11-04-2021

Βούτσης σε ΝΔ: Η Βουλή σταμάτησε τη μεθόδευση με τα απόρρητα έγγραφα

«Διάβασα πριν από λίγο μία ακατανόητη και απολύτως προκλητική ανακοίνωση της ΝΔ εναντίον μου» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας ότι είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε λίγο καιρό, που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται στον ίδιο προσωπικά.

Δείτε επίσης: «Τι έχουν να κρύψουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος;»

«Επαναλαμβάνω ότι είναι και ακατανόητη και προκλητική αυτή η ανακοίνωση διότι λέει ότι εγώ απαγορεύω την πρόσβαση των βουλευτών στα έγγραφα Καμμένου. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται με καθυστέρηση τεσσάρων ωρών κι αφού χθες υπήρξε η Διάσκεψη των Προέδρων, κατά την οποία, για να μην πω ομοφωνία, ελήφθη η απόφαση με τεράστια πλειοψηφία» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι είναι, άλλωστε, γνωστές και η θέση του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα και η θέση που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, για την κατάθεση απόρρητων εγγράφων από τον κ. Λοβέρδο στην Ολομέλεια.

«Δεν μπορώ να αντιληφθώ αυτή την επίθεση» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και συμπλήρωσε: «Δεν επιτρέπω και στον εαυτό μου να την ερμηνεύσει και παρακαλώ να το κρατήσετε αυτό».

Δείτε επίσης: ΕΔΕ για τη διαρροή των απόρρητων έγγραφων της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία

“Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για απόρρητα έγγραφα που αφορούν σε προσωπικά δεδομένα, αλλά για το νομοθετικό πλαίσιο του 2005 και τη σαφέστατη εφαρμογή του επί των κρατικών εγγράφων, επί των κυβερνητικών εγγράφων, επί των εγγράφων των συλλογικών οργάνων της κυβέρνησης» συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Εξάλλου, ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι η διαχείριση, χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων, δεν ήταν μία απόφαση προσωπική, ούτε είχε καμία διάθεση να ασκήσει προσωπικό βέτο. «Η μόνη διάθεση που είχα, και χάλασε τη μεθόδευση που υπήρξε, ήταν να μην εμπλακεί η Βουλή στο να γίνουν φέιγ βολάν απόρρητα έγγραφα. Αυτό είναι που αποτρέψαμε» υποστήριξε, σημειώνοντας πως όποιος θέλει, βουλευτής ή κόμμα, αν έχει έρθει στην κατοχή του οποιοδήποτε έγγραφο να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να το δημοσιοποιήσει. «Η Βουλή, λοιπόν, έμεινε έξω από αυτήν τη μεθόδευση» πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι υπάρχουν, κατά τον Κανονισμό και το Σύνταγμα, διαδικασίες, τις οποίες εάν θέλει ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να αξιοποιήσει, «αντί να βγάζουν ανακοινώσεις τα κόμματα για πολιτειακούς παράγοντες, διότι τέτοιες ανακοινώσεις είναι απαράδεκτες, ανεπίτρεπτες και προκλητικές».

Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι θεωρούσε και θεωρεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα σοβαρό, μαζικό, λαϊκό και δημοκρατικό κόμμα και την ηγεσία του το ίδιο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ