15-05-2021

Αναδίπλωση Ερντογάν: Δεν είναι δυνατό να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία (video)

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναχώρησε στις 16:55 της Παρασκευής από την Κομοτηνή για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Τουρκία

  • Αναλυτικά όλη η επίσκεψη του τούρκου Προέδρου στην Κομοτηνή
  • Ομιλία σε ένα πολυπληθές πλήθος στο χώρο του μεινοτικού σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ
  • Μετέβη στο τζαμί Κιρ Μαχαλλέ της Κομοτηνής, για την προσευχή της Παρασκευής
  • Μεγάλη υποδοχή από το μαζεμένο πλήθος κατά την άφιξή του στην Κομοτηνή
  • Πρόκληση Ερντογάν πριν την τελική αναδίπλωση: Έχουμε 4 δικούς μας βουλευτές στην ελληνική Βουλή
  • Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναχώρησε στις 16:55 της Παρασκευής από την Κομοτηνή για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Τουρκία

Αρκετά πιο ήπιους τόνους κράτησε στη δεύτερη ημέρα του στην Ελλάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μοναδική «παραφωνία» την προκλητική δήλωση σε μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής περί τεσσάρων «δικών του» βουλευτών στο ελληνικό κοινοβούλιο.

«Αυτή τη στιγμή στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουμε 4 δικούς μας βουλευτές, οι οποίοι οφείλουν να κάνουν πολλά. Και εσείς πρέπει να πρέπει να εκφράσετε τα προβλήματά σας. Υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος, ωστόσο στη συνέχεια προέβη σε πλήρη αναδίπλωση, μιλώντας σε μειονοτικούς σε αίθουσα ξενοδοχείου της Κομοτηνής, καθώς τόνισε: «Δεν είναι δυνατό να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία».

«Δεν είναι δυνατό να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία»

Αναλυτικότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε αίθουσα ξενοδοχείου της Κομοτηνής, απευθυνόμενος σε μειονοτικούς της περιοχής, είπε ότι όπως η Τουρκία έχει “μία σημαία” έτσι και εδώ στην Ελλάδα «δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση αλλά για ενσωμάτωση σας στην Ελλάδα».

Στον τελευταίο του σταθμό στην Κομοτηνή, ο κ. Ερντογάν είπε ότι όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό. Σημείωσε επίσης ότι όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει καθ’ ολοκληρίαν και για την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναχώρησε στις 16:55 της Παρασκευής από την Κομοτηνή για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Τουρκία.

Νωρίτερα, η υποδοχή που του επιφύλαξαν μόλις έφτασε στην πόλη ήταν αρκετά θερμή, καθώς περίπου 1.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί και περίμεναν να τον συναντήσουν και να τον χαιρετήσουν.

«Θα πεθάνουμε για σένα», «ηγέτη μας» και φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του, υποδέχθηκαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.

Δείτε επίσης: Απίστευτη στάση Ερντογάν: Ζήτησε επικαιροποίηση της Λωζάνης και απαίτησε άμεση απάντηση

Δείτε επίσης: Σε τι συμφώνησαν Τσίπρας και Ερντογάν – Πώς αποτιμά το Μαξίμου τη συνάντηση

«Η δυτική Θράκη είναι μια γέφυρα μεταξύ δύο γειτόνων, της Τουρκίας και της Ελλάδας»

Νωρίτερα, στον χώρο του μειονοτικού σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ βρέθηκε μετά την προσευχή του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου και έδωσε λόγο μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό.

Ο κ. Ερντογάν αφού μίλησε με μαθητές και εκπαιδευτικούς έβγαλε λόγο σε πολυπληθές κοινό στο μειονοτικό σχολείο. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «ομοεθνείς». «Δίνετε αγώνα επιβίωσης και σας συγχαίρω για αυτό», είπε μεταξύ άλλων ενώ μίλησε για γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Η δυτική Θράκη είναι μια γέφυρα μεταξύ δύο γειτόνων, της Τουρκίας και της Ελλάδας», είπε και προσέθεσε: «Θα προσπαθήσουμε περισσότερο τη συνεργασία με την Ελλάδα».

https://vimeo.com/246431996

Ακόμη αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετώπισε η μειονότητα στο παρελθόν, αλλά και στην ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι «στηρίζει την Τουρκία στην Ε.Ε.».

Στην είσοδο του σχολείου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που έχει την ευθύνη να συνοδεύει τον τούρκο Πρόεδρο καθ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Αχμέτ Ιλχάν.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της προσευχής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επισκεφθεί το σχολείο, όπου χαιρέτισαν τους μαθητές, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.

Θερμή η υποδοχή του στην Κομοτηνή – Πλήθος κόσμου στο τζαμί Κιρ Μαχαλλέ

Ο τούρκος πρόεδρος έφτασε λίγο πριν τις 12.30 στην Κομοτηνή, όπου το συγκεντρωμένο πλήθος τον περίμενε για να τον συναντήσει και να τον χαιρετήσει.

Αφού χαιρέτισε τους “ψευδομουφτήδες” που τον υποδέχθηκαν στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ, μπήκε σε παρακείμενο σπίτι μουσουλμάνου για να πλυθεί όπως προβλέπεται στο τελετουργικό πριν την προσευχή και μετά κατευθύνθηκε στο εσωτερικό του τζαμιού για να προσευχηθεί.

Συγκεντρωμένο πλήθος λίγο πριν την άφιξή του

Στην Κομοτηνή συγκεντρώθηκε πλήθος μουσουλμάνων, έξω από το τζαμί όπου προσευχήθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αναχώρηση από την Αθήνα

Ο Τούρκος πρόεδρος αναχώρησε από την Αθήνα στις 10:30 περίπου. Έφθασε στις 10:21 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την αυτοκινητοπομπή του και αμέσως μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ επιβιβάστηκαν στο προεδρικό αεροσκάφος.

Στο αεροδρόμιο περίμενε και συνόδευσε ως το αεροσκάφος του τον Τούρκο πρόεδρο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Δεν έχει γίνει πάντως γνωστό αν η επιλογή του κ. Γαβρόγλου έγινε επειδή ο υπουργός έχει καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και μιλάει τουρκικά.

Δείτε επίσης: Σκληρό «μπρα-ντε-φερ» Τσίπρα – Ερντογάν: Λωζάνη, τζαμί και δημοκρατία στο επίκεντρο

Δείτε επίσης: Αναλυτικά οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα – Ερντογάν

Έκτακτες ρυθμίσεις και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Για την πόλη της Κομοτηνής, πέραν τον εκτάκτων κυκλοφορικών ρυθμίσεων, θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, κατά τις ώρες 07.00 έως 22.00, στις οδούς Ιώνων, Μαρινάκη, Α. Παπανδρέου (έως τη διασταύρωση με την οδό Μαυρικίου),

Κολοκοτρώνη (έως τη διασταύρωση με την οδό Λυκούργου), Λυκούργου (έως τη διασταύρωση με την οδό Κολοκοτρώνη), Μαυρικίου (έως τη διασταύρωση με την οδό Ιώνων), Φιλιππουπόλεως, Μεσημβρίας και Αίμου.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ