16-05-2021

«Αν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει ενιαία θέση για την ΠΓΔΜ, τότε υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης»

«Προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος για το θέμα της ΠΓΔΜ είναι η ύπαρξη επίσημης, ενιαίας, θέσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Διαφορετικά, η κυβέρνηση αυτή δεν έχει την εμπιστοσύνη και των δύο Κ.Ο., άρα δεν υπάρχει κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι οι κυβερνητικοί εταίροι δεν ομονοούν σε ένα μείζον εθνικό θέμα», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989».

Δείτε επίσης: «Εντός του 2018 ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ»

H Μαρία Σπυράκη επεσήμανε πως η Νέα Δημοκρατία για το θέμα των Σκοπίων τοποθετήθηκε έγκαιρα και με την ευθύνη που της αναλογεί. Και ζήτησε από την κυβέρνηση που, όπως είπε, βασίζεται στις Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ – να παρουσιάσει μια επίσημη, ενιαία θέση για την ΠΓΔΜ. «Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει σε κάποιο σημείο, καλό θα είναι να ενημερώσει τα κόμματα και προφανώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη. Όμως, για να τοποθετηθεί η κυβέρνηση θα πρέπει να τοποθετηθεί στη βάση της εμπιστοσύνης που έχει από τη Βουλή. Αυτή η κυβέρνηση υπάρχει γιατί έχει την εμπιστοσύνη των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Δεν μπορεί ο ένας εταίρος να έχει μία θέση και ο άλλος εταίρος άλλη θέση. Αν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει μία και ενιαία θέση, τότε υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης και τότε δεν υπάρχει κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: «Θέση των ΑΝΕΛ η μη χρήση του όρου Μακεδονία», τόνισε ο Καμμένος (video)

Αναφερόμενη στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας η κ. Σπυράκη υπογράμμισε ότι όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν στην κυβέρνηση το 2008, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και την Ντόρα Μπακογιάννη υπουργό Εξωτερικών και τον Βαγγέλη Μεΐμαράκη υπουργό Εθνικής Άμυνας, πέτυχε στο Βουκουρέστι, τα εξής δύο: «Πρώτον, είναι προϋπόθεση που αποδέχεται το ΝΑΤΟ η επίλυση του ζητήματος με αμοιβαία αποδεκτή ονομασία ώστε η ΠΓΔΜ να εισέλθει στο ΝΑΤΟ. Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση τότε τοποθετήθηκε ώστε ως αμοιβαία αποδεκτή λύση να μπορεί να γίνει δεκτή σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά σίγουρα μία έναντι όλων, δηλαδή μία και για εσωτερική και εξωτερική χρήση (erga omnes). Έκτοτε η θέση αυτή έγινε εθνική θέση. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης; Ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε στη Βουλή τόσο τον κ. Τσίπρα, όσο και τον κ. Καμμένο να τοποθετηθούν».

Δείτε επίσης: «Θα ρίξουμε την κυβέρνηση ακόμη κι αν συμφωνούμε για το Σκοπιανό»

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν κοινωνική ευαισθησία η κ. Σπυράκη υποστήριξε ότι η κυβέρνηση από τη μια αφαιρεί από τους πολίτες πολλά, από την άλλη δίνει ελάχιστα, αναφέροντας σαν παράδειγμα τις περικοπές στο επίδομα θέρμανσης. Είπε σχετικά: «Πάρτε για παράδειγμα το πετρέλαιο θέρμανσης. Όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν στην κυβέρνηση την περίοδο 2013 – 14 έδωσε για το επίδομα αυτό 210 εκατ. ευρώ με διευρυμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, έδωσε 0,35 ευρώ το λίτρο επιδότηση στο πετρέλαιο. Πέρυσι το ποσό αυτό έγινε 105 εκατ. ευρώ και φέτος είναι 47 εκατ. ευρώ. Άρα σήμερα είναι το ένα τέταρτο σε σχέση με εκείνο που έδωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2014. Και μάλιστα, δεν έχει βγει ακόμα η Υπουργική Απόφαση για το πότε θα πάρουν οι δικαιούχοι αυτή την επιδότηση για να ξέρουν πότε θα ζεσταθούν. Υπενθυμίζω ότι η περίοδος παροχής του πετρελαίου θέρμανσης είναι 15 Οκτωβρίου μέχρι 30 Απριλίου. Και όπως ξέρετε στο Νευροκόπι το πετρέλαιο δεν το χρειάζονται να ζεσταθούν το Μάιο, αλλά τώρα».

Δείτε επίσης: Καταβάλλεται μέχρι την Παρασκευή το έκτακτο επίδομα θέρμανσης – Ποιους αφορά

Για τις επιθέσεις Ρουβίκωνα και τη στάση της κυβέρνησης η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Είναι προφανές ότι υπάρχει μια τεράστια αδυναμία από την κυβέρνηση να επιβάλλει το νόμο. Και αυτή η αδυναμία οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ιδεοληψίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Μέχρι τώρα μόνο λόγια ακούμε. Δεν υπάρχει κανένα δείγμα γραφής και αυτό αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν αφήνει την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ