18-04-2021

Σε δύο μήνες το πρόγραμμα διάσωσης μέρους των παραδοσιακών σκαφών, λέει ο Αποστόλου

Περίπου σε δύο μήνες θα ξεκινήσει το πρόγραμμα για τη διάσωση μέρους των παραδοσιακών σκαφών, που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία διάλυσης της τρέχουσας περιόδου, αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Επίσης, σημειώνει ότι εξετάζεται η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη προστασία και την ανάδειξη των παραδοσιακών σκαφών και της «ξυλοναυπηγικής τέχνης του ελληνικού χώρου» και συμπληρώνει ότι «πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες, ώστε να τα διατηρήσουμε και να τα προβάλλουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, αυτό το θεσμικό πλαίσιο θα έχει στόχο τον ορισμό των αλιευτικών σκαφών που «θα χαρακτηρίζονται ως παραδοσιακά (προδιαγραφές κ.λπ.)», τον ορισμό των διαδικασιών σύμφωνα με τις οποίες αυτά τα σκάφη θα χρησιμοποιούνται ως μουσειακά εκθέματα, καθώς και την εύρεση πόρων για τη διατήρηση και τη συντήρησή τους.

Όπως τόνισε ο υπουργός, από το 1999, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα απόσυρσης, μέχρι το 2013 έχουν διαλυθεί συνολικά 4.520 σκάφη και από αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακά μόλις 26.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ