04-12-2020

«Κάποια στιγμή η ΝΔ πρέπει να τοποθετηθεί για το πόθεν έσχες», τόνισε ο Παππάς

Οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπορεί να κρύβονται πίσω από αιτήσεις ακύρωσης, οφείλουν να πάρουν θέση για το πόθεν έσχες, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, μιλώντας, σήμερα, Τετάρτη στη Βουλή.

«Δεν μπορεί να καταπίνουμε αμάσητα εδώ μέσα τα γεγονότα έλλειψης πλήρους κατάθεσης πόθεν έσχες και να πετάμε υπονοούμενα για κανονικές εταιρείες που έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι ζωντανό και πρέπει κάποια στιγμή η ΝΔ, που μας κατηγορεί ότι κάνουμε επιθέσεις στη δικαιοσύνη, να μας απαντήσειΠρέπει, όσοι έχουμε πολιτικές ευθύνες, όσοι έχουμε εκλεγεί, όσοι έχουμε κυβερνητικές ευθύνες, να καταθέτουμε πόθεν έσχες;», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και πρόσθεσε:

«Οφείλουμε να έχουμε την περιουσιακή μας κατάσταση διαφανώς αναρτημένη; Αυτό είναι μια θέση αρχής και από αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί κανείς πίσω από μια αίτηση ακύρωσης. Η οποία γίνεται και αποδεκτή πολύ γρήγορα, με ταχύτητες διαστημικές. Εδώ λοιπόν να συζητάμε πολιτικά και χωρίς ψήγματα υποκρισίας. Όσον αφορά τα περιουσιακά μας στοιχεία, η θέση αυτής της παράταξης είναι ότι οφείλουμε, εμείς που έχουμε ευθύνες, να είμαστε κρύσταλλο, σε σχέση με το τι έχουμε και τι αποκτούμε. Αλλιώς, το πέπλο της δυσπιστίας θα γενικευτεί και αυτό είναι πάρα πολύ κακό μήνυμα για το λαό».

Δείτε επίσης: Στοιχεία για την offshore ζητά από τη Μαρέβα η Επιτροπή Πόθεν Έσχες

Ο Αϊνστάιν

Είχε προηγηθεί ομιλία της Α. Μ. Ασημακοπούλου και αναφορά της στο θέμα, με αφορμή ανάρτηση του Παύλου Πολάκη στο twitter για το ΣτΕ.

Δείτε επίσης: «Άστραψε και βρόντηξε» ο Πολάκης κατά του ΣτΕ (=Σωτηρία Της Ελίτ)

«Μην κάνετε αναπαραγωγή, από αυτό το βήμα, των fake news ή των fake αποφθεγμάτων. Δεν σας βγήκε σε καλό ο Αϊνστάιν. Και έρχεστε εδώ, διαβάζετε κάτι στο twitter, πριν μισή ώρα, και το λέτε. Δεν είναι σοβαρή αντιπαράθεση αυτή», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Δείτε επίσης: Νέα γκάφα Κυριάκου – Απέδωσε στον Αϊνστάιν ατάκα που… δεν είπε (video)

Το Documento

Νωρίτερα, η βουλευτής της ΝΔ, Α. Μ. Ασημακοπούλου, είχε κατηγορήσει τον υπουργό ότι συνεχίζει προσπάθεια, καθεστωτικού τύπου, ελέγχου της ενημέρωσης. «Χτες το βράδυ, ο πρωθυπουργός μάς ρώτησε αν μας ενδιαφέρουν τα πόθεν έσχες. Η αλήθεια είναι πως εσάς σας ενδιαφέρουν μόνο τα πόθεν έσχες των πολιτικών σας αντιπάλων. Εμείς, σήμερα καταθέσαμε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς εσάς και τον υπουργό Οικονομικών για τον έλεγχο προέλευσης και νομιμότητας των κεφαλαίων της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα Documento», είπε η κ. Ασημακοπούλου και πρόσθεσε, ότι «η συγκεκριμένη εφημερίδα, στην αρχή δημιουργήθηκε από τον κ. Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα» και γι΄ αυτό η ΝΔ καταθέτει ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, με την οποία ζητεί να ενημερωθεί, πώς γίνεται μια μονοπρόσωπη με 20.000 ευρώ κεφάλαιο, να εκδίδει μια πολυτελή έκδοση και πόσα λεφτά παίρνει για κρατικές διαφημίσεις.

Για τις άδειες

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. «Θέλω να σας καλέσω να συνειδητοποιήσετε, ότι δεν είμαστε πλέον στον Αύγουστο του 2016. Είμαστε στον Δεκέμβριο του 2017, υπάρχει ΕΣΡ, έχει εκδώσει ομόφωνες αποφάσεις και μην γίνεστε κι εσείς συνήγοροι εκείνων, που τη μια καταθέτουν προσφυγή για να μην καταθέσουν πόθεν έσχες ποτέ, και την άλλη καταθέτουν προσφυγή για να καταθέσουν πόθεν έσχες όλοι, εκτός των ιδίων, ίσως, πριν το διαγωνισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

«Επειδή υπάρχει πολύ σπέκουλα, γίνεται απόλυτος έλεγχος των οικονομικών για τα 3,5 εκατομμύρια της τιμής εκκίνησης και τα 8 εκατομμύρια που πρέπει να υπάρχουν ως καταβληθέν κεφάλαιο στις εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν. Μετά το πέρας του διαγωνισμού γίνεται πλήρης έλεγχος της προέλευσης των οικονομικών για την τιμή του τιμήματος. Δεν μπορεί να γίνει αυτό εκ των προτέρων. Χωρίς δηλαδή, να γνωρίζει το ΕΣΡ ποιο οικονομικό μέγεθος θα πρέπει να ελεγχθεί», είπε ο Νίκος Παππάς και επισήμανε:

«Εάν ένας συμμετέχων πάρει μια άδεια για 35 εκατομμύρια, θα ελεγχθεί για 35 εκατομμύρια. Αν πάρει μια άδεια με 40 εκατομμύρια, θα ελεγχθεί για 40 εκατομμύρια. Αυτό δεν μπορεί να γίνει εκ των προτέρων».

Ο Νίκος Παππάς κάλεσε τη ΝΔ να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία τη νέα πραγματικότητα, γιατί πάρα πολύ σύντομα θα κλείσει αυτό το κεφάλαιο και, όπως είπε, «τότε θα δούμε ποιος θα περιφέρεται εδώ πέρα και θα δηλώνει και δικαιωμένος».

Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Απαντώντας στην κριτική που είχε διατυπώσει νωρίτερα ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, ο υπουργός σχολίασε, ότι «ενώ έχει θητεύσει υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, ομιλεί στη Βουλή λες και είναι εκπρόσωπος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Παίρνετε θέσεις ultra επαναστατικο-αριστερές και μας κάνετε κριτική από τα αριστερά εσείς».

«Είναι σοσιαλδημοκρατικές θέσεις», απάντησε ο κ. Μανιάτης.

«Αν είναι σοσιαλδημοκρατικές, θα σας συνιστούσα αντί να φαντασιώνεστε ότι θα βγείτε πρώτο ή δεύτερο κόμμα στις επόμενες εκλογές, να κοιτάξετε να δείτε τι λένε οι σύντροφοί σας σοσιαλιστές για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά το χρόνια», ανέφερε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε: «Τρέμει η σοσιαλδημοκρατία σύσσωμη μην πάθει αυτό που πάθατε εσείς. Κάποιοι το παθαίνουν, διότι είχαν σφιχταγκαλιάσει συντηρητικά κόμματα και εφάρμοζαν νεοφιλελεύθερες επιλογές».

Για το νομοσχέδιο

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων, που συζητείται στην Ολομέλεια, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε, πως δεν υπήρχε μέχρι πρότινος διαστημική πολιτική.

Κάλεσε μάλιστα την αντιπολίτευση, να εξηγήσει σε ποια έργα διαστημικής πολιτικής έγινε απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων και αν καταβάλαμε τις συνδρομές μας.

«Προσωπικά εγώ και όλη η κυβερνητική πλειοψηφία είμαστε περήφανοι που καταφέραμε σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα να συμφωνήσουμε με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, να ιδρυθεί και στην Ελλάδα το κέντρο νεοφυούς επιχειρηματικότητας για τις διαστημικές εφαρμογές», είπε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε, ότι οι εταιρείες αυτές θα έχουν πρόσβαση σε όλη τη δικτύωση και τις ιδέες που μεγαλώνουν μέσα σε αυτό το δίκτυο.

Η κυβέρνηση είναι επίσης υπερήφανη, είπε, και γιατί κατάφερε να φέρει μια πολύ σοβαρή επένδυση στην Ελλάδα, γιατί η OHB είναι μια από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής δορυφόρων και μικροδορυφόρων και υπεγράφη και το σχετικό μνημόνιο για την εγκατάσταση μονάδας κατασκευής. Η επένδυση αυτή θα φέρει πολλές εκατοντάδες θέσεις εργασίας, είπε ο κ. Παππάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία», λέει ο Σαρλ Μισέλ (video)

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις απέναντι στην συμπεριφορά της Αγκυρας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.«Τείναμε το χέρι στην...

Η Φαίη Σκορδά εξομολογήθηκε on air: Φοβάμαι μήπως κάτι συμβεί, είναι απατεώνες (video)

Η Φαίη Σκορδά έπεσε θύμα διαδικτυακής απάτης και θέλησε μέσα από την εκπομπή της το πρωί της Παρασκευής να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.Η παρουσιάστρια εξήγησε...

Λαζανάς για κορονοϊό: Χρειάζεται lockdown Μαρτίου – Σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο κάθε μέρα (video)

Την άποψη ότι το lockdown θα έπρεπε να είναι αυστηρότερο, όπως δηλαδή εκείνο του περασμένου Μαρτίου, εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων,...

«Ξεσπάθωσε» κατά Σημίτη ο Τσακαλώτος: Φαβορί για βραβείο συνεισφοράς στα συμφέροντα των ελίτ

Στο στόχαστρό του έβαλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον Κώστα Σημίτη «συνιστώντας» στις ελίτ να θεσπίσουν μια βράβευση «συνολικής συνεισφοράς στην προαγωγή των συμφερόντων τους»,...

Fake news από τον Βελόπουλο – Ανάρτησε φωτογραφία του… 2017 για τον κορονοϊό

Στη διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον κορονοϊό -γεγονός που έχει νομικές συνέπειες- προχώρησε για ακόμη μια φορά ο Κυριάκος Βελόπουλος.Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ελληνικής...

Κορονοϊός: Συγκλονιστική φωτογραφία έξω από ΜΕΘ – Έστησαν τάμπλετ για το τελευταίο «αντίο» ασθενών στις οικογένειές τους

Κυνισμός ή ακραία ευρηματικότητα; Όπως και να μεταφράσει κανείς την πρωτοβουλία, η εικόνα δεν παύει να είναι σοκαριστική. Γιατρός από νοσοκομείο της Μασαχουσέτης πόσταρε...