15-04-2021

«Η κυβέρνηση στήνει μία πολιτική σκευωρία εδώ και 14 μήνες», τόνισε ο Βενιζέλος (video)

Για πολιτική σκευωρία, την οποία στήνει η κυβέρνηση εδώ και 14 μήνες, έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την υπόθεση Novartis.

Δείτε επίσης: LIVE: Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis – Τι είπαν οι εμπλεκόμενοι

«Πρόκειται για αγώνα για τη δημοκρατία και μόνη λύση είναι οι εκλογές γιατί τα μέτωπα είναι καθαρά. Δημοκρατία-αυταρχισμός, Κράτος Δικαίου-Βαθύ κράτος, Ευρωπαϊκός δρόμος-τριτοκοσμική πορεία».

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι με τον τρόπο που η κυβέρνηση εισηγήθηκε τη σύσταση της Προκαταρκτικής Επιτροπής θέλει να παραμείνει «εκκρεμής η σκευωρία σε συνθήκες κρίσης των θεσμών και ρήξης», σημειώνοντας ότι το θέμα των μαρτύρων πρόκειται για σφετερισμό της εξουσίας. «Το θέμα των μαρτύρων είναι τίποτα, μπροστά στο colpo grosso της προανακριτικής επιτροπής. Στόχος είναι να μην καταθέσουν οι μάρτυρες και να μείνει η λάσπη. Το τέλειο έγκλημα. Εμείς δεν θέλουμε παραγραφή, δεν θέλουμε κόλπο, θέλουμε έρευνα επί της ουσίας», ξεκαθάρισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναρωτήθηκε αν υπάρχει πιο νοσηρή αντίληψη και μεγαλύτερη αθλιότητα από αυτό. Περιέγραψε την όλη κατάσταση ως «καφκικό πλαίσιο».

«Θέλουν να παρεμποδίσουν τις μηνύσεις μας, γιατί ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος μπορεί να έχει το ακαταδίωκτο. Αυτό δεν αφορά όμως τους συνεργούς και την κατάχρηση εξουσίας με στόχο την αλλοίωση των θεσμών του πολιτεύματος», σημείωσε. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η υπόθεση Novartis είχε προαναγγελθεί εδώ και ενάμιση χρόνο με σειρά δημοσιευμάτων της εφημερίδας Documento, τα οποία και κατέθεσε στα πρακτικά. «Γίνεται τώρα γιατί ο ριζοσπαστισμός σας στην οικονομία έχει εξανεμιστεί. Δείχνετε υποχωρητικότητα. Γλείφετε εκεί που φτύνατε. Δεν σας βγαίνει το αφήγημα για “καθαρή έξοδο”», τόνισε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι τώρα που άνοιξαν ξαφνικά όλα σχεδόν τα εθνικά θέματα, με αιχμή την ένταση στο Αιγαίο και την Κύπρο και για τα οποία καταλόγισε ανεπάρκεια στη κυβέρνηση, έρχεται η υπόθεση Νοvartis με εκφοβισμό των θεσμών. «Η κατάσταση στην Δικαιοσύνη είναι ζοφερή. Θίγεται τόσο η εξωτερική όσο και η εσωτερική κατάσταση στη Δικαιοσύνη. Οι δικαστές είναι υπό πίεση. Ασκούνται διώξεις όταν δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις τους», επεσήμανε, επικρίνοντας τις παρεμβάσεις της κ. Θάνου επειδή –όπως είπε- πιέζει τους εφέτες να μην ζητήσουν τη σύγκλιση της Ολομέλειας Εφετών για να διοριστεί πιθανόν εφέτης-ανακριτής.

«Η κυβέρνηση ζητά την εύκολη διαφυγή που είναι ο εκβιασμός των θεσμών. Είναι η πιο ανεύθυνη και η πιο επικίνδυνη διαφυγή», είπε και σημείωσε ότι «οι δηλώσεις της κ. Θάνου παραβιάζουν τη διάκριση των εξουσιών. Κάνω έκκληση από το το βήμα της βουλής και ζητώ από τους δικαστές στο όνομα του δικαίου να αντισταθούν σε αυτή την κραυγαλέα προσβολή της δικαστικής ανεξαρτησίας», προσθέτοντας ότι «στέλνω από το βήμα της βουλής μήνυμα αξιοπρέπειας στους αδέκαστους δικαστές και τους ζητώ να σταθούν όρθιοι. Το βαθύ κράτος, μετά από πολλές δεκαετίες, στεγάζεται και πάλι στη δικαιοσύνη. Το φάντασμα του Κόλλια ζωντανεύει. Κι αυτό το έχει αναλάβει η τρίτη συνιστώσα της κυβέρνησης».

Δείτε επίσης: Ποιον εννοεί ο Βενιζέλος με τη φράση «τρίτη συνιστώσα της κυβέρνησης»;

Μίλησε για μίζερη αναφορά στο όνομά του και πιθανόν η προσθήκη έγινε μάλλον από συνήθεια και η κυβέρνηση αναζητάει την εύκολη διαφυγή συνδέοντας τα ανοιχτά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής με την υπόθεση της Novartis.

Σε ό,τι αφορά στην ουσία της υπόθεσης, υπογράμμισε ότι επελέγη «γιατί είμαι καρφί στα μάτια σας» και υποστήριξε τη θέση ότι στόχος για τη ΝΔ είναι ο διεμβολισμός της, και για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο αποκλεισμός των ανθρώπων που είναι κατά του φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έκανε λόγο για αντιποίηση δικαστικής αρχής για την υπόθεση των προστατευμένων μαρτύρων, εξηγώντας ότι προέκυψε από το FBI προσθέτοντας ότι η παραίτηση Ράικου δεν έγινε όπως την παρουσίασε ο κ. Παπαγγελόπουλος, αλλά πιεζόμενη από την εφημερίδα Documento. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το όνομά του προστέθηκε στις 15 Ιανουαρίου κατηγορώντας τους κ. Κοντονή και Παπαγγελόπουλο πως έχουν μελετήσει τη δικογραφία, παραβιάζοντας τον νόμο.

Μίλησε μάλιστα για βιασμό των θεσμών και είπε ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές: «Δημοκρατία ή αυταρχισμός, δε θα αφήσουμε να θάψουν το μέλλον της χώρας στη λάσπη».

«Η επόμενη Βουλή σηκώνει μεγάλο θεσμικό βάρος για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την αποκάλυψη της μεγαλύτερης και πιο πρόχειρης σκευωρίας στην περίοδο της μεταπολίτευσης» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ