28-12-2020

Έξοδος από τα μνημόνια και ονομασία της ΠΓΔΜ στο επίκεντρο της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Οι πολιτικές εξελίξεις μετά την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και την οριστική έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία, το ζήτημα του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ αλλά και συζήτηση που αφορά στην εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδριάζει στις 19 και 20 Ιανουαρίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν να δουν την κυβέρνηση να πετυχαίνει, ωστόσο η κυβέρνηση έχει οικοδομήσει σημαντικές συμμαχίες στο πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο ώστε να επιτευχθεί η οριστική έξοδος από την μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018.

Ως προς τη συζήτηση για το ονοματολογικό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην κατεύθυνση της αναγκαιότητας να ενημερωθεί η κοινωνία για το ζήτημα και να δημιουργηθεί μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση για την επίλυση του ζητήματος, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κόμμα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, να αναλάβει πρωτοβουλίες, ενημερώνοντας για την πραγματική διαπραγματευτική διπλωματική ιστορία από το 1992 έως σήμερα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, στη συνεδρίαση της ΠΓ τοποθετήθηκαν πάρα πολλά μέλη του Οργάνου, μπήκαν οι βασικοί άξονες του επόμενου διαστήματος και έγινε σύντομος απολογισμός της γ’ αξιολόγησης στη βάση αυτών που έχουν εκφωνηθεί ως πολιτική «γραμμή» και από τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Επί των ζητημάτων του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε τη Δευτέρα, δεν έγινε εκτεταμένη συζήτηση, ενώ αποτιμήθηκε θετικά το γεγονός ότι ολοκληρώνεται αυτός ο κύκλος.

Το ένα εκ των δύο θεμάτων στα οποία εστιάστηκε η συζήτηση, είναι το γεγονός ότι η χώρα εισέρχεται σε ένα εξάμηνο που θα χαρακτηριστεί από τις τελικές διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκφράστηκαν προβληματισμοί και απόψεις αναφορικά με το ποιες θα πρέπει να είναι οι κεντρικές επιδιώξεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο αυτό, προς την επίτευξη με επιτυχία του προγράμματος και τη λήψη αποφάσεων για την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση για το χρέος, που θα εμπεδώσουν περαιτέρω την οικονομική αξιοπιστία και τη σταθερότητα της χώρας απέναντι και στις αγορές χρήματος.

Σε αυτή τη συζήτηση, τονίστηκε και το γεγονός ότι ούτως ή άλλως βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε φάση όπου τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων δείχνουν προς μια πολύ θετική κατεύθυνση. Παράλληλα όμως, κατά τις ίδιες πηγές, επισημάνθηκε κατά τη συζήτηση ότι πρέπει η κυβέρνηση να είναι μετρημένη, σοβαρή και πολύ καλά προετοιμασμένη ενόψει αυτής της διαπραγμάτευσης. Επισημάνθηκε μεταξύ άλλων, ότι προφανώς η έξοδος από το πρόγραμμα θα αποτελέσει μια θεμελιώδη αλλαγή στο καθεστώς και τις ελευθερίες άσκησης πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση – κάτι που όμως, δεν σημαίνει πως θα είναι και τα πάντα δυνατά.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν να δουν την κυβέρνηση να πετυχαίνει, ωστόσο η κυβέρνηση έχει οικοδομήσει σημαντικές συμμαχίες στο πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο, ώστε να επιτευχθεί η οριστική έξοδος από την μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018.

Επιπλέον, κατά τη συζήτηση στηλιτεύτηκε η στάση της ΝΔ απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ολοκλήρωση του προγράμματος και την οριστική έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία, ως στάση που δεν συνάδει με μια σοβαρή εθνική στάση, καθώς η προσπάθεια αυτή αφορά τη χώρα και τους πολίτες, και δεν είναι σοβαρό να υπονομεύεται από οποιοδήποτε κόμμα.

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο επικεντρώθηκε η συνεδρίαση αφορά στο ονοματολογικό για την πΓΔΜ. Επ’ αυτού παρουσιάστηκε και από τον πρωθυπουργό η εικόνα των διαπραγματεύσεων και το πού βρισκόμαστε. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τέθηκε από όλους πως είναι εξαιρετικά αναγκαίο να δημιουργηθεί μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση για την επίλυση του ζητήματος, να ηττηθούν οι εθνικιστικές θέσεις και την ίδια στιγμή να κατανοήσουν όλοι ότι έχουν τεράστια ευθύνη να τοποθετηθούν με σαφήνεια, «χωρίς να παίζουν κρυφτούλι», διότι πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί, καθώς έχει ταλαιπωρήσει τη χώρα για παραπάνω από 25 χρόνια και είναι προς το συμφέρον της χώρας και της ευρύτερης περιοχής να επιλυθεί.

Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι ο κ. Καμμένος έχει μια διαφορετική τοποθέτηση, αλλά έχει πει πως εφόσον υπάρξει μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση δεν θα αποτελέσει εμπόδιο, και πως έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών.

Τέλος, αποφασίστηκε ότι θα πραγματοποιηθούν και άλλες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο διάστημα.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιάννης Πάριος: Πόζαρε αγκαλιά με τους γιους του που απέκτησε με τη Σοφία Αλιμπέρτη

Ο Γιάννης Πάριος πέρασε τα Χριστούγεννα με την οικογένειά του.Ο σπουδαίος ερμηνευτής έχει αποκτήσει τέσσερις γιους. Τον Χάρη και τον Θανάση Βαρθακούρη από τον...

Έφοδος σε αποθήκη στον Βόλο που είχε μετατραπεί σε… ταβέρνα – Κατάφεραν να το «σκάσουν» επτά «θαμώνες»

Σε ταβέρνα είχε μετατρέψει την αποθήκη του ένας 53χρονος στο Διμήνι, κοντά στον Βόλο, όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια έρευνας που πραγματοποίησε η αστυνομία.Συγκεκριμένα,...

Κορονοϊός: Πώς λειτουργούν τα σχολεία στον πλανήτη εν μέσω πανδημίας – Τι γίνεται σε κάθε χώρα

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας οδήγησε τις περισσότερες χώρες σε Ευρώπη και Αμερική να προχωρήσουν σε εφαρμογή παρατεταμένων αυστηρών μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η...

Brexit: Το Λονδίνο έκλεισε τον «βραχνά» του deal με την ΕΕ και κυνηγά άλλες εμπορικές συμφωνίες

Με τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν επιτύχει μία συμφωνία για το Brexit, το Λονδίνο επιδιώκει τώρα την υπογραφή εμπορικών συμφωνιών με...

Προς άνοιγμα των δημοτικών σχολείων μετά τις γιορτές – Τι θα γίνει με γυμνάσια και λύκεια (video)

Ένα βήμα πιο κοντά προς το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται πως είναι οι ειδικοί, με βάση την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα,...

«Survivor»: Πρεμιέρα για το ριάλιτι επιβίωσης – Τα αγωνίσματα και οι καβγάδες (video)

Πρεμιέρα έκανε το βράδυ της Κυριακής το «Survivor».Ο Γιώργος Λιανός καλωσόρισε τους παίκτες και σήμανε την έναρξη των αγωνισμάτων. «Μαχητές» VS «Διασήμων» ρίχτηκαν στη...