24-01-2021

Το γραπτό μήνυμα του Τσίπρα στον Σουλτς και η προτροπή για σχηματισμό κυβέρνησης

Πολλοί είναι οι ευρωπαίοι ηγέτες που επικοινωνούν με τον επικεφαλής του SPD, Μάρτιν Σουλτς, προτρέποντάς το να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ.

Μεταξύ αυτών φέρεται να είναι και ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπως αποκαλύπτει σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών.

Δείτε επίσης: Ο Τσίπρας παρότρυνε τον Σουλτς να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας

Αναλυτικότερα, ανάμεσα στους ηγέτες που έχουν επικοινωνήσει μαζί του, όπως αναφέρει, είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν -ο οποίος επικοινώνησε μάλιστα πολλές φορές μαζί του τηλεφωνικά την περασμένη εβδομάδα- αλλά και ο έλληνας πρωθυπουργός.

Αλέξης Τσίπρας φέρεται να απέστειλε γραπτό μήνυμα στον Μάρτιν Σουλτς, καλώντας τον να μην αρνηθεί την ευκαιρία να παίξει ρόλο «σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη».

Ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι σέβεται μεν την πρωταρχική απόφαση του SPD να μην συμμετάσχει στο σχηματισμό κυβέρνησης, ωστόσο, όπως επισήμανε, η συμμετοχή στην κυβέρνηση «είναι προϋπόθεση για να αγωνιστούμε από κοινού για αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και τον εκδημοκρατισμό στην Ευρώπη, για τα κοινωνικά δικαιώματα και μια ουσιαστική μάχη κατά τη νεανικής ανεργίας».

Τώρα είναι η ευκαιρία «να κατατεθεί στην Ευρώπη μια προοδευτική ατζέντα», φέρεται να έγραψε στο γραπτό του μήνυμα προς τον Μ. Σουλτς ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας: «Μην ξεχνάς ότι μια πραγματικά αριστερή και προοδευτική θέση δεν έγκειται στο να διατηρείς όσο γίνεται πιο καθαρή τη δική σου ταυτότητα, αλλά στο να αγωνίζεσαι για πραγματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, προς το συμφέρον των πολλών. Είμαι σίγουρος ότι θα λάβεις τη σωστή απόφαση», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Βέβαια, κάτι παρόμοιο έχει συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν οι δύο άντρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας τον παρότρυνε να επιστρέψει με ισχυρότερη διαπραγματευτική δύναμη στη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης.

Πηγή: DW

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ