«Το 51% του ΑΔΜΗΕ θα παραμείνει στον έλεγχο του κράτους», ξεκαθαρίζει ο Φάμελλος

  • Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, δημιουργία θέσεων εργασίας και δικαιοσύνη είναι τα αιτήματα της κοινωνίας, τονίζει ο Φάμελλος 
  • “Η κυβέρνηση υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα σε νερό – ενέργεια”

“Το 51% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του κράτους, σε πλήρη αντίθεση και με αυτά που ήθελαν οι δανειστές και με αυτά που τους χάριζε η ΝΔ”, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού–Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα στο νερό και την ενέργεια και τόνισε: “Από τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι ξεκάθαρο ότι σκοπεύουμε και στο Σύνταγμα να περιλάβουμε προτάσεις που θα υπερασπίζονται και θα διασφαλίζουν τον δημόσιο έλεγχο και τον κοινωνικό έλεγχο στο νερό και στην ενέργεια.

Σε πλήρη αντίθεση και με αυτά που θέλανε οι δανειστές και με αυτά που τους χάριζε η ΝΔ τη δύσκολη ώρα της διαπραγμάτευσης, εμείς νομοθετήσαμε και λύσαμε και έγινε και αποδεκτό στη διαπραγμάτευση ότι το 51% του ΑΔΜΗΕ, των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, θα είναι στην ιδιοκτησία του κράτους”, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο θέμα του νερού, κάτι που –όπως είπε- αφορά ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη επειδή είναι γνωστή η προσπάθεια που είχε γίνει για την πώληση του 74% της ΕΥΑΘ, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι “εμείς δηλώνουμε ότι η πλειοψηφία των μετοχών των εταιρειών ύδρευσης θα παραμείνει στο δημόσιο έλεγχο στον κοινωνικό έλεγχο και στη δημόσια ιδιοκτησία”.

Σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι “αυτό το οποίο ανέδειξαν οι δασικοί χάρτες ήταν το πως ουσιαστικά διαχειριζόμασταν την ύπαιθρο όλα αυτά τα χρόνια με συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι σχετικά με καταπατήσεις, εκχερσώσεις, εμπορική αξιοποίηση του δάσους”. Έπρεπε όλα αυτά να τακτοποιηθούν και βέβαια να αντιμετωπίσουμε την αυθαιρεσία και την παρανομία” τόνισε.

«Αυτό που εισπράττει η κυβέρνηση από την κοινωνία είναι τρία αιτήματα: ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, δημιουργία θέσεων εργασίας και να υπάρξει δικαιοσύνη ώστε “όποιος έχει κλέψει, έχει παραβιάσει τα δικαιώματα της χώρας και των πολιτών να απολογηθεί στη Δικαιοσύνη», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.