16-04-2021

«Αισχρές συκοφαντίες όσα λένε οι μάρτυρες για το πρόσωπό μου», λέει ο Στουρνάρας για Novartis (video)

«Αυτά που γίνονται είναι για παράσταση στο Δελφινάριο»

Αισχρές χαρακτήρισε τις καταγγελίες προς το πρόσωπό του για την υπόθεση Novartis ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και ζήτησε παράλληλα να προχωρήσει η Προανακριτική Επιτροπή ώστε να μη μείνουν αιωρούμενες.

Δείτε επίσης: LIVE: Στη Βουλή το σκάνδαλο Novartis – Ενστάσεις «με το καλημέρα» από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στο πρώτο μέρος της τοποθέτησής του ο κ. Στουρνάρας μίλησε για τη σύζυγό του, Λίνα Νικολοπούλου, που διαθέτει εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της υγείας (οργάνωση συνεδρίων, συμβουλευτικές υπηρεσίες κ.ά.), καθώς, όπως είπε, πρόκειται για επί 30ετίας διακεκριμένη βιολόγο η οποία είχε εργαστεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι από το 2013 η σύζυγός του και η εταιρεία της έχουν κατασυκοφαντηθεί με μοναδικό στόχο να πληγεί ο ίδιος, ενώ έκανε λόγο για πλήθος δυσφημιστικά άρθρα, τα οποία αναπαράχθηκαν με στόχο την εξόντωση του ιδίου και της συζύγου του και ζήτησε συγγνώμη από τη σύζυγό του για τα όσα υφίσταται και της συνέστησε να κάνει υπομονή.

Επιπλέον, δήλωσε ότι σκέφθηκε να παραιτηθεί, κάτι το οποίο δεν θα ήταν σωστό για τον θεσμό του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας και επέλεξε ως έτσι να υπερασπιστεί την αθωότητα του ιδίου και της οικογενείας του.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η εν λόγω εταιρεία έχει υποστεί σωρεία φορολογικών ελέγχων, από τους οποίους δεν προέκυψε καμία παράβαση και επισήμανε ότι έχουν κατασχεθεί, εδώ και καιρό και ακόμη δεν έχουν επιστραφεί όλα τα αρχεία της εταιρείας, χωρίς να προκύψει το παραμικρό.

«Η κατηγορία της συζύγου μου και της εταιρείας, με προστατευόμενους μάρτυρες έχουν στόχο εμένα» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας και μίλησε για χονδροειδείς ανακρίβειες, αναφέροντας, μάλιστα, ότι στο έγγραφο του FBI αναγραφόταν ως τραπεζίτης όταν εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός. «Αυτά που γίνονται είναι για παράσταση στο Δελφινάριο» παρατήρησε.

Για τη Novartis είπε ότι ήταν μία από τις εταιρείες που ήταν πελάτης της συζύγου του με πολύ μικρή συμμετοχή στο τζίρο της εταιρείας, ο οποίος είχε μειωθεί σημαντικά όταν ο ίδιος ήταν υπουργός.

«Μόνο το 2% του κύκλου εργασιών της εταιρείας της συζύγου ήταν από τη Novartis όταν ήμουν υπουργός. Όλα συμπεριλαμβάνονται στα πόθεν έσχες μας, τα οποία είναι πεντακάθαρα όλα αυτά τα χρόνια» υπογράμμισε.

Δείτε επίσης: «Επί Σαμαρά κατακρεουργήθηκε το τεκμήριο της αθωότητας», καταγγέλλει ο Παπαγγελόπουλος

Στο δεύτερο μέρος της τοποθέτησής του, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρθηκε στη φαρμακευτική δαπάνη, λέγοντας ότι επί υπουργίας τού ιδίου, του κ. Άδωνι Γεωργιάδη ως υπουργού Υγείας και του κ. Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργού μειώθηκε κατά πολύ η φαρμακευτική δαπάνη, ενώ εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και άλλα που συνέβαλαν κατά πολύ στη μείωση, σε σημείο που, όπως είπε, «η Ελλάδα ήταν από τις χώρες της Ε.Ε. με μικρή φαρμακευτική δαπάνη».

Γι’ αυτήν καθ’ αυτήν την κατηγορία για το πρόσωπό του ισχυρίστηκε ότι «η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να περιγράφει με σαφήνεια τις διατάξεις που παραβιάστηκαν», κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.

«Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι αγνώστων στοιχείων μάρτυρες έχουν καταθέσει για το πρόσωπό μου όταν ήμουν υπουργός, μαρτυρίες οι οποίες είναι εντελώς ψευδείς. Ουδέποτε υπέγραψα αποφάσεις. Μάταια ζητώ να μου δείξουν τις αποφάσεις αυτές και δεν μου τις δείχνουν γιατί απλά δεν υπάρχουν» σημείωσε.

Δείτε επίσης: Ενστάσεις Δένδια για τη διαδικασία της Προανακριτικής: Να αποφασίσει η Ολομέλεια για μία κάλπη

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε εκτενώς στη λάσπη που είχε εισπράξει από δημοσιεύματα, τα οποία, όπως είπε, έχουν στόχο να πλήξουν την τιμή και την προσωπικότητά του, καθώς διαχύθηκαν και στον ελληνικό λαό και στο εξωτερικό, πλήττοντας βάναυσα στο κύρος της χώρας.

«Ακόμη και αν οι ψευδολόγοι μάρτυρες δεν βγάλουν την κουκούλα, είναι ανάγκη η Βουλή να πει όχι στην πρόταση για μη δίωξη λόγω παραγραφής συγκρότησης της επιτροπής που ορίζει το Σύνταγμα προκειμένου να εξετάσει τις κατηγορίες» πρόσθεσε.

«Σας ζητώ να αναλάβετε την ηθική και συνταγματική υποχρέωση, ώστε να μη μείνουν αναπάντητες οι συκοφαντίες στον δημόσιο βίο της χώρας» κατέληξε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ