16-04-2021

Άδωνις: Μιλημένοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis – Έστησαν σκευωρία (εικόνες – video)

“Σκευωρία” από “ψευδομάρτυρες” κατήγγειλε ο πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφορικά με τις καταγγελίες των προστατευόμενων μαρτύρων και τις κατηγορίες περί χρηματισμού από τη Novartis.

Δείτε επίσης: LIVE: Το σκάνδαλο Novartis – «Γαλάζιες» και «πράσινες» ενστάσεις, τι είπαν οι εμπλεκόμενοι

«Κατηγορούμαι για δυο πράγματα», είπε αναφερόμενος στην ουσία των κατηγοριών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. «Η πρώτη κατηγορία είναι ότι δήθεν βρήκα 65 εκατ. ευρώ χρέη προς τη Novartis, τα οποία πλήρωσα, όπως είπε η μάρτυς Κελέση και πήρα αντάλλαγμα δυο εκατομμύρια ευρώ, το οποίο και έλαβα αμέσως μετά την καταβολή των 65 εκατ. ευρώ». «Η μάρτυς», προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης, «υποστηρίζει ότι μεταξύ των μηνών 26 Ιουνίου και 30 Σεπτεμβρίου 2013, που καταθέτει ότι ο κ. Φρουζής μου έδωσε χρήματα, είχε λάβει η Novartis 65 εκατ. ευρώ και γι΄ αυτό πήρα 2 εκατ. ευρώ εγώ και ένα εκατομμύριο ο κ. Στουρνάρας».

«Αν η κ. εισαγγελέας είχε ζητήσει τις πληρωμές ΕΟΠΥΥ θα είχε καταλάβει ότι όλα αυτά είναι ψέμα», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και κατέθεσε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα η Novartis είχε λάβει συνολικά 19 εκατ. ευρώ. «Το ίδιο διάστημα τον επόμενο χρόνο έχει πάρει η Novartis 40 εκατ. ευρώ και το 2017, 60 εκατ. ευρώ. Οι χαμηλότεροι τζίροι της Novartis είναι επί της δικής μου υπουργικής θητείας. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου μειώθηκαν οι τιμές 7.599 φαρμάκων», ανέφερε.

«Επί των ημερών μου δεν δόθηκαν 65 εκατ. ευρώ στη Novartis», τόνισε προσθέτοντας πως κατηγορείται ότι πήρε μίζα 2 εκατ. ευρώ για την επίσπευση της καταβολής οφειλών προς την πολυεθνική του φαρμάκου που δεν έγινε όμως “ποτέ”.

Δείτε επίσης: Ο Άδωνις «γκαζώνει» και σπάει τα… ντεσιμπέλ (video)

Ωστόσο, ο παραδέχτηκε πως επί των ημερών του υπήρξαν αυξήσεις τιμών στα φάρμακα της Novartis ενώ διαμήνυσε ότι αυτό δεν το αποφάσισε ο ίδιος ως υπουργός Υγείας αλλά οι αρμόδιες επιτροπές και ότι από τις αυξήσεις αυτές δεν ευνοήθηκε καμία εταιρεία. Εν συνεχεία, υποστήριξε πως αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων της Novartis έχουν γίνει και επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα, χαρακτήρισε “ψευδείς” και τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία περί εμπλοκής του στο σχέδιο «Harvard Project» που αφορά την είσοδο στην ελληνική αγορά φαρμάκων της Novartis. «Απλώς εφάρμοσα το μνημόνιο που ήμουν υποχρεωμένος να εφαρμόσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίθεση στην Ελένη Τουλουπάκη

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης επιτέθηκε προσωπικά στην εισαγγελέα διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, για τις έρευνές της στο σκάνδαλο της Novartis. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, συνομίλησε τηλεφωνικά 25 φορές με την κυρία Τουλουπάκη ενώ ζήτησε να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο του κ. Παπαγγελόπουλου.

Επιπροσθέτως, σημείωσε πως ο ίδιος διαφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που διαπιστώνει ότι έχει παραγραφεί το αδίκημα της απιστίας και συνέχισε λέγοντας: «Θέλω να χρησιμοποιήσω τις ρήτρες του νόμου Καστανίδη για να ζητήσω να δικαστώ και να μην κρυφτώ πίσω από την παραγραφή της απιστίας», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης εξαπέλυσε ευθείες κατηγορίες στη συμπολίτευση πως εξαίρεσε από την προανακριτική το φερόμενο αδίκημα της απιστίας για καλύψει τον πρώην υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή. “Θέλω να πάω στο δικαστήριο και να δικαστώ“, σημείωσε.

Εν κατακλείδι, υποστήριξε πως ο αντιπρόεδρος της Novartis, Kωνσταντίνος Φρουζής, τον κατηγορούσε πως επηρέαζε τις τιμές των φαρμάκων της εταιρείας του προς τα κάτω. «Εμείς είχαμε εχθρούς τους φαρμακοβιομηχάνους», σχολίασε και είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε 500 εκατ. ευρώ περισσότερα για τη Novartis.

Ολομέτωπη επίθεση στον Κώστα Βαξεβάνη

Από τα πυρά του αντιπροέδρου της ΝΔ δεν ξέφυγε ο δημοσιογράφος, Κώστας Βαξεβάνης.

«Είπε ο μέγας Βαξεβάνης ότι ο Γεωργιάδης με τον Σαμαρά και τον Στουρνάρα μέσω του Harvard Project πληρώνονταν για να βάλουν τα νέα φάρμακα στη λίστα. Λέει ο μάρτυρας ότι τον Αύγουστο 2013 μπήκαν τέσσερα φάρμακα της Novartis στο δελτίο τιμών ενώ δεν έπρεπε να τα βάλει. Ο κ. Μπέζας είχε την αρμοδιότητα του δελτίου τιμών για το οποίο κατηγορούμαι εγώ ανέλαβα αρμοδιότητα ένα μήνα μετά. Οι μάρτυρες ήταν μιλημένοι», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης.

«Έρχομαι μετά από πορεία 10 ετών που δεν έχει τολμήσει κανείς να με κατηγορήσει για το ήθος μου. Το πιο εξωφρενικό είναι να με κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε και συνέχισε: «Ο μεγαλύτερος τίτλος τιμής είναι ο πίνακας της ΕΛΣΤΑΤ όπου οι δαπάνες για φάρμακα είναι οι μικρότερες των τελευταίων 10 ετών. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τον νόμο που έριξε την τιμή σε 7.599 φάρμακα σε σύνολο 9.000 φαρμάκων», ισχυρίστηκε.

Πάντως ο κ. Γεωργιάδης είπε ήταν αντίθετος ο ΣΦΕΕ με δελτία Τύπου που τα υπογράφει ο κ. Φρουζής. «Με κατηγορεί ότι επηρεάζω τις τιμές των φαρμάκων προς τα κάτω και καλεί τα κόμματα να μην συμφωνήσουν», υπογράμμισε.

«Γιατί εγώ ανέβασα παράνομα ένα χρόνο τις τιμές φαρμάκων και εσείς επί ένα χρόνο δεν βγάλατε νέο δελτίο», διερωτήθηκε.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ