13-04-2021

Ακύρωση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ζητά ο Φίλης

«Η κυβέρνηση να ακυρώσει την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Νίκος Φίλης.

Δείτε επίσης: ΕΔΕ για τη διαρροή των απόρρητων έγγραφων της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία

Τονίζει ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι τη Δευτέρα, στη Βουλή, οι απαντήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, θα είναι πειστικές και τεκμηριωμένες, με τρόπο που δεν θα αφήνουν σκιές και αμφιβολίες.

Δείτε επίσης: Τη Δευτέρα η συζήτηση στη Βουλή για τη Σαουδική Αραβία και τον Καμμένο

Μιλώντας, «από στη σκοπιά των εθνικών συμφερόντων αλλά και της Αριστεράς που υπερασπίζεται πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά», σημειώνει ωστόσο ότι «θα είναι απείρως καλύτερο, να ακυρωθεί η πώληση όπλων και συγκεκριμένα αεροπορικών βομβών ΜΚ-82 στο καθεστώς του Ριάντ που είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη».

Δείτε επίσης: Σφραγίστηκαν τα απόρρητα έγγραφα του ΚΥΣΕΑ – Έκθετοι οι Λοβέρδος και Άδωνις (εικόνα)

Στη δήλωση του με τίτλο «Η κυβέρνηση να ακυρώσει την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία», ο κ. Φίλης αναφέρει ότι η εξάπλωση του πολέμου και οι δραματικές εξελίξεις είναι σε μεγάλο βαθμό μεταγενέστερες της απόφασης από το υπουργείο Άμυνας για πώληση όπλων στη Σ. Αραβία, αλλά και της σχετικής συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής «και πρέπει να συνεκτιμηθούν».

Δείτε επίσης: Ο Καμμένος ανακοίνωσε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων

Αναλυτικά η δήλωση του Ν. Φίλη:

«Η κυβέρνηση να ακυρώσει την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία

Τη Δευτέρα, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας αναμένεται να απαντήσουν στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί ύπαρξης σκανδάλου στην ανολοκλήρωτη ακόμη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία μέσω διακρατικής συμφωνίας. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι απαντήσεις θα είναι πειστικές και τεκμηριωμένες, με τρόπο που δεν θα αφήνουν σκιές και αμφιβολίες.

Από τη σκοπιά όμως των εθνικών συμφερόντων αλλά και της Αριστεράς που υπερασπίζεται παναθρώπινες αξίες και ιδανικά, υπάρχουν έντονα ερωτήματα για την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, σε μια στιγμή που οι αεροπορικές δυνάμεις αυτής της χώρας, μαζί με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν καταγγελθεί από διεθνείς παρατηρητές ότι εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, βομβαρδίζοντας στόχους και προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή. Κι όλα αυτά με την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του ΝΑΤΟ. Η εξάπλωση του πολέμου και οι δραματικές αυτές εξελίξεις, είναι σε μεγάλο βαθμό, μεταγενέστερες του χρόνου λήψης της απόφασης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και της σχετικής συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και πρέπει να συνεκτιμηθούν.

Είναι, λοιπόν, καλό, που θα δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις στο ζήτημα του σκανδάλου που θέτει η αντιπολίτευση, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Θα είναι όμως απείρως καλύτερο, να ακυρωθεί η πώληση όπλων και συγκεκριμένα αεροπορικών βομβών ΜΚ-82 στο καθεστώς του Ριάντ που είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο ότι αποτελεί δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και ότι, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, επιθυμεί να έχει σχέση με ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και με την εξόντωση αθώων ανθρώπων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ