15-05-2021

Στο Βελιγράδι ο Τσίπρας – Η διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δ. Βαλκάνια στο επίκεντρο της Συνόδου

  • Οι τέσσερις ηγέτες θα συναντηθούν για να συζητήσουν μια σειρά από ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος
  • Αναμένεται να γίνει και η προετοιμασία της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων

Στο Βελιγράδι βρίσκεται από την Παρασκευή το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει στην Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας, η οποία διεξάγεται σε συνέχεια της προηγούμενης Συνόδου στη Βάρνα.

Δείτε επίσης: Το πρόγραμμα της Συνόδου Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας

Στη Vila Mir πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το δείπνο εργασίας με το οποίο ξεκίνησε,  στο Βελιγράδι, η 2η τετραμερής σύνοδος.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις υποδέχθηκε τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε στη βίλα που χτίστηκε για να μείνει (αλλά δεν πρόλαβε λόγω θανάτου) ο ιστορικός ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, ενώ το 1999 μετακόμισε εκεί -και συνελήφθη στο ίδιο μέρος δυο χρόνια αργότερα- ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Τα Βαλκάνια στο επίκεντρο των συζητήσεων

Στις 10 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), οι τέσσερις ηγέτες θα συναντηθούν για να συζητήσουν μια σειρά από ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό σημείο των διαβουλεύσεων αναμένεται να αποτελέσει η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), με την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με προτεραιότητα στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα συζητηθούν επίσης θέματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές, την ενέργεια και την οικονομική συνεργασία αυτών των χωρών.

 Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, αναμένεται να γίνει και η προετοιμασία της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο του 2018, ενώ επιπρόσθετα θα συζητηθεί εκτενώς η προετοιμασία της βουλγαρικής Προεδρίας στην Ε.Ε. το α’ εξάμηνο του 2018 αλλά και θέματα που άπτονται των υποδομών, της ενέργειας και της οικονομικής συνεργασίας των τεσσάρων χωρών.

Η τετραμερής Σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας- Σερβίας-Ρουμανίας, στο Βελιγράδι, είναι η δεύτερη και γίνεται σε συνέχεια της προηγούμενης συνόδου, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, γεγονός που καταδεικνύει ότι σιγά σιγά θεσμοθετείται το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες αυτές.

Οι τέσσερις ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 11 (τοπική ώρα) και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ