18-05-2021

«Γενικόλογη η απάντηση Μοσκοβισί για τη φοροδιαφυγή στην Ε.Ε», τόνισε ο Παπαδημούλης

Ως «γενικόλογη» χαρακτήρισε την απάντηση του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην ερώτησή του για τα φορολογικά κενά στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις των Paradise Papers.

Δείτε επίσης: «Δισεκατομμύρια ευρώ η ζημιά στην οικονομία της Ε.Ε. από τη φοροδιαφυγή»

Στην ερώτηση του επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για το «αν θα δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα στοιχεία και το μέγεθος της ζημίας που έχει η οικονομία της ΕΕ από το μέγεθος της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής», ο επίτροπος Οικονομίας απάντησε ότι «δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία», λόγω του «αδιαφανούς χαρακτήρα των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή προκαλούν σημαντικές ζημίες στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ΕΕ».

Στο ερώτημα, «πώς θα κάμψει η Κομισιόν τις αντιστάσεις ορισμένων κρατών-μελών που δεν συμφωνούν με τη λήψη αυστηρών μέτρων φορολογικής διαφάνειας και ποιες συγκεκριμένες πολιτικές σχεδιάζει για να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες από τα φορολογικά κενά που δημιουργούνται», ο Πιέρ Μοσκοβισί απέφυγε να δώσει απάντηση, όπως και στο αν θα επιβάλει κυρώσεις η Κομισιόν στα κράτη μέλη που παραβιάζουν τους κανόνες φορολογικής εναρμόνισης.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε, πάντως, ότι «όλες οι προτάσεις φορολογικών μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Επιτροπή από την αρχή της τρέχουσας θητείας της για τη βελτίωση της φορολογικής διαφάνειας έχουν συμφωνηθεί από όλα τα κράτη-μέλη» και έκανε έκκληση για «ταχεία έγκριση της πρότασης της Επιτροπής για τη δημόσια υποβολή εκθέσεων ανά χώρα, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ