15-05-2021

Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: Δεδομένες οι ευθύνες όλων μας

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τονίζει πως ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, «γνωρίζει ότι η διαδικασία των μεταφορών χρειάζεται χρόνο προετοιμασίας και υλοποίησης. Είναι ενήμερος για το χρονοδιάγραμμα και τον αριθμό των μεταφορών που προγραμματίζονται».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο, εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική, έχει μεταφέρει μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, από 9 Οκτωβρίου μέχρι 27 Νοεμβρίου μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα 3.515 άτομα.

Επιπλέον υπογραμμίζει, ότι «κινήσεις που αποτρέπουν τη βελτίωση των συνθηκών στις δομές φιλοξενίας δεν θα γίνουν δεκτές από την ελληνική πολιτεία. Γι΄ αυτό δεν θα δεχθούμε την παρεμπόδιση τοποθέτησης οικίσκων σε αντικατάσταση σκηνών εντός της Μόριας, όπως απειληθήκαμε στην πρόσφατη συνάντησή μας».

Οι υποδομές, προσθέτει, θα πρέπει να κατασκευαστούν, «ώστε αφενός να διευκολυνθούν οι επιστροφές στην Τουρκία, αφετέρου να τονιστεί το αίσθημα ασφάλειας στο νησί».

Το υπουργείο καταλήγει, λέγοντας ότι «οι ευθύνες όλων μας είναι δεδομένες και κατανεμημένες».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνέντευξή του στο Spiegel Online, είχε επιρρίψει ευθύνες για την κατάσταση στην Μόρια στον δήμαρχο Λέσβου, λέγοντας ότι αν είχε κάνει αποδεκτές τις προτάσεις του υπουργείου για αύξηση της δυναμικότητας του χώρου και διαμόρφωση χώρων κράτησης όσων προορίζονται για απέλαση, «η κατάσταση στην Μόρια θα είχε άλλη εικόνα».

Δείτε επίσης: «Προετοιμαζόμαστε από τώρα για το κρύο του χειμώνα στα hotspot»

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ