17-05-2021

Νίμιτς: Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας, η λύση να μην επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών

  • “Οι καταστάσεις αλλάζουν, οι κυβερνήσεις αλλάζουν, δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στην Ελλάδα σε δύο χρόνια”, είπε ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ
  • “Μπορεί να συμβούν διάφορα γεγονότα που θα δυσκολέψουν την κατάσταση, θα την κάνουν ακόμη πιο περίπλοκη στο μέλλον”, πρόεσθεσε
  • “Το όνομα, η λύση σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών”, συμπλήρωσε
  • “Η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί σε εθνικό επίπεδο”, κατέληξε

Για τις τελευταίες εξελίξεις στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ονοματολογικού, μίλησε ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, λίγες ώρες μετά τις κρίσιμες συναντήσεις σε Αθήνα και Σκόπια.

Δείτε επίσης: Ο Ζάεφ επιβεβαιώνει Κοτζιά: Έως τα μέσα του 2018 θα έχει βρεθεί λύση στο Σκοπιανό

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, επιχείρησε να εξηγήσει γιατί είναι η καλύτερη περίοδος για να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας. «Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Οι καταστάσεις αλλάζουν, οι κυβερνήσεις αλλάζουν, δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στην Ελλάδα σε δύο χρόνια. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στα Σκόπια, δεν γνωρίζουμε την κατάσταση που θα επικρατεί στην περιοχή. Μπορεί να συμβούν διάφορα γεγονότα που θα δυσκολέψουν την κατάσταση, θα την κάνουν ακόμη πιο περίπλοκη στο μέλλον, ώστε να βρεθεί λύση. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον και οι διαιρέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν», τόνισε.

Δείτε επίσης: «Έως τον Ιούνιο η λύση – Πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς όπως ο Μέγας Αλέξανδρος»

Μετά την συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Ντιμιτρόφ, ο Μάθιου Νίμιτς ερωτηθείς για τα θέματα ταυτότητας και εθνικότητας, στα οποία ο κ. Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε αδιάλλακτος, τόνισε ότι «όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας» ξεκαθάρισε ο κ. Νίμιτς.

“Νομίζω πως το θέμα της ταυτότητας είναι πολύ σημαντικό για τον βόρειο γείτονα και βλέπουν οποιαδήποτε λύση ως κάτι που δεν θα αλλάξει ή θα βλάψει το πως αντιλαμβάνονται τον αυτοπροσδιορισμό τους. Όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας. Το όνομα, η λύση σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών. Και πιστεύω ότι η λύση είναι εφικτή και θα είναι ικανοποιητική και για τις δύο χώρες“, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: Με τις θέσεις της Ελλάδας ο Νίμιτς στην ΠΓΔΜ – Οι αντιδράσεις από τα Σκόπια

Ακόμα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ τόνισε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για την επίλυση του ονοματολογικού που εκκρεμεί για περισσότερα από 25 χρόνια, επισημαίνοντας ωστόσο πως «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας».

Δείτε επίσης: Η ΠΓΔΜ θα αλλάξει άμεσα την ονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητόδρομου

Στο μεταξύ, ο Μάθιου Νίμιτς δεν σχολίασε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ έχει δεσμευτεί. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί σε εθνικό επίπεδο.

Δείτε επίσης: Αντιδράει το σκοπιανό ΥΠΕΞ στην κατάθεση θέσεων από την ελληνική κυβέρνηση (video)

Μεταξύ άλλων, είπε ότι το θέμα της ονομασίας παραμένει ανοιχτό, χωρίς να σχολιάσει τις «διαρροές».

Δείτε επίσης: Αισιοδοξία Νίμιτς για την ταχεία επίλυση του Σκοπιανού – Τι απαντά ο Ντιμιτρόφ (video)

Όσον αφορά τις αντιδράσεις στις δύο χώρες  ο Νίμιτς τόνισε: «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε κάποια κόμματα καθώς και διαφορετικές προσεγγίσεις στην κοινωνία και αυτό είναι απαραίτητο σε μία δημοκρατία. Η πολιτική ηγεσία πρέπει να το διαχειριστεί αυτό. Και στις δύο περιπτώσεις στα ταξίδια μου στην Αθήνα και τα Σκόπια συναντήθηκα με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, τους εξήγησα τι κάνουμε και τους παρακίνησα να είναι δημιουργικοί. Δεν μπορώ να υποδείξω στους ηγέτες τι πρέπει να κάνουν παρά μόνο να τους παροτρύνω να είναι δημιουργικοί».

Δείτε επίσης: «Μόνο με συνταγματική αναθεώρηση, αποκτά σάρκα και οστά η λύση του Σκοπιανού»

Πηγή: Euronews

Βίντεο: Euronews

Φωτογραφία: Intime

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ