».

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου

22:30: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου

07:45: Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES

09:00: Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ

12:00: Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στις εργασίες της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας με την επιστροφή του αναμένεται να συναντηθεί το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, στην οποία θα συμμετέχει μεταξύ άλλων και ο ισχυρός άνδρας των Ρεπουμπλικανών σε ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών, Lindsay Graham. Στο μενού των σχετικών επαφών θα βρεθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το ονοματολογικό, αλλά και η Τουρκία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ