14-04-2021

«Aήθεις οι μεθοδεύσεις που εμπλέκουν το όνομά μου στη Novartis», λέει ο Κουτρουμάνης (video)

«Είμαι απόλυτα καθαρός» ανέφερε ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Υγείας, Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας από το βήμα της Βουλής για την υπόθεση Novartis.

Δείτε επίσης: LIVE: Το σκάνδαλο Novartis – «Γαλάζιες» και «πράσινες» ενστάσεις, τι είπαν οι εμπλεκόμενοι

Ο πρώην υπουργός δήλωσε πως ο πολιτικός χειρισμός του θέματος ουσιαστικά αμφισβητεί το τεκμήριο της αθωότητας για τους εμπλεκόμενους.

Στη συνέχεια, έκανε αναδρομή στη θητεία του ως υπουργού και κατήγγειλε ύβρεις, προπηλακισμούς και απειλές τις οποίες δέχτηκε τότε, με ηθικούς αυτουργούς όσους αξιοποίησαν πολιτικά το κίνημα των «Αγανακτισμένων».

Παράλληλα, χαρακτήρισε εντελώς ψευδή την κατηγορία με την οποία εμπλέκεται στο σκάνδαλο Novartis, η οποία προέκυψε μετά από πολλές καταθέσεις του ίδιου μάρτυρα και δόθηκε μετά τις 14 Ιανουαρίου.

«Οι λογαριασμοί μου είναι στη διάθεσή σας. Δεν θα με βρείτε εμπλεκόμενο πουθενά».

«Δεν υφίσταται τεκμήριο αθωότητας όταν τα ονόματα των εμπλεκομένων βγαίνουν Κυριακή και τη Δευτέρα βγαίνουν κορυφαίοι υπουργοί και μιλάνε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Το πρόβλημά μου δεν είναι το ποια θα είναι η έκβαση της υπόθεσης, αλλά αυτό που βιώνω σήμερα» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι όσο ήταν στην κυβέρνηση άσκησε τα καθήκοντά του «υποδειγματικά, με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον» ενώ υποστήριξε ότι δεν επέβαλε η τρόικα τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης λέγοντας ότι «ο Ανδρέας Λοβέρδος κι εγώ, σε συνεννόηση με Γιώργο Παπανδρέου, παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο σχέδιο στην τρόικα, για δραστικό περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης».

«Για ποιο ηθικό πλεονέκτημα μιλάτε όταν χρησιμοποιείτε τέτοιες μεθόδους για να σπιλώσετε ανθρώπους σαν εμένα; Το μόνο που μένει είναι να συμβάλετε στην πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, χωρίς καμιά παραγραφή, για να μην μείνει ρετσινιά.

Στη δική μου θέση μπορεί να βρεθεί ο καθένας από εσάς. Όταν ακολουθούνται τέτοιες μεθοδεύσεις όπως οι σημερινές, πολλοί αθώοι μπορεί να οδηγηθούν σε αυτή τη θέση από πολιτικούς τους αντιπάλους» κατέληξε ο πρώην υπουργός.

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα και τους ελέγχους που έδειξαν κρυμμένα φάρμακα και πλαστές συνταγές, στη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την ενεργοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών των ταμείων, τη σύμπραξη των ταμείων και τη δημιουργία τού ΕΟΠΥΥ. «Οι επιλογές μας αυτές συνεχίστηκαν και από τις επόμενες κυβερνήσεις και το αποτέλεσμα ήταν σημαντικό στην περίοδο που ασκούσα καθήκοντα» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι η τρόικα υιοθέτησε αυτό το σχέδιο, δεν το επέβαλε.

«Είναι γεγονός ότι από το 2004 μέχρι το 2009 υπήρξε εκτροχιασμός. Η φαρμακευτική δαπάνη άρχισε να μειώνεται από τον Μάιο του 2010 και σταδιακά μέχρι το τέλος του 2011 είχαμε ήδη μία πολύ μεγάλη μείωση της τάξης του 40%» υπογράμμισε και κατέθεσε στοιχεία για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης.

«Μετά από όλα αυτά μπορεί κανένας να κατηγορήσει τον Κουτρουμάνη για πολιτικές ευθύνες; Πολύ περισσότερο να έρθει σήμερα με μία μαρτυρία εντελώς έωλη, αστεία και να θεωρήσει ότι ενέχομαι στο σκάνδαλο αυτό;» παρατήρησε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε: «Σήμερα βρίσκομαι εδώ ως εμπλεκόμενος, με βάση μία γελοία και ψευδή κατάθεση ενός προστατευόμενου μάρτυρα. Είμαι απόλυτα καθαρός ρητά και κατηγορηματικά, ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχω με το συγκεκριμένο ή με οποιοδήποτε άλλο σκάνδαλο, δεν υπάρχει ούτε ίχνος εμπλοκής μου. Ψάξτε παντού. Οι λογαριασμοί μου είναι στη διάθεσή σας. Ψάξτε τα πάντα. Δεν θα με βρείτε πουθενά γιατί δεν υπάρχω πουθενά σε τέτοιες υποθέσεις που συνδέονται με θέματα ήθους, εντιμότητας, συμπεριφοράς».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ