05-03-2021

Μαίνεται η κόντρα κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη – «Ο πρόεδρος του ΣτΕ ξεπέρασε κάθε όριο»

  • Νέος «γύρος» αντιπαράθεσης σήμερα
  • «Ξεπέρασε κάθε όριο ο Σακελλαρίου με την ακραία και άδικη φρασεολογία», σχολίασε ο Κοντονής
  • Στήριξη και από Τζανακόπουλο στον Κοντονή – «Η Δικαιοσύνη τσακώθηκε μόνη της»
  • Με νέα ανακοίνωση επανέρχεται το ΣτΕ – Ζητούν έλεγχο πόθεν έσχες από τους ίδιους
  • Καμία ανάγκη δήλωσης αντικειμένων υψηλής αξίας

«Στο κόκκινο» για ακόμα μία φορά η ένταση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη, με νέο επεισόδιο στη μακρά διαμάχη άλλη μία δικαστική απόφαση που αφήνει στο απυρόβλητο τον έλεγχο των πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών.

Δείτε επίσης: Νέα «πυρά» Κοντονή: O πρόεδρος του ΣτΕ ξεπέρασε κάθε όριο με την άδικη φρασεολογία

Μετά τις χθεσινές (10/12) εκατέρωθεν «βολές» από Σταύρο Κοντονή και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας Νικόλαο Σακελλαρίου, στο πλαίσιο των εργασιών της 33ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέρχεται με νέες δηλώσεις κατά της απόφασης, ενώ θέση για το ζήτημα πήρε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Δείτε επίσης: Σύγκρουση Κοντονή με τον πρόεδρο του ΣτΕ, με «φόντο» τα πόθεν έσχες δικαστών

«Ένας πολίτης -είτε είναι υπουργός ή ένας οποιοσδήποτε πολίτης- δεν δικαιούται να έχει γνώμη για μια απόφαση που εξέδωσε ένα δικαστήριο;» διερωτήθηκε ο κ. Κοντονής, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm», υπογραμμίζοντας πως «ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους θεσμούς και πρώτα και κύρια το κύρος της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών».

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις, που διατύπωσε σε βάρος του ο κ. Σακελλαρίου περί «ωμής παρέμβασης στη Δικαιοσύνη», ο υπουργός απάντησε: «Νομίζω ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ ξεπέρασε κάθε όριο χθες με αυτή την ακραία και άδικη φρασεολογία. Αδικεί και τον ίδιο και τον θεσμό που υπηρετεί».

Δείτε επίσης: Στήριξη Τζανακόπουλου προς Κοντονή: Η δικαιοσύνη τσακώθηκε μόνη της (video)

Στήριξη στον αρμόδιο υπουργό παρείχε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος και αυτός με συνέντευξή του στην ΕΡΤ τόνισε ότι «με βάση όσα παρακολουθήσαμε χτες, μένει μια αίσθηση ότι η Δικαιοσύνη τσακώθηκε μόνη της».

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε γενικότερα πως το να λέει κανείς ότι η κυβέρνηση προχωρά σε παρεμβάσεις είναι τουλάχιστον αστείο.

Σημείωσε ότι: «Η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει -και κάνει- τη δουλειά της, από την άλλη η κυβέρνηση οφείλει να προτείνει νομοσχέδια στο κοινοβούλιο, να σχεδιάζει την πολιτική της και αυτό να γίνεται στη βάση της έννομης τάξης. Οι ρόλοι είναι διακριτοί, οι αποστολές είναι διακριτές, βρισκόμαστε σε ένα κράτος δικαίου, το σεβόμαστε όλοι το κράτος δικαίου, από κει και πέρα η δικαιοσύνη είναι δικαιοσύνη και η πολιτική είναι πολιτική».

Δείτε επίσης: Το ΣτΕ επανέρχεται και ζητά έλεγχο των πόθεν έσχες δικαστών από τους ίδιους

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επανήλθε αργότερα με ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών, στο οποίο διευκρινίζεται ότι η δήλωση πόθεν έσχες είναι υποχρεωτική για όλους τους ανώτατους δικαστικούς, σχολιάζοντας ωστόσο ότι ο έλεγχος των δηλώσεών τους υπόκειται στους ίδιους.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ