10-05-2021

Χαρίτσης: Στόχος μας να χτίσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

Τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης ότι το πλεόνασμα επιτεύχθηκε γιατί δεν υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είπε ότι η κριτική αυτή προκαλεί γέλιο ακόμη και σε πρωτοετείς φοιτητές των Οικονομικών σχολών: Το πλεόνασμα που έχει προκύψει είναι αποτέλεσμα της διεύρυνσης τη φορολογικής βάσης, της πάταξης φοροδιαφυγής, της υπεραπόδοσης του ΕΦΚΑ. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τόνισε, είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Δεν παίζει κανένα ρόλο στη δημιουργία πλεονάσματος. Το ερώτημα είναι στο πώς να αναμορφώσουμε το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων. Πρόκειται για το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο, από πλευράς Δημοσίου, που διέπεται από θεσμικό πλαίσιο του 1955. Γιαυτό, το επόμενο διάστημα λαμβάνουμε πρωτοβουλία για σχετική νομοθετική μεταρρύθμιση και καλούμε την αντιπολίτευση να φέρει τις προτάσεις της είπε ο κ. Χαρίτσης.

Βασικό σημείο της συνέντευξης του κ. Χαρίτση στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1, ήταν ότι η Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά βρίσκεται στην κορυφή της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων και μάλιστα αποτελεί “παράδειγμα προς μίμηση” στην ΕΕ. Τα κονδύλια αυτά, είπε, πέραν της συμβολής τους στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, μας βοήθησαν να ασκήσουμε και σημαντικές κοινωνικές πολιτικές. Για πρώτη φορά φέτος μπόρεσαν να απορροφηθούν στους παιδικούς σταθμούς 108 χιλιάδες παιδιά συνολικά. Οι καθηγητές πήγαν νωρίτερα στις θέσεις τους, προχώρησε η μεταρρύθμιση στην Υγεία. Επίσης φέτος παραδόθηκαν οι πέντε μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι και ο κόσμος πήγε τις γιορτές με άνεση στην ιδιαίτερη πατρίδα του πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης. και συνέχισε: Φέτος η Ελλάδα είναι δεύτερη και στην απορρόφηση των κονδυλίων από το σχέδιο Γιούνγκερ. Αυτό δείχνει, πρόσθεσε, ότι υπάρχουν δυνατότητες, ότι υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελληνική Οικονομία.

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι από την συνεργασία που προωθείται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα εισρεύσουν στην Ελληνική Οικονομία άλλα δύο δισεκατομμύρια ευρώ και μαζί με τα έξι δισεκατομμύρια από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα το συνολικό ποσό θα φθάσει στα οκτώ δισεκατομμύρια.

Για όλα αυτά, είπε, υπήρξε ένας σχεδιασμός. Εργαστήκαμε μέ σχέδιο και με συγκεκριμένους στόχους. Δήλωσε επίσης ότι δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός για την κατεύθυνση των 200 δισεκατομμύρια που πήρε η χώρα μας από το 1986 που ξεκίνησαν τα κοινοτικά προγράμματα. Κι αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που οδηγηθήκαμε στην κρίση.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε επίσης ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόσθεσε δε πως: “Προφανώς χρειαζόμαστε επενδύσεις αλλά οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες, να σέβονται την περιβαλλοντική νομοθεσία και να δημιουργούν θέσεις εργασίας”.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ