20-04-2021

Βίαιη προσαγωγή του πρ. γενικού διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε η Εξεταστική για την Υγεία

  • Τρίτη φορά που ο Θ. Παπαδημητρίου δεν προσέρχεται για εξέταση
  • Είχε προβάλλει προσχήματα επικαλούμενος λόγους υγείας
  • Όλα τα κόμματα συμφώνησαν στη βίαιη προσαγωγή
  • «Το ΚΕΕΛΠΝΟ διαχρονικά ήταν το μακρύ χέρι του υπουργείου Υγείας», δήλωσε η μάρτυρας Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού

Τη βίαιη προσαγωγή του πρ. γενικού διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θόδωρου Παπαδημητρίου την προσεχή Τρίτη εφόσον δεν προσέλθει να καταθέσει αποφάσισε η Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης ενημέρωσε ότι ο διευθυντής της νευροχειρουργικής του Γεννηματά Νίκος Γεωργακούλιας έστειλε τη γνωμάτευση για την κατάσταση της υγείας του μάρτυρα και σε αυτήν «αφού περιγράφει τους τρόπους εξέτασης και τα ευρήματα κατηγορηματικά βεβαιώνει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα και ότι «του επιτρέπεται να διάγει μία πλήρως κανονική καθημερινότητα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Θ. Παπαδημητρίου συστηματικά προβάλλει προσχήματα και αρνείται να καταθέσει επικαλούμενος λόγους υγείας (παλαιότερο αυτοκινητιστικό ατύχημα στην Αττική Οδό).

Όλα τα κόμματα ζήτησαν τη βίαιη προσαγωγή όμως η ΝΔ ζήτησε να μην ασκούνται πιέσεις στους μάρτυρες. «Πρέπει να προχωρήσουμε όμως η παράκλησή μου και η παρότρυνσή μου είναι να ακολουθηθούν οι κανόνες της εξέτασης. Οι ερωτώντες έχουν ένα πλαίσιο στο οποίο κινούνται» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γεωργαντάς.

«Ως εδώ και μη παρέκει. Η έκθεση είναι καταπέλτης. Ως εδώ ο εμπαιγμός» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ενώ η εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου σημείωσε: «εγώ είχα πει να μην πάμε στη βίαιη προσαγωγή αλλά ως εδώ».

«Είμαστε σκανδαλωδώς επιεικείς με τον συγκεκριμένο μάρτυρα. Όχι άλλη επιείκεια διότι διασύρεται το κύρος της Επιτροπής. Είναι προκλητικός» τόνισε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Η Επιτροπή είχε αποφασίσει να δώσει προθεσμία στον πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε να προσκομίσει τη σχετική βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί εντολή για βίαιη προσαγωγή του, όπως προβλέπει ο νόμος.

Τελικώς ο κ. Παπαδημητρίου υπέβαλε ιατρικές γνωματεύσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων με ημερομηνία 2013. Η Επιτροπή έκρινε ότι ο μάρτυρας πρέπει να εξεταστεί από κρατικό νοσοκομείο και πραγματογνώμονες γιατρούς με το ερώτημα αν είναι σε θέση να καταθέσει, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής για τους μάρτυρες των εξεταστικών επιτροπών. Σημειώνεται ότι τα μέλη της Επιτροπή κρίνουν ως εξαιρετικά σημαντική τη μαρτυρία Παπαδημητρίου λόγω της θέσης την οποία κατείχε στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η εξέταση της Τζένης Κουρέα Κρεμαστινού

Κατά τα λοιπά, στη σημερινή συνεδρίαση εξετάστηκε ως μάρτυρας η επί 4 χρόνια (από τον Δεκέμβριο του 2010 ως τον Απρίλιο του 2015) πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια ιατρικής Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, η οποία και δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής «δεν θα ξαναπήγαινα πρόεδρος στο ΚΕΕΛΠΝΟ», διευκρινίζοντας ότι «παρά το γεγονός ότι το έργο του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν καταπληκτικό η εμπειρία της τελικά ήταν τραυματική», ενώ όπως προσέθεσε για τα επόμενα 10 χρόνια καλείται να πληρώνει δικηγόρους και να ταλαιπωρείται γιατί ως καθηγήτρια-ιατρός ήταν πρόεδρος στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Επίσης επισήμανε ότι η θέση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και τα μέλη του ΔΣ ήταν άμισθοι και το μόνο που εισέπρατταν ήταν αμοιβή της τάξης των 75 ευρώ ανά συνεδρίαση. Επίσης, δήλωσε ότι τοποθετήθηκε πρόεδρος στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου και παρέμεινε και με τους μετέπειτα υπουργούς καθώς όλοι δεν δέχονταν την παραίτησή της.

Ερωτηθείσα από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα εάν γνώριζε «για τις 23 προσλήψεις επί εποχής Άδωνι Γεωργιάδη», η κ. Κρεμαστινού υποστήριξε ότι δεν γνώριζε και εξήγησε ότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ έγιναν άτομα αορίστου χρόνου το 2005 και το 2009 και από κει και πέρα όλες οι προσλήψεις ήταν ορισμένου χρόνου.

Σε μία αποστροφή του λόγου της η κ. Κρεμαστινού υποστήριξε ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ διαχρονικά ήταν το μακρύ χέρι του υπουργείου Υγείας» και το εξήγησε λέγοντας ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ για να κάνει το έργο του είχε εξαιρεθεί από όλα ώστε να είναι ευέλικτο για να πράξει το έργο του».

Επίσης, σημείωσε ότι τα χρόνια που ήταν πρόεδρος στο ΚΕΕΛΠΝΟ υπήρχαν παρά πολύ σοβαρά προβλήματα, με επιδημίες που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη χώρα και γι΄αυτό το ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε «καμπάνιες ενημέρωσης και όχι διαφημίσεις, κάτι το οποίο προβλέπεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

«Χρειάζεται έντονη ενημέρωση για να ταρακουνηθεί ο κόσμος», είπε η κ. Κρεμαστινού υποστηρίζοντας ότι η ίδια «θα ήθελε να έχει περισσότερα χρήματα από το υπουργείο Υγείας για περισσότερες καμπάνιες για ενημέρωση του κόσμου».

Επιπλέον, αρκετές φορές απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών, η πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ δήλωσε «περήφανη» για το έργο που έγινε στο ΚΕΕΛΠΝΟ τη διάρκεια της θητείας της και υποστήριξε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει πάρα πολύ καλό δυναμικό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ