19-09-2020

Αποκαλύψεις για υπόθεση Siemens – «Καίει» Σημίτη η γραμματέας του Χριστοφοράκου

 

  • Η γραμματέας του Χριστοφοράκου προσκόμισε στο δικαστήριο τα επαγγελματικά της ημερολόγια για τα έτη 1997 και 1998
  • Συναντήσεις Χριστοφοράκου με Σημίτη, Παπαντωνίου, Τσουκάτο, Μεντέλη κ.ά  περιλαμβάνουν τα ημερολόγια
  • Συναντήσεις και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου
  • «Ο Θεόδωρος Τσουκάτος έφερνε συχνά μεγάλα ποσά από τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ», αποκάλυψε υπάλληλος του οικονομικού τομέα της Χαριλάου Τρικούπη

Οι τυχόν «δοσοληψίες» του ΠΑΣΟΚ με τη Siemens την περίοδο της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, μέσω των συμπληρωματικών καταθέσεων της γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου, αλλά της υπαλλήλου του οικονομικού τομέα του ΠΑΣΟΚ Δήμητρας Παπαχρήστου, που μόλις, προ ημερών, κατέθεσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών που διεξάγεται η δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας. Η κ. Παπαχρήστου, αποκάλυψε ότι «ο Θεόδωρος Τσουκάτος «έφερνε» συχνά μεγάλα ποσά από τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ», ενώ ερωτώμενη σχετικά απάντησε χαρακτηριστικά πως «μάλλον γνώριζε και η ηγεσία του κόμματος» και ότι «υπήρχε και εκτελεστική επιτροπή».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια υπάλληλος του ΠΑΣΟΚ κατά την κατάθεσή της στο στάδιο της ανάκρισης είχε δηλώσει πως «δεν θυμόταν αν ο κ. Τσουκάτος είχε καταθέσει χρήματα στα ταμεία του κόμματος» και ερωτηθείσα «γιατί δεν είχε καταθέσει τα ίδια και στην ανάκριση» απάντησε ότι φοβόταν μη χάσει τη δουλεία της καθώς υπήρχε κομματική γραμμή. Συγκεκριμένα, η κ. Παπαχρήστου σε ερώτηση της έδρας «αν είχε πει ψέματα» τόνισε πως είχε πει «τη μισή αλήθεια», με τον εισαγγελέα να ζητά τη διαβίβαση της δικογραφίας στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών προκειμένου να κινηθεί ποινική δίωξη της συγκεκριμένης υπαλλήλου για ψευδορκία και τον πρόεδρο του δικαστηρίου να τονίζει πως «η μισή αλήθεια οδηγεί καμία φορά σε ολέθρια ψεύδη».

Σήμερα, Πέμπτη η γραμματέας του βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσακάλου, προσκόμισε στο δικαστήριο τα επαγγελματικά της ημερολόγια για τα έτη 1997 και 1998 τα οποία ουδέποτε είχαν έρθει μέχρι τώρα ενώπιον της Δικαιοσύνης, και στα οποία έχουν καταγραφεί συναντήσεις με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον τότε προϊστάμενό της, όπως αυτές με τον νυν κατηγορούμενο Θόδωρο Τσουκάτο, αλλά και με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου.

Οι παραπάνω δύο καταθέσεις συνθέτουν το «παζλ» των τυχόν σχέσεων του Κώστα Σημίτη με τον ισχυρό άνδρα της Siemens, αλλά και στελεχών της τότε κυβέρνησης οι οποίες έχουν μπει στο στόχαστρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η σύμβαση της γερμανικής εταιρείας με τον ΟΤΕ το 1997.

Η κ. Τσακάλου είπε πως ο τότε πρωθυπουργός ενόσω υλοποιούνταν η σύμβαση “8002” για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ είχε συναντηθεί με τον κ. Χριστοφοράκο τουλάχιστον έξι φορές μέσα στο 1997 στο Μαξίμου και περίπου οκτώ φορές το επόμενο έτος.

Στο ημερολόγιο της κ. Τσακάλου έχουν καταγραφεί επίσης, σύμφωνα με τη μάρτυρα, συναντήσεις και άλλων υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον τότε προϊστάμενό της, όπως αυτές με τον νυν κατηγορούμενο Θόδωρο Τσουκάτο αλλά και με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου.

Η κ. Παπαχρήστου, αποκάλυψε ότι «ο Θεόδωρος Τσουκάτος «έφερνε» συχνά μεγάλα ποσά από τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ», ενώ ερωτώμενη σχετικά απάντησε χαρακτηριστικά πως «μάλλον γνώριζε και η ηγεσία του κόμματος» και ότι «υπήρχε και εκτελεστική επιτροπή».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Δένδιας: Ζητάμε προετοιμασία λίστας κυρώσεων για Τουρκία αν συνεχιστούν οι παράνομες ενέργειες

Η κ. Τσακάλου διευκρίνισε στο δικαστήριο ότι οι περισσότερες από τις συναντήσεις του κ. Χριστοφοράκου με τον πρώην πρωθυπουργό έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρώην προϊστάμενός της -σύμφωνα με τη μάρτυρα- συναντούσε όχι μόνο τον κ. Σημίτη αλλά και την γραμματέα του τότε πρωθυπουργού κ. Κωστοπούλου. Ανέφερε μάλιστα πως και η ίδια είχε πάει πολλές φορές στο Μαξίμου και είχε συναντήσει τη γραμματέα του κ. Σημίτη στο πλαίσιο των καθηκόντων της και σύμφωνα με τις εντολές του κ. Χριστοφοράκου «για δημιουργία καλών σχέσεων».

– Εισαγγελέας: Για τις συναντήσεις του κ. Χριστοφοράκου με την κ. Κωστοπούλου γνωρίζετε κάτι παραπάνω;

– Α. Τσακάλου: Δεν μπορώ να γνωρίζω τι συζητούσε μαζί της. Αυτό που ξέρω να πω είναι ότι μετέφερε θέματα που αφορούσαν project της εταιρείας με το Δημόσιο.

– Εισαγγελέας: Σας είχε πει ποτέ ο κ. Χριστοφοράκος για τις επαφές του με τον πρωθυπουργό;

– Α. Τσακάλου: Όχι.

– Εισαγγελέας: Σας είχε πει μήπως η κ. Κωστοπούλου;

– Α. Τσακάλου: Στις συναντήσεις μου μαζί της δεν θίχτηκε ποτέ το τι συζητούσε ο Χριστοφοράκος με τον πρωθυπουργό. Ήμασταν και οι δυο επαγγελματίες. Διατηρούσα μαζί της μια φιλικό- επαγγελματική σχέση και δεν θα μπορούσαμε να συζητάμε τέτοια θέματα.

Στα ημερολόγια της μάρτυρα καταγράφηκαν, επίσης το επίμαχο διάστημα, συναντήσεις του κ. Χριστοφοράκου με τον τότε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσο Μαντέλη, αλλά και τον άλλοτε αποκαλούμενο «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η κ. Τσακάλου -και έχουν καταγραφεί στις αντζέντες-, ο Μιχ. Χριστοφοράκος είχε συναντηθεί τουλάχιστον 11 φορές το 1997 με τον κ. Τσουκάτο, ραντεβού τα οποία συνεχίστηκαν και το 1998 αλλά και το 1999.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  «Ιανός»: Με εντολή Τσίπρα στις πληγείσες περιοχές κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ

-Εισαγγελέας: Ο κ. Χριστοφοράκος δήλωνε ότι είδε τρεις φορές τον κ. Τσουκάτο. Αυτό είναι αλήθεια ή ψέμα;

– Τσακάλου: Δεν θέλω να κάνω εγώ χαρακτηρισμούς. Τα πραγματικά στοιχεία είναι αυτά των σημειώσεων μου.

– Εισαγγελέας: Στις 7.10.1998 έχετε σημειώσει μια λίστα με ονόματα που περιλαμβάνει τα ονόματα Κόκκαλης, Σαραντόπουλος, Τσουκάτος, Π. Τζανετάκης, Παπαντωνίου, Μαντέλης, Τσοχατζόπουλος, Χρυσολούρης. Δίπλα σε αυτή τη λίστα υπάρχει η ένδειξη «CL10». Τι είναι το CL10;

– Α. Τσακάλου: Ήταν οδηγία του κ. Χριστοφοράκου να τους στείλω αυτό το κινητό.

– Εισαγγελέας: Τι ήταν αυτό το κινητό;

– Α. Τσακάλου: Το συνήθιζε ο κ. Χριστοφοράκος μέσα στο πλαίσιο των καλών σχέσεων να κάνει δώρο τα νέα μοντέλα της εταιρείας.

– Εισαγγελέας: Η κ. Γιουμπέκα που αναφέρετε ποια είναι;

– Α. Τσακάλου: Η γραμματέας του κ. Παπαντωνίου.

Η δίκη σήμερα, Πέμπτη διεξαγόταν χωρίς θέρμανση με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι συνήγοροι που λόγω ψύχους κάθονταν στα έδρανα με παλτό και γάντια, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες αλλά και γέλια όταν ο πρόεδρος ανήγγειλε τη διακοπή του μεσημεριού.

– Πρόεδρος: Θα διακόψουμε σε λίγο να πάμε να πιούμε κανένα τσάι, ή κανένα …σαλέπι για να ζεσταθούμε.

– Συνήγορος: Δεν είναι εικόνα αυτή. Εσείς έχετε αερόθερμο κάτω από την έδρα και εμείς είμαστε εδώ κουκουλωμένοι με παλτό και γάντια. Σε αυτές τις συνθήκες ψύχους δεν μπορούμε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας, θα αποχωρήσουμε.

Η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για τις 17 Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.