06-05-2021

«Προετοιμαζόμαστε από τώρα για το κρύο του χειμώνα στα hotspot»

Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου να διευκολύνει και να προλάβει τυχόν δυσάρεστα περιστατικά στα μέρη όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες ενόψει χειμώνα, παρέθεσε ο Γιάννης Μουζάλας.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε πως «θα είμαστε το αργότερο ως τις 15 Δεκεμβρίου προετοιμασμένοι. Ήδη από τώρα στέλνουμε περισσότερο εξοπλισμό και φαγητό στον καταυλισμό. Ωστόσο, το κλειδί είναι ο αριθμός των νεοεισερχομένων. Αν τα πράγματα παραμείνουν όπως έχει διαμορφωθεί τελευταία η κατάσταση, πιστεύω ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Προωθούμε επίσης και τη λύση των κρατήσεων δωματίων σε ξενοδοχεία. Αν και εφόσον παραστεί ανάγκη, τότε θα οργανώσουμε πλοία, προκειμένου οι άνθρωποι να καταλύσουν σε αυτά».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν νεκροί από το κρύο, ο Γιάννης Μουζάλας είπε πως «όχι, δεν μπορώ να το εγγυηθώ αυτό. Εκείνο που μπορώ να εγγυηθώ είναι: Κάνουμε το παν για να αποτρέψουμε μία τέτοια κατάσταση. Αν κάτι γίνει, ναι, θα ήμουν υπεύθυνος. Αλλά αυτός ο τρόπος σκέψης έχει κάτι το λαϊκιστικό. Το γεγονός ότι 59.999 πρόσφυγες ζουν υπό κατάλληλες συνθήκες εν ειρήνη, δεν σημαίνει κάτι; Πιστεύω ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Είναι εύκολο να πενθούμε τους πρόσφυγες που πέθαναν, αλλά πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στους ζωντανούς και να συμβάλλουν όλοι στη βελτίωση των συνθηκών πριν υπάρξει το πρόβλημα».

ΝΔ: Προφανές ότι ο κ. Μουζάλας δεν έχει καμία συναίσθηση του ρόλου του

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε λίγο μετά ανακοίνωση η οποία έκανε λόγο για μνημείο ανευθυνότητας.

Δείτε επίσης: «Δεν έχει καμία συναίσθηση του ρόλου του», σχολιάζει η ΝΔ για Μουζάλα

Γαληνός: Την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση στη Μόρια έχει ο Μουζάλας

Αντίδραση όπως υπήρξε και από τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό ο οποίος απέδωσε την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση στη Μόρια, στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Με δήλωση που διένειμε στα Μέσα Ενημέρωσης, ο δήμαρχος Λέσβου αναφέρει: «Δυστυχώς ο κ. Μουζάλας, αντί να μεταφέρει ένα μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο στα άδεια κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας και να αποσυμφορήσει τα νησιά, συνεχίζει να επιμένει στον εκβιασμό των τοπικών κοινωνιών των νησιών μας, επιρρίπτοντας μάλιστα σε άλλους ευθύνες που είναι αποκλειστικά δικές του.

Ο κ. Υπουργός είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την κατάσταση του ΚΥΤ Μόριας, για το ότι κινδυνεύουν να χαθούν ανθρώπινες ζωές κατά τη διάρκεια του χειμώνα και για το ότι οι κοινωνίες των νησιών συνεχίζουν να σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος. Αντί λοιπόν να παίζει ανεπιτυχώς το παιχνίδι μετατόπισης των ευθυνών, ας πράξει το αυτονόητο και αυτό που σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες έχουν ζητήσει».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ