20-04-2021

Σφραγίστηκαν τα απόρρητα έγγραφα του ΚΥΣΕΑ – Έκθετοι οι Λοβέρδος και Άδωνις (εικόνα)

  • Η Διάσκεψη των Προέδρων διαπίστωσε τον απόρρητο χαρακτήρα των εγγράφων
  • Προειδοποίηση Βούτση για εμπλοκή της Δικαιοσύνης αν υπάρξει διαρροή
  • Κανένας εκπρόσωπος κόμματος δεν έθεσε ένσταση στην απόφαση Βούτση
  • Ο πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι από το πρωί της Τετάρτης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, και ο Ανδρέας Λοβέρδος, για διαφορετικούς λόγους, πίεσαν τις υπηρεσίες της Βουλής να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα
  • Βούτσης: «Τουλάχιστον ακατανόητη» η ενέργεια Λοβέρδου, ιδίως επειδή πρόκειται για έναν γνώστη του συνταγματικού και διοικητικού δικαίου

Πολιτική θύελλα ξέσπασε μετά τη χθεσινή κατάθεση απόρρητων εγγράφων του ΚΥΣΕΑ στη Βουλή από τον Ανδρέα Λοβέρδο, σχετικά με τη συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για τον Πάνο Καμμένο και τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Στη Διάσκεψη των Προέδρων, εκτός της αναβολής της σχετικής συζήτησης στη Βουλή για τη Δευτέρα, τέθηκε και το ζήτημα με τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Λοβέρδος, με το σώμα να διαπιστώνει τον απόρρητο χαρακτήρα τους και τον Νίκο Βούτση να τα σφραγίζει χωρίς καμιά αντίρρηση από τα μέλη της Διάσκεψης. Παράλληλα, προειδοποίησε με εμπλοκή της Δικαιοσύνης αν υπάρξει διαρροή.

Δείτε επίσης: ΥΠΕΞ για Λοβέρδο: Κάθειρξη 10 ετών σε όποιον παραδίδει απόρρητα έγγραφα

«Υπάρχει μια προδιάθεση από ορισμένες πλευρές, η σημερινή και η αυριανή ημέρα να σκιαστούν με ένα πέπλο συζητήσεων, μη σύννομων, για απόρρητα έγγραφα», είπε ο κ. Βούτσης και προσέθεσε:

«Πραγματικά εξεπλάγην χθες, όταν εκτός Ημερήσιας Διάταξης, έγινε η κατάθεση απόρρητων εγγράφων – κατά δήλωση του κ. Λοβέρδου. Ο προεδρεύων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, με την εμπειρία που έχει, έβαλε όλα αυτά τα έγγραφα σε ένα φάκελο, τα σφράγισε και στη συνέχεια τα παρέδωσε στη γενική διευθύντρια της Βουλής και κρατήθηκαν σε φυλασσόμενο χώρο, χωρίς να τα δει κανείς. Τα έγγραφα αυτά, αφορούν ενδεχομένως -και τώρα είμαι πλέον σίγουρος- τη συγκεκριμένη συζήτηση», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τη γενική διευθύντρια της Βουλής, η οποία έδωσε τον φάκελο ενώπιον όλων των μελών της Διάσκεψης, όπου διαπιστώθηκε ότι τα έγγραφα έφεραν τις σαφείς ενδείξεις απορρήτου. Στη συνέχεια, όπως υπαγορεύει ο νόμος, ο φάκελος διαβιβάστηκε στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης για να ενεργήσει κατά νόμον.

«Γνωρίζετε όλοι, πολλώ δε μάλλον ένας έγκριτος συνταγματολόγος, ότι ο αποχαρακτηρισμός εγγράφων απαιτεί κατ΄ ελάχιστον 30 χρόνια», σημείωσε ο κ. Βούτσης. Επί του ζητήματος αυτού, ουδείς εκπρόσωπος κόμματος έθεσε ένσταση.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι από το πρωί της Τετάρτης, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, για διαφορετικούς λόγους, πίεσαν τις υπηρεσίες της Βουλής να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα. «Συνεπώς, δεν υπήρξε από όλες τις πλευρές η διάθεση να μην χρησιμοποιηθούν αυτά τα έγγραφα στη συζήτηση της επερώτησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρξε σχεδιασμός ώστε να εμφανιστεί ότι η ίδια η Βουλή, διέρρευσε τα απόρρητα έγγραφα.

Ο πρόεδρος της Βουλής, κληθείς να σχολιάσει την κατάθεση απόρρητων εγγράφων εκ μέρους του κ. Λοβέρδου, έκανε λόγο για «τουλάχιστον ακατανόητη» ενέργεια, ιδίως επειδή προήλθε από έναν γνώστη του συνταγματικού και διοικητικού δικαίου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων τι θα συμβεί αν τελικά υπάρξει διαρροή εγγράφου, είπε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα ευθύνεται εκείνος στον οποίο θα καταλήξει η Δικαιοσύνη στον ανώτατο βαθμό, όταν θα το διερευνήσει.

Μετά το πέρας της Διάσκεψης, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, χαρακτήρισε «αδιανόητη» την απόφαση για την αναβολή της συζήτησης, σημειώνοντας ότι είχε προηγηθεί συγκεκριμένος προγραμματισμός για τη διεξαγωγή της συζήτησης και ένα προγραμματισμένο ταξίδι του πρωθυπουργού δεν δικαιολογεί την αναβολή. Υπογράμμισε επίσης, ότι ο πρωθυπουργός «προφανώς δεν ταξιδεύει με πρόγραμμα ημέρας».

Δείτε επίσης: Τη Δευτέρα η συζήτηση στη Βουλή για τη Σαουδική Αραβία και τον Καμμένο

Ερωτηθείς για το ζήτημα των απόρρητων εγγράφων, ο κ. Τσιάρας είπε πως ήταν άριστος ο χειρισμός του προεδρεύοντος της χθεσινής συνεδρίασης και προσέθεσε πως υπάρχουν διαδικασίες στη Βουλή, που οφείλουν να τις σέβονται όλοι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ